Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> HTML/CSS dla 12 latka - jaka książka?
xxxeleven

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jaką książkę do nauki HTML/CSS polecacie dla 12 latka? Fajnie było by, gdyby na początku był opis różnych elementów, a następnie tworzenie strony krok po kroku (żeby nie zanudzić dzieciaka czystą teorią)

Ten post edytował xxxeleven 7.12.2013, 12:39:21
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
gitbejbe

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

ciekawy temat się rozwinął, to i ja może coś wtrącę

mam 24 lata i jestem niecałe 2 lata po studiach informatycznych. Obecnie pracuje od roku w zawodzie "programisty" i codziennie klepie php'a/js-ajax/html/css. Kiedy napisałem swoją pierwszą badziewną interaktywną stronę ? 2 lata temu.

Czego nauczyły mnie te wszystkie lata edukacji ? Na pewno tego, że nie lupie szkoły. Od gimnazjum kombinowałem jak mogłem aby zdać z przedmiotów, które totalnie mnie męczyły. Nie raz korzystałem wtedy z korepetycji lub pomocy kolegów/koleżanek aby zdać na tą 3. Ani jeden nauczyciel nie dał mi nawet cienia szansy na to aby z zainteresowaniem słuchać jego lekcji. Piszę poważnie. Nie uogólniam tutaj wszystkich nauczycieli, ale akurat w mojej małej rodzinnej mieścinie uczą Ci sami nauczyciele wiele pokoleń młodych ludzi. Do tej pory nawet w mojej podstawówce jest ta sama obsada - zmieniają się tylko dyrektorzy. Dla każdej lekcji z każdego przedmiotu można przypisać pewien schemat:

1- odpytanie 2-3 osób przy tablicy albo kartkówka
2- otwarcie książki i rozwiązywanie z niej po kolei zadań
3- notowanie do zeszytu
4- koniec lekcji.

Nie uważacie, że to jest chore ? I tak na każdym etapie edukacji : podstawówka, gimnazjum, liceum ! (chociaż w sumie w podstawówkach teraz się pozmieniało i jest więcej prac grupowych itd, ale gimnazjum i liceum dalej trzymają ten fason). Nie pamiętam abym doświadczył otwartej dyskusji na jakiś problem lub zajęć gdzie nauczyciel własnymi siłami prowadziłby lekcje na których zabsorbowałby by sobą cała klase. Przepraszam, przypomniałem sobie lekcje historii w liceum. Akurat doszedł nowy nauczyciel (30 lat), z niesamowitą wiedzą historyczną. Imponował dla nas wszystkich tym, że każdą lekcje opowiadał z głowy. Opowiadał oczywiście o tym co akurat przerabialiśmy i co było w naszych książkach, nie pomijając przy tym żadnego istotnego faktu oraz dodawał jeszcze wiele fajnych rzeczy od siebie. Całą lekcje każdy siedział jak wryty i go słuchał z zainteresowaniem - nawet te niektóre puste laski. Tylko z historii miałem 5 i na jego lekcje chodziłem zawsze wyluzowany i pewny siebie, bo dodatkowo sam zacząłem się nią interesować - zwłaszcza 2 wojną światową. A tak to pełna profesjonalna kombinatoryka jak tu tylko zdać. Na świadectwie 3 dwójki (fizyka,rosyjski,biologia) i dylemat co ze studiami hehe. Tak pomyśle o tym teraz i czym młody człowiek kieruje sie po maturze ? Taka moda aby iść na studia. Kumpel szedł akurat na informatykę i stwierdziłem, że tez tam złoże papiery i odziwo dostałem się. Tak to nie miałem żadnych planów na przyszłość. Doświadczenia brak - jedynie prace dorywcze w sezonie itd.. wizja tego, że w sumie nic nie osiągnąłem pchneła we mnie dopiero motywacje którą miałem wykorzystać na studiach. Tak jak z początku się przykładałem tak przez 1,5 roku miałem wykłady/ćwiczenia znowu o pierdołach typu "makro/mikroekonomia, rachunkowosc,filozofia,socjologia, statystyka, analiza matematyczna, bhp itd itp" - czyli wszystko to co dają w pakiecie studiów jako plan obowiązkowy dla każdego kierunku. Po 1,5 roku zaczeła sie informaatyka. Moją specjalizacją były "aplikacje i usługi internetowe", gdzie z grona przydatnych zajęć można byłoby też wyłonić raptem kilka. Na koniec studiów miałem do wyboru, albo napsiac prace licencjacką i ją przedstawić, albo napsiać pracę i do tego zrobić projekt aplikacji. I gdyby nie ten jeden wybór, nie pracowąłbym teraz jako programista i nie umiałbym tego co potrafie. Postanowiłem sie wysilić chociaż raz i zrobić coś więcej dlatego wybrałem projekt. Od podstaw musiałem uczyc się html/css i php i to sam bo na temat tego nie miałem żadnych zajęć. Projekt był prosty ale pisałem go pół roku i zdałem na 5. Sprawiło to, że budowanie takich stron/aplikacji zaczeło mnie interesować i sam dalej rozwijałem sie w tym kierunku. Teraz po tych 2 latach ogarniam już w pełni css/html, php strukturalnie/obiektowo + frameworki codeigniter/kohana, oraz js z ajaxem - ale tylko dlatego, ze praktycznie dzień w dzień mam z tym do czynienia i aktualnie robie już naprawde zaawansowany projekty. W dodatku przyznam szczerze, ze lubie to co robię i nie raz nawet aż chce się iść do pracy.

