![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam tabele: IDuzk1 | IDuzk2 chce jednym zapytaniem wydobyc z bazy te numery IDuzk dla ktorych IDuzk1=x lub IDuzk2=x. przyklad dane w tabeli 1 | 2 1 | 3 1 | 4 5 | 1 6 | 1 dla IDuzk1=1 lub IDuzk2=1 chcilbym by zapytanie zwrocilo 2 3 4 5 6 czy jest to mozliwe za jednym zapytaniem? obecnie mam to zrobione na dwa zapytania ale zabralem sie za optymalizacje zapytan do bazy. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat dzieki za odpowiedz ale pomysliles sie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif) if ( IDuzk1!=x a nie if ( IDuzk1=x No przeciez jesli IDuzk1=x to ma wyswietlic IDuzk1. wiec sie nie pomylilem. Cytat tu nie chodzi o bana tylko o to , ze na forum zawsze ktos szybciej odpowie niz sie samemu szuka. nieprawdaz? Widzisz, tylko ze za takie zagrywki mozesz "zarobic" na forum. Najpierw sie szuka, potem sie pyta... tak wiec pierwsze upomnienie za niechec do manuala.bo przeciez skladania: where IDuzk1=x or IDuzk2=x to podstawy mysql instrukcja if do najtrudniejszych tez nie nalezy. A jesli bedziesz mial pytanie: nie z lub a z and to tez na forum polecisz? edit: co do != to faktycznie sie "pomylilem" (ja bym to nazwal: niedokladna analiza problemu sprawdzająca czujnosc uzytkownika). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 16:35 |