Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> stare-gry-online ;)
pifarek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wpadłem z kumplem kiedyś na pomysł strony, traktującej o starych zainteresowaniach...
I postanowiłem napisać sobię hobbystycznie stronę, pozwalającą na granie w stare gry online (niestety przez emulator w Javie).
Wyszło coś takiego:

http://retrogamesonline.pl/

Podkreślam, że to wersja testowa ;D i grafika robiona w Paintcie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Co myślicie?(IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
wujek2009

-----

Jestem na podstronie z rejestracją i widzę tylko formularz + nagłówek - po co tworzy request ajaxowy i pobiera listę gier jak i tak nigdzie ją nie umieszczasz - chyba, że coś pokręciłem.

Okienko z logowaniem - inaczej bym zaprojektował. Po kliknięciu w link - ciemny ekran (jak przy lightboxie) okienko większe + link do opcji "zapomniałem hasła"
i w przypadku błędnego logowania to wyświetlić komunikat błędu (jak w rejestracji) zamiast dawać alert javascriptowy.

W profilu użytkownika (sekcja ostatnio skomentowane) dodałbym taki dzióbek, który byłby skierowany w logo gierki.
coś w stylu: http://3.bp.blogspot.com/-HWz3txWm0n0/T-SQ...600/comment.png

Chmurkę tagów podpiąłbym pod lepsze linki.

Paginacje na podstronie "Wszystkie gry" dałbym jeszcze u góry - abym nie musiał scrollować listy aby przejść na drugą stronę.

- requesty ajaxowe filtrowałbym i sprawdzał czy faktycznie pochodzą z ajaxa - w Kohanie jest taki operator; przykład mojej funkcji + zastosowanie;
  1. #core.php (główny kontroler, dziedziczy ze wszystkimi innymi kontrolerami)
  2. public function _isAjax()
  3. {
  4. if ( !Request::$current->is_ajax() )
  5. Request::$current->redirect();
  6. else
  7. $this->auto_render = false;
  8. }

i później tylko w danej akcji:
  1. controller news extends core
  2. {
  3. public function action_pokaz()
  4. {
  5. $this->_isAjax();
  6.  
  7. // dalsze działania
  8. }
  9. }
  10.  
  11. // to tak w mega skrócie :-)

PS. Z adresu ajax/games zmienną "page" filtrujesz?? zwróciło mi query error po dodaniu "-1"

Ten post edytował wujek2009 27.11.2012, 17:15:29
+Quote Post
pifarek

-----

Cytat(wujek2009 @ 27.11.2012, 17:14:32 ) *
Jestem na podstronie z rejestracją i widzę tylko formularz + nagłówek - po co tworzy request ajaxowy i pobiera listę gier jak i tak nigdzie ją nie umieszczasz - chyba, że coś pokręciłem.

Racja, to kwestia dłubania przy tym w pośpiechu. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Okienko z logowaniem - inaczej bym zaprojektował. Po kliknięciu w link - ciemny ekran (jak przy lightboxie) okienko większe + link do opcji "zapomniałem hasła"
i w przypadku błędnego logowania to wyświetlić komunikat błędu (jak w rejestracji) zamiast dawać alert javascriptowy.

W profilu użytkownika (sekcja ostatnio skomentowane) dodałbym taki dzióbek, który byłby skierowany w logo gierki.
coś w stylu: http://3.bp.blogspot.com/-HWz3txWm0n0/T-SQ...600/comment.png

To już kwestia indywidualnych upodobań.

Chmurkę tagów podpiąłbym pod lepsze linki.

Znów masz rację i z czasem tak się stanie.

- requesty ajaxowe filtrowałbym i sprawdzał czy faktycznie pochodzą z ajaxa - w Kohanie jest taki operator; przykład mojej funkcji + zastosowanie;

Akurat ten kontroler nie dziedziczył z głównego ajaxowego kontrolera, w którym było sprawdzenie, które i tak nie jest idealne (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

PS. Z adresu ajax/games zmienną "page" filtrujesz?? zwróciło mi query error po dodaniu "-1"

Znów przyłapany... (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)

Dzięki za rady!
==============================
Cytat(ShadowD @ 27.11.2012, 22:29:29 ) *
Wejście w chrome i ff na jakąś ggrę == crash całej przeglądarki.

Coś nie tak z Javą? Albo masz procka 200 mhz i 16 mb ramu? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Ten post edytował pifarek 27.11.2012, 22:42:38
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 18:33