Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wentylator a odpalenie kompa, po czyszczeniu wentylatora komp nie wstaje
comanderv

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam,
komputer pare razy pod rząd mi się zresetował, sprawdzilem temp w BIOSie, 99 na procku po restarcie, rozkrecilem, zdjalem radiator z procesora, oczywiscie byl zabity kurzem po brzegi, wyczyscilem, ale zakladajac zauważyłem ze jedna z "żabek" na nóżkach radiatora jest uszkodzona, mimo wszystko zapiąłem radiator na PCU i odpalilem komputer, chodzil o jakies 3/4 ciszej, ale nie wstawał.
Resetował sie co chwile przed pojawieniem jakiegokolwiek komunikatu na ekranie.
Rozkreciłem jeszcze raz, zapiąłem na nowo (solidniej się nie dało) i jedna nóżka ( ta z urąbaną "żabką") jest luźniejsza ale jak nie szarpać to radiator stabilnie przylega do procka, odpaliłem komputer, i nic, po 30sek się sam wyłącza,
teraz moje pytanie:
czy to wina uszkodzonej nóżki od radiatora?
czy to wina chłodzenia?
czy radiator musi ściśle przylegać do procesora? (zdawało mi się że poprostu ma być, a nie że dopięty tip top jak w fabryce - bym musial sciagac plyte główna żeby mieć max pewnosći że lepiej sie nie da....)
prosiłbym o konkretne i szybkie odpowiedzi,
z góry dziękuje
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thek

Grupa: Moderatorzy

Przez 2 lata to Ci pasta pewnie w kamień już się zamieniła (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Brak pasty sprawia, że procesor nie ma połączenia z radiatorem i kiepsko odprowadza ciepło albo niemal wcale. A wtedy wyobraź sobie jak szybko się nagrzewa i uruchamia zabezpieczenia mające uchronić go przed przepaleniem. Stara pasta powinna być wymieniona jeśli radiator zdejmowałeś, bo nie przylega po prostu tak dokładnie jak powinna.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 09:39