Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Xampp stworzenie serwera dostępnego dla innych
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Piotrek50501
Witam
Zainstalowałem na komputerze program Xampp i jak ładuje ustawienia przez localhost to działa. Mogę załadować pliki z folderu htdocs w przeglądarce np: localhost/strona. I to mi zadziała.
Chcę zrobić stronę php z wykorzystaniem bazy danych MySql. I chciałbym zrobić to tak żebym mógł załadować to na stronie. Gdzieś wyczytałem że trzeba mieć serwer tylko nie wiem jak to zrobić. Pisało coś o stworzeniu serweru wirtualnego ale nie wiem o co chodzi. Jak to zrobić żeby każdy inny człowiek na świecie mógł w to wejść?

Ustawienia routera:
Serwer DHCP
IP początkowy: 192.168.2.100
IP końcowy: 192.168.2.200

NAT
Serwer wirtualny

ustawienia:
Prywatny IP
Nazwa komputera
Prywatny port
Rodzaj TCP lub UDP
Port publiczny
Uwagi

Z tego co czytałem to coś jest z tym związane ale nie znalazłem szczegołowych informacji.
b4rt3kk
Musisz mieć zewnętrzny adres IP, widoczny dla ludzi z zewnątrz, następnie na routerze odblokuj sobie port 80 (domyślny dla http) oraz opcjonalnie 443 (domyślny dla ssl), równocześnie odblokuj te same porty na komputerze (dalej zwanym serwerem), który ma służyć jako serwer (w ustawieniach firewalla). Wyłącz DHCP dla serwera i przypisz mu wewnętrzny adres IP na sztywno. Następnie przekieruj wszystkie requesty przychodzące na router na portach 80, 443 na ten adres IP ustawiony na sztywno. Powinno chodzić, jeśli provider neta udostępnia Ci zewnętrzne IP.
com
tak jak kolega napisał, ale w dzisiejszych czasach rozwianie nieopłacalne
Piotrek50501
Dlaczego rozwiązanie nie opłacalne? A jakie polecacie? Chcę zrobić stronę php z mysql. Jeśli macie jakieś sugestie co do mojej pracy czy pomysłów to będę wdzięczny za sugestie
Pyton_000
Nie opłacalne bo możesz kupić hosting za nawet 5zł/mc
Piotrek50501
I jak mogę skonfigurować ten hosting? I gdzie go szukać żeby było nie drogo? przepraszam, że tak wnikam ale jestem laikiem a chcę się czegoś nauczc smile.gif
b4rt3kk
Cytat(Pyton_000 @ 12.02.2015, 08:38:00 ) *
Nie opłacalne bo możesz kupić hosting za nawet 5zł/mc

E tam nieopłacalne, ale jakie wygodne. smile.gif

Ja mam prywatny serwer na tego rodzaju urządzonku:
http://pl.gigabyte.com/products/list.aspx?...p;p=367&v=3

Mało miejsca zajmuje, nie zużywa wiele prądu, cichutko pracuje.

Do tego wykupiony dns za symboliczne 25$. Ale za to mam nieograniczone możliwości konfiguracji, jednocześnie svn, git, ftp, ssh, środowiska dev i wiele innych. Do tego ile zabawy przy konfiguracji. biggrin.gif
Pyton_000
Uhmmm...
Cena z allegro 2700 za GB-BXi5-4570R czyli jakiś tani VPS na ponad 10 lat wink.gif i gdzie tu oszczędność ;P
b4rt3kk
Może trochę kosztuje, ale równie dobrze można na serwer przeznaczyć starego kompa. smile.gif

Ja tam lubię tego rodzaju zabawy, więc troszkę zainwestowałem jakiś czas temu i jestem zadowolony, mimo że wielokrotnie mało mnie szlag nie trafił, np. przy konfiguracji ruby czy vsftpd. smile.gif
Piotrek50501
Czyli jak Xampp mi działa i normalnie ładuje strony na localhost to potem jak wrzuce na hosting to będzie mi działać? Czy trzeba coś jeszcze konfigurować?
I jak zrobić żebym mógł bazę danych na dowolnym komputerze mógł edytować?
b4rt3kk
Cytat(Piotrek50501 @ 12.02.2015, 11:10:12 ) *
Czyli jak Xampp mi działa i normalnie ładuje strony na localhost to potem jak wrzuce na hosting to będzie mi działać? Czy trzeba coś jeszcze konfigurować?
I jak zrobić żebym mógł bazę danych na dowolnym komputerze mógł edytować?

Zależy od hostingu, ale powinieneś mieć coś w stylu cPanel, gdzie możesz się zalogować i utworzyć bazę danych. Obsługa również zazwyczaj odbywa się przez www (wyjątkiem jest gdy masz dostęp po ssh lub poprzez desktopowego klienta np. pgAdmin) za pomocą panelu typy phpmyadmin.

To co masz na localhost raczej powinno działać na hostingu, ale zawsze może się zdarzyć, że coś się wysypie.
Piotrek50501
Znalazłem coś takiego:

http://webd.pl/konta/mini

I czy jeśli wykupie roczny hosting to będę musiał dodatkowo wykupić domene? I to będzie mi działało z phpmyadmin?
Pyton_000
Zależy do czego. Generalnie nie musisz wykupywać żadnej domeny. Dostaniesz jakąś dziwną subdomenę i phpmyadmin w standardzie do baz.

Wszystko zależy co i do czego tego hostingu szukasz.
Piotrek50501
Cytat(Pyton_000 @ 12.02.2015, 20:37:30 ) *
Zależy do czego. Generalnie nie musisz wykupywać żadnej domeny. Dostaniesz jakąś dziwną subdomenę i phpmyadmin w standardzie do baz.

Wszystko zależy co i do czego tego hostingu szukasz.

Generalnie ja chcę mieć stronę z bazą danych. Ma służyć jako wizytówka firmy. chcę mieć firmowy email oraz zrobić jakieś tam przeliczenia, wstępne wyceny itp na tej stronce. Kilka zdjęć, formularz kontaktowy.
b4rt3kk
Cytat(Piotrek50501 @ 13.02.2015, 10:32:56 ) *
Generalnie ja chcę mieć stronę z bazą danych. Ma służyć jako wizytówka firmy. chcę mieć firmowy email oraz zrobić jakieś tam przeliczenia, wstępne wyceny itp na tej stronce. Kilka zdjęć, formularz kontaktowy.

To raczej domena się przyda.
Piotrek50501
Cytat(b4rt3kk @ 13.02.2015, 11:28:59 ) *
To raczej domena się przyda.

Czyli wykupić oddzielnie hosting i oddzielnie domene czy sama domena mi wystarczy?
b4rt3kk
Cytat(Piotrek50501 @ 13.02.2015, 17:15:16 ) *
Czyli wykupić oddzielnie hosting i oddzielnie domene czy sama domena mi wystarczy?

Sama domena Ci nie wystarczy, bo to tylko "wskazanie" nazwy na adres IP.

Wg tego co tutaj piszesz potrzebujesz jednego i drugiego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.