![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Natrafiłem ostatnio znów na problem, tym razem nie mam pomysłu jak napisać terminarz ligi? Otóż mam tabelę Cytat Ekstraklasa a w niej kolumny Cytat numerID Clubname testowo stworzyłem 4 drużyny, jak zrobić żeby rozegrały one każda z każdą? Cytat 1 kolejka 1 vs 2 3 vs 4 2 kolejka 1 vs 3 2 vs 4 3 kolejka 4 vs 1 2 vs 3 Nie mam pomysłu jak się do tego zabrać, byłbym wdzięczny za sugestie. A chociaż mógłby ktoś pomóc z algorytmem? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ech... No przecież nawet na forum istnieje skrypt jak to zrobić. By było weselej, to nawet dziś w nocy jeden z userów, bazując na takim temacie, zadał mi parę pytań na PW, bo czegoś w nim nie rozumiał, a ja wyjaśniałem jak algorytm losowania zrobić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) By nie być gołosłownym -> http://forum.php.pl/index.php?showtopic=144068 Patrz czytaj zrozum algorytm, porównaj ze stroną podaną w temacie i sam napisz własny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
EDIT: Posłałem juz gotowca niemal na PW i rzuce go tutaj dla potomności i innych, zeby terminarza nie męczyli jako nowy temat co kilka dni na forum:
Czemu niemal? Bo to jest tylko dla parzystej liczby drużyn połowa kolejki. Dla nieparzystej zróbcie sobie sami (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) A drugą połowę kolejki, bazując na temacie jaki podałem też sobie sami wyskrobcie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) EDIT2: Jak widać... Jest to naprawdę prosta funkcja, z raptem 2 pętlami i if-em, oraz pomocniczą, która jedynie formatuje zapis kolejki. Równie dobrze mogłem formatowanie wyrzucić po prostu do osobnej pętli a zostawić tylko tworzenie zapisu drużyn w kolejce, co u mnie jest kluczem o nazwie 'order'. Nie musiałem tworzyć klucza 'round', gdyż on na tym etapie jest tylko po to, by pokazać spasowanie drużyn w meczu. A na przyszłość MYŚLEĆ, skoro macie praktycznie gotowce na forum!!
Powód edycji: [thek]: Komentarz
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 21:47 |