Do czego zmierzam...

Poprzez swój pryzmat tego jak ja zapamietałem swoją edykacje - oraz moich rówieśników, uważam, że wina całego systemu leży głównie w nauczycielach i rodzicach. Program nauczania jest jaki jest, ale niezależnie od niego każdy materiał można przedstawić w sposób interesujący i zrozumiały. Nauczyciele powinni być cały czas kontrolowani pod względem tego jak nauczają i z jakim skutkiem, bo obecnie panuje przerdzewiała rutyna wypalonego człowieka który chodzi do swojej pracy jak za kare. Rodzice tez powinni sprawowac piecze nad swoimi dziećmi i troszczyć się nie tylko o ich ogólne dobro, ale też o to czym się interesują i ewentualnie je kierunkować. Trudno się dziwić, że wielu młodych ma problem nie tylko z edukacją ale i tez w późniejszym odszukaniu się w dorosłym życiu, skoro tak naprawde nikogo to nie interesowało. Widocznie w polsce mamy problem z tym aby nie patrzeć tylko na czubek swojego nosa.
A to, że lekcji lest dużo i jest w nich sporo nieprzydatnych rzeczy to też fakt... Wystarczy spojrzeć na inne kraje gdzie w procesie edukacji szkołe średnią kierunkuje sie już pod konkretny zawód i nie truje dupy innymi rzeczami.

edit:
i zapomniałbym napisać na temat materiałów dla Twojego dzieciaka. Zdecydowanie chyba polecałbym na początek książkę. Poszukaj w bibliotekach tytułów z html/css coś ala " tworzenie/budowanie stron internetowych " z duza ilościa przykładów. Dzieciak liźnie z niej dobrze napisany materiał i sam napisze kilka rzeczy, a jak już łapnie podstawy, to dalej już tylko internet, praktyka. Na Twoim miejscu zastanowiłbym się jeszcze, czy nie warto byłoby zacząć od podstaw html4 i od razu przeskoczyć na html5

Ten post edytował gitbejbe 18.12.2013, 12:00:55
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie
- xxxeleven   HTML/CSS dla 12 latka - jaka książka?   7.12.2013, 12:32:35
- - mstraczkowski   Nie uważasz, że 12 lat to jeszcze troszkę za wcześ...   7.12.2013, 13:51:53
|- - PrinceOfPersia   Cytat(mstraczkowski @ 7.12.2013, 13:51...   8.12.2013, 00:49:35
- - valkirek   CytatNie uważasz, że 12 lat to jeszcze troszkę za ...   7.12.2013, 19:44:19
|- - Posio   Cytat(valkirek @ 7.12.2013, 19:44:19 ...   7.12.2013, 21:49:20
|- - !*!   Cytat(valkirek @ 7.12.2013, 19:44:19 ...   8.12.2013, 12:26:24
- - Spawnm   80% nieprzydatne? Serio? @xxxeleven - może sam m...   7.12.2013, 20:21:35
- - O$iek   Matematyka to tylko jeden przedmiot w podstawówce.   7.12.2013, 21:59:41
- - pedro84   Cytat(xxxeleven @ 7.12.2013, 12:32:35...   8.12.2013, 03:54:12
- - rzymek01   Informatyką (stronami WWW, potem programowaniem) z...   8.12.2013, 11:23:07
- - valkirek   CytatBredzisz jak potłuczony? Nieprzydatne rzeczy?...   8.12.2013, 14:18:49
|- - pedro84   Cytat(valkirek @ 8.12.2013, 14:18:49 ...   8.12.2013, 18:19:24
|- - solificati   Cytat(valkirek @ 8.12.2013, 14:18:49 ...   8.12.2013, 23:55:48
- - rzymek01   CytatPo cholerę komuś wiedzieć wszystkie prawa fiz...   8.12.2013, 17:46:26
- - Damonsson   Szkoła jest dobra, bo uczy życia w społeczeństwie,...   8.12.2013, 18:47:59
- - Turson   W szkole wszystko musi być po trochę. Wyobraź sobi...   8.12.2013, 18:57:29
|- - PrinceOfPersia   Cytat(to zazwyczaj w szkole pierwszy raz, ktoś nam...   9.12.2013, 01:15:07
- - Spawnm   Przemilczmy usera od zbędnej edukacji i wróćmy do ...   9.12.2013, 00:50:54
- - kaczmarek   Polecam stronę codecademy - to dużo lepsze do nauk...   9.12.2013, 21:08:04
- - maziak   Cytatbanki nie dmuchały analnie jak chcą, minister...   16.12.2013, 15:42:45
|- - pedro84   Cytat(maziak @ 16.12.2013, 15:42:45 )...   16.12.2013, 18:39:21
- - maziak   Nie sensu nie złapałem, a sensu wcale nie nadałeś ...   17.12.2013, 07:12:14
- - rzymek01   @maziak, myślisz, że po co edukacja jest centralni...   18.12.2013, 08:27:15
- - gitbejbe   ciekawy temat się rozwinął, to i ja może coś wtrąc...   18.12.2013, 11:44:58

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 10:45