![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 3 Dołączył: 15.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Skonstruowałem niewielkie urządzenie, które wytwarza nieprzerwanie prąd stały 12V lub 24V. Oświetliłem sobie cały plac oraz mieszkanie tym urządzeniem. Teraz chciałbym zasilić tym mój PC. I tu pada pytanie, czy istnieje zasilacz, albo sposób aby zasilić PC takimi napięciami? Mam stary komputer, na nim mógł bym testować bez obaw, czy coś się spali, uszkodzi. Ktoś ma jakieś pomysły? Mam też stary zasilacz, myślałem czy nie dało by się go przerobić jakoś? Pomysł warty trochę myślenia - jesli uda mi się zasilić komputer z tego urządzenia to będę mniej płacić za prąd, już całe oświetlenie w domu pozwoliło mi zaoszczęcić dużą część tego co płaciłem, w dodatku nie muszę się martwić o to czy ktoś nie zostawił włączonego oświetlenia gdzieś. W garażu też urządzenie dobrze zdaje egzamin, prowadzę warsztat samochodowy i też trochę pozwala zaoszczędzić. W nocy też oświetlenia placu nie muszę wyłączać, same udogodnienia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wiem, że napewno się da, maksymalne napięcie jakie wychodzi z zasilacza PC to 12V i na tej lini ( z tego co wyczytałem ) 30A Myślałem nad przetwornicą, ale jeśli można zasilić 12V to czemu nie? Pomysły? Ten post edytował zielu001 5.12.2012, 14:11:55 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego to co ty mówisz jest przeczne z logiką a co najważnejsze z fizyką.
To co ty mówisz jest to perpetum mobile. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasada_zachowania_energi Jak by się cośtakiego dało wynaleźć to pewnie zrobiły by to inne instytucje które mają na badania kilkaset milionów llub nawet miliardów. i Nie było by to napewno tak imponujące jak twoje, że generator zdołą zasilić sam siebie i jeszcze kilka halogenów. Sam generator który miałby zasilać kilka halogenów(budowa w domu) kosztowała by kilka tysięcy zotych, magnesy stałe(najdroższe) miedź na nawinięcie wirnika no i ew usługi tokarsko mechaniczne. I byłby większy niż pudełko na buty. Halogen 24V dalegosiężny ma ok 100-200W mocy jak nie więcej x 4 ~600W mocy. Nie wiem ile potrzebuj eturbina tak małej mocy ale jedno skrzydło wiatraka z turbiną o mocy 1KW i 45V ma 1.5m Jak byś takie coś wynalazł: http://pl.wikipedia.org/wiki/Perpetuum_mobile Według dzisiejszej wiedzy konstrukcje tego typu są niemożliwe i podejmowane obecnie próby są uznawane za pseudonaukę. Grono amatorów konstruktorów podejmuje tego typu próby, niekiedy twierdząc nawet, że opracowali udane konstrukcje oparte na nowych nieznanych ideach lub niepotwierdzonych zjawiskach i nieznanych źródłach energii.[styl do poprawy] Ruch ten jest częścią ruchu wolnej energii. Mimo sprzeczności działania takiej maszyny z prawami fizyki, rozważania z pogranicza fantastyki są bardzo silnym bodźcem dla nowych pomysłów. Podważana jest także prawdziwość II zasady termodynamiki. Prace te bywają kupowane i finansowane przez firmy, co dodatkowo przyciąga naciągaczy Ten post edytował daniel1302 7.12.2012, 07:30:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 20:53 |