Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Rozliczenie z klientem
KrZych0o

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wykonałem dla klienta sporo funkcjonalności. Niestety nie otrzymałem płatności za ostatnie 2 faktury.
Tymczasem klient prosi mnie o podesłanie kodu (którego jak twierdzi jest właścicielem) z racji sprzedaży aplikacji.
Powiedział mi że spłaci mnie jak otrzyma pieniądze z sprzedaży. Czy mogę się tutaj jakoś zabezpieczyć?
Podpisać z nim dodatkową umowę o przekazaniu kodu?

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
phpion

Grupa: Moderatorzy

Klient płacąc otrzymuje aplikacje. Nie płacąc - nie otrzymuje jej. Przedmiotem umowy jest zapewne zaprogramowanie określonych funkcjonalności zatem napisanie odpowiedniego kodu. Na podstawie czego zatem klient chce otrzymać kod nie płacąc wcześniej za niego? Na tzw. „krechę” jak w osiedlowym monopolu? Powinieneś udostępnić mu kod za który dotychczas zapłacił. Kod powstały w wyniku 2 ostatnich faktur nie zostal opłacony wiec nie masz podstaw do jego udostępniania. Wspomniany backdoor to strzał samemu sobie w kolano - było to już poruszane na forum.

Co do spłaty gdy otrzyma pieniądze ze sprzedaży - kpina. A jak nie sprzeda ani jednej sztuki to nic nie dostaniesz? Sprzedaż stworzonej aplikacji i zarobienie na tym to problem klienta, a nie Twój. Tez kiedyś miałem cwaniaka, dla którego mialem robić jako podwykonawca z zaznaczeniem, ze ja otrzymam wynagrodzenie w momencie gdy on otrzyma od swojego klienta. A co mnie to obchodzi czy jemu klient zaplaci czy nie? Nie mój ból. To tak jakby taksówkarz poszedł do salonu samochodowego i powiedział że chce wziąć auto, ale zacznie je spłacać gdy zacznie zarabiać wożąc klientów.

Moja rada: weź co Ci sie należy i odpuść sobie tego klienta. Szkoda na takich nerwów.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 31.12.2025 - 00:21