![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2004 Skąd: z domu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam tabelę w MySQL w której mam pole id int(10) z ustawionym auto_increment'em. Standard. Jednakże mam problem. Kiedy dodaję wpis do b.danych z poziomu php (wykluczony błąd skryptu, ponieważ problem występuje również przez phpMyAdmin) wartość id skacze o 5 zamiast o 1 do góry. Co powinienem zrobić, żeby to naprawić? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 3 Dołączył: 9.12.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Spróbuj z: TRUNCATE TABLE nazwa_tabeli. Wyczyści Ci wszystkie dane, potem wprowadź od nowa dane. Powinno działać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Kethrax
Skoro korzystasz z phpMyAdmin to masz tam gdzieś w opcjach tabeli o ile jest skok na id, spr. bo pewnie nie jest ustawiony 1, tylko 5 i stąd problem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak wstawisz 2 rekordy? to dwa razy przeskakuje ci o 5 czy tylko za pierwszym razem?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2004 Skąd: z domu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, że odpisuję dopiero teraz, ale nie mogłem znaleźć zastępczego adresu forum (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
@Kethrax, to polecenie usunęło mi wszystko z bazy danych... Dzięki... Na szczęście miałem kopię zapasową. @Sedziwoj, szukałem długo i takiej opcji nie znalazłem. Zresztą błąd występuje również przy zwykłym dodawaniu ze strony w phpMyAdminie tylko sprawdziłem czy też tak się dzieje. @nevt, dzieje się tak za każdym razem, a na dodatek zauważyłem, że to nie jest zawsze co 5 czasem co 7 czasem co 2 a czasem co 10... chyba sobie daruję... chyba, że ktoś będzie wiedział jak zaradzić to piszcie jeszcze. pozdrawiam i dzięki za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Sedziwoj, szukałem długo i takiej opcji nie znalazłem. Zresztą błąd występuje również przy zwykłym dodawaniu ze strony w phpMyAdminie tylko sprawdziłem czy też tak się dzieje. Sorry, jednak tam tego nie ma, i z tego co patrzyłem, to w ogóle nie widzę. Cytat @nevt, dzieje się tak za każdym razem, a na dodatek zauważyłem, że to nie jest zawsze co 5 czasem co 7 czasem co 2 a czasem co 10... To nie powinno się dziać... Tu masz opis tego co ja podejrzewałem: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/ser...ement-increment A jak jest zmienna inkrementacja, to sprawdź czy nie masz na tej tabeli jakiś trigger'ów, bo innej możliwości już nie widzę :| |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaż definicję tabeli. pokaż kod php tworzący INSERT. pokaż INSERT który wklejasz do phpMyAdmin. gdzieś tam jest przyczyna - bez tych informacji nie wywróżymy ci nic więcej...
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, że znajdujecie trochę czasu żeby mi pomóc:
@Sedziwoj nie za bardzo wiem co to są w ogóle te triggery, o których mówisz:) @nevt mam nadzieję, że definicja tabeli to to samo co jej struktura (wybacz jeżeli nie, ale wykorzystuję mysql w najprostszy możliwy sposób i nie znam się na tym za bardzo) Przykładowa tabela Kod `id` int(10) NOT NULL auto_increment, `title` varchar(255) character set utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL, `content` text character set utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL, `userid` int(10) NOT NULL default '0', `add_date` date NOT NULL default '0000-00-00', PRIMARY KEY (`id`) Insert ze strony:
Insert z phpMyAdmin to nie pisałem sam tylko za pomocą tej funkcji dodaj dodawałem w celu sprawdzenia. Co jeszcze zauważyłem to się nie dzieje tylko w jednej tabeli ale we wszystkich więc chyba coś serwer jest zwalony... |
|
|
![]()
|
|
zmień kod na:
albo:
zmienne dodałem tylko dla poprawy czytelności kodu. kod który podałeś mógł działać na starszych wersjach MySQL, ale od wersji ok. 5.2 jest nieprawidłowy. |
|
|
![]()
|
|
tylko taki psikus, że:
1. na serwerze mam mysql 4.1 2. z phpMyAdmina idzie z tym NULLem polecenie, a dalej nie działa prawidłowo:) (znów skoczyło o 5 ;( ) Myślę, że coś nie tak z serwerem i walka z tym nie ma najmniejszego sensu bo zanim napisałem na forum spędziłem trochę czasu na manualach i googlach i próbowałem wielu rzeczy, także to chyba już się na nic zda (tymbardziej, że na localhoscie wszystko śmiga). Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki za chęć pomocy! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:46 |