![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2015 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Zainstalowałem na komputerze program Xampp i jak ładuje ustawienia przez localhost to działa. Mogę załadować pliki z folderu htdocs w przeglądarce np: localhost/strona. I to mi zadziała. Chcę zrobić stronę php z wykorzystaniem bazy danych MySql. I chciałbym zrobić to tak żebym mógł załadować to na stronie. Gdzieś wyczytałem że trzeba mieć serwer tylko nie wiem jak to zrobić. Pisało coś o stworzeniu serweru wirtualnego ale nie wiem o co chodzi. Jak to zrobić żeby każdy inny człowiek na świecie mógł w to wejść? Ustawienia routera: Serwer DHCP IP początkowy: 192.168.2.100 IP końcowy: 192.168.2.200 NAT Serwer wirtualny ustawienia: Prywatny IP Nazwa komputera Prywatny port Rodzaj TCP lub UDP Port publiczny Uwagi Z tego co czytałem to coś jest z tym związane ale nie znalazłem szczegołowych informacji. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 11.02.2015 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czyli jak Xampp mi działa i normalnie ładuje strony na localhost to potem jak wrzuce na hosting to będzie mi działać? Czy trzeba coś jeszcze konfigurować?
I jak zrobić żebym mógł bazę danych na dowolnym komputerze mógł edytować? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli jak Xampp mi działa i normalnie ładuje strony na localhost to potem jak wrzuce na hosting to będzie mi działać? Czy trzeba coś jeszcze konfigurować? I jak zrobić żebym mógł bazę danych na dowolnym komputerze mógł edytować? Zależy od hostingu, ale powinieneś mieć coś w stylu cPanel, gdzie możesz się zalogować i utworzyć bazę danych. Obsługa również zazwyczaj odbywa się przez www (wyjątkiem jest gdy masz dostęp po ssh lub poprzez desktopowego klienta np. pgAdmin) za pomocą panelu typy phpmyadmin. To co masz na localhost raczej powinno działać na hostingu, ale zawsze może się zdarzyć, że coś się wysypie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 09:44 |