Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak zaczeliście swoją przygodę z PHP?
Pozdrowicz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Jestem totalnym amatorem jeżeli chodzi o php. Mam zamiar bliżej poznać ten język, ponieważ od dłuższego czasu zajmuje sie tworzeniem serwisów, które opierają się jedynie na HTML'u. Jeżeli ktoś chciałby opisać początki swojej przygody z php chętnie poczytam... z czego korzystaliście ucząc się tego języka, czy nie poddawaliście się pisząc pierwsze nieudane aplikacje, itp. .

Pozdrawiam! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
seaquest

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chlip, chlip...
Stare dobre czasy sie przypominaja....
A te stare dobre czasy, to jakies 3-4 lat temu. To jeszcze czasy register_globals=on domyślnie, KrasnalServ 2.0 oraz php 4.1. php zainteresowałem się nie posiadając chyba nawet stałego dostępu do Internetu (albo w ogóle go nie mając...). Było to następstwo HTML'a. Pamiętam. Byłem bardzo podekscytowany, kiedy pisałem http://localhost/hello.php i kiedy na ekranie ku mojemu zdziwienu ukazał się napis "Warning:..." (oczywiście brakowało średnika)
Później postanowiłem napisać swój pierwszy poważny skrypt - system newsów oparty na plikach tekstowych (wtedy jeszcze nie wiedziałem co to baza danych). Nazywał się mNews. Był bardzo słabo zabezpieczony i mógł pomieścić tylko/aż 100 newsów. W gruncie rzeczy, to chyba był nawet całkiem niezły.
Gdy już zacząłem korzystać z Internetu "na poważnie", zacząłem pisać na różnych forach (można to nazwać okresem fascynacji). Początkowo było to forum Wirtuals.net, później doszło do tego Webhelp.pl. W końcu trafiłem tutaj. Po kilku miesiącach pisania postów zostałem przyjęty w poczet istniejących jeszcze wtedy Opiekunów, a także do grupy DEV.Modules. Po tygodniu otrzymałem swoje pierwsze zadanie od scannera ;-) Potem wszystko potoczyło się szybko.
A jak wyglądała moja edukacja? Książka PHP4. Podstawy wydawnictwa e2000 (przyznam, że nienajlepsza), a później manual i różne strony.
Obecnie często łączę php z wieloma innymi technologiami (przede wszystkim XML, JS, Java). A moja recepta na naukę php to: pisać, pisać i czytać manual.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 09:43