Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [inne] serwis ogłoszeniowy - jak zacząć
superrybex

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Chciałbym założyć serwis ogłoszeniowy, ale jest jeden problem. Za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać. Mam podstawowe doświadczenie w budowaniu stron i programowaniu, ale to wszystko zatrzymało się na HTML, CSS i na C++. Generalnie jestem w stanie nauczyć się programować w PHP – nawet mam książki do tego potrzebna, ale jakoś zawsze brakuje czasu i zacięcia. Dawno wypadłem z tematu projektowania stron czy serwisów.

Zdaje sobie sprawę z tego, że jeżeli miałbym robić wszystko na własną rękę to najprawdopodobniej zajęło by mi to sporo czasu i do tego skutek nie byłby taki jaki chciałbym, żeby był.

Do sedna. Serwis ma być konkurencyjny i ma traktować o szeroko pojętym zakwaterowaniu w moim regionie. Chciałbym, żeby było to coś naprawdę dobrego. Wiecie … szata graficzna prosta, tematyczna, zachęcająca itd. itd. – tego nie jestem w stanie zrobić sam bo z grafiką nigdy nie udawało mi się zrobić niczego konkretnego. Sama strona natomiast musi być bardzo interaktywna, z nowatorskimi rozwiązaniami, które zachęciłyby użytkownika nowego serwisu ogłoszeniowego.

Jak się za to zabrać? Zdaję sobie sprawę, że design należy powierzyć grafikowi, ale gdzie takowego szukać? Na allegro? – Naczytałem się na tym forum już , że na allegro cokolwiek profesjonalnego ciężko znaleźć.

Następnie kod … Tak jak pisałem … napisać samemu? – potrzebny czas, ale nie chce, żeby coś w trakcie się wykrzaczało przez moje niekompetencje. Czy może skorzystać z jakiegoś CMS’a jak Joomla?

Domenę już mam i serwer też.

Wiem, że moje pytania mogą wydać się trywialne, ale naprawdę już dawno wypadłem z obiegu, a chciałbym wrócić  Z Góry dzięki za wszelkie pomysły i uwagi!
Powód edycji: [phpion]: Na przyszłość proszę rozpoczynać tylko 1 wątek na dany temat.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
PrinceOfPersia

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
każda strona, nawet prosta musi być wizualnie jakoś zaprojektowana
moim zdaniem grafik to nie tylko robienie ikonek ale również zmysł estetyczny, troche duszy artysty

ale projektowanie stron to nie tylko "zmysł estetyczny, troche duszy artysty". Widziałem już strony, które ładnie wyglądały, widać było, że robił je grafk, ale beznadziejnie były zaprojektowane, nie były przejrzyste, można było kilka minut szukać jednej opcji i w ogóle miały masę ozdobników, które niczemu nie służyły. Ponieważ grafik "odleciał w chmury".

Cytat
W tym przypadku można zrezygnować z grafika, ale tylko w przypadku jeżeli osoba od HTNL/CSS będzie miała bardzo wysoki zmysł estetyczny, ale czy to już nie zakrawa o grafika komputerowego?

No ale czy taka osoba się nazywa webdesigner a nie grafik? Webdesigner może być również grafikiem, ale jednak jest przede wszystkim projektantem stron, a nie fotoszopowcem, czytaj: zna się na HTML, CSS, trendach w webdesignie, usability etc.

Cytat
Jesteś programistą? jesteś w stanie zrobić coś nowego, ładnego od strony wizualnej (nie kopiując pomysłów z innych stron)?

kopiowanie nie zawsze jest złe, bo tworzą się standardy. (Ikonka lupy, zamiast "szukaj", kliknięcie w logo odsyła do głównej strony, bread crumbs, czy przyjazny oku layout sprawdzony na tysiącach innych stron i przetestowany na telefonach komórkowych). No i masz praktycznie tysiąc inspiracji do kopiowania, nie musisz nigdy wymyślać czegoś całkowicie od zera.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 11:15