Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z auto increment
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
gilbo
Witam mam tabelę w MySQL w której mam pole id int(10) z ustawionym auto_increment'em. Standard. Jednakże mam problem. Kiedy dodaję wpis do b.danych z poziomu php (wykluczony błąd skryptu, ponieważ problem występuje również przez phpMyAdmin) wartość id skacze o 5 zamiast o 1 do góry. Co powinienem zrobić, żeby to naprawić? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Kethrax
Spróbuj z: TRUNCATE TABLE nazwa_tabeli. Wyczyści Ci wszystkie dane, potem wprowadź od nowa dane. Powinno działać.
Sedziwoj
@Kethrax
Skoro korzystasz z phpMyAdmin to masz tam gdzieś w opcjach tabeli o ile jest skok na id, spr. bo pewnie nie jest ustawiony 1, tylko 5 i stąd problem.
nevt
a jak wstawisz 2 rekordy? to dwa razy przeskakuje ci o 5 czy tylko za pierwszym razem?
gilbo
Sorry, że odpisuję dopiero teraz, ale nie mogłem znaleźć zastępczego adresu forum sad.gif

@Kethrax, to polecenie usunęło mi wszystko z bazy danych... Dzięki... Na szczęście miałem kopię zapasową.

@Sedziwoj, szukałem długo i takiej opcji nie znalazłem. Zresztą błąd występuje również przy zwykłym dodawaniu ze strony w phpMyAdminie tylko sprawdziłem czy też tak się dzieje.

@nevt, dzieje się tak za każdym razem, a na dodatek zauważyłem, że to nie jest zawsze co 5 czasem co 7 czasem co 2 a czasem co 10...

chyba sobie daruję... chyba, że ktoś będzie wiedział jak zaradzić to piszcie jeszcze.

pozdrawiam i dzięki za pomoc!
Sedziwoj
Cytat(gilbo @ 20.04.2008, 19:22:57 ) *
@Sedziwoj, szukałem długo i takiej opcji nie znalazłem. Zresztą błąd występuje również przy zwykłym dodawaniu ze strony w phpMyAdminie tylko sprawdziłem czy też tak się dzieje.

Sorry, jednak tam tego nie ma, i z tego co patrzyłem, to w ogóle nie widzę.
Cytat
@nevt, dzieje się tak za każdym razem, a na dodatek zauważyłem, że to nie jest zawsze co 5 czasem co 7 czasem co 2 a czasem co 10...

To nie powinno się dziać...
Tu masz opis tego co ja podejrzewałem: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/ser...ement-increment

A jak jest zmienna inkrementacja, to sprawdź czy nie masz na tej tabeli jakiś trigger'ów, bo innej możliwości już nie widzę :|
nevt
pokaż definicję tabeli. pokaż kod php tworzący INSERT. pokaż INSERT który wklejasz do phpMyAdmin. gdzieś tam jest przyczyna - bez tych informacji nie wywróżymy ci nic więcej...
gilbo
Dzięki, że znajdujecie trochę czasu żeby mi pomóc:

@Sedziwoj nie za bardzo wiem co to są w ogóle te triggery, o których mówisz:)

@nevt mam nadzieję, że definicja tabeli to to samo co jej struktura (wybacz jeżeli nie, ale wykorzystuję mysql w najprostszy możliwy sposób i nie znam się na tym za bardzo)

Przykładowa tabela
Kod
`id` int(10) NOT NULL auto_increment,
  `title` varchar(255) character set utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL,
  `content` text character set utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL,
  `userid` int(10) NOT NULL default '0',
  `add_date` date NOT NULL default '0000-00-00',
  PRIMARY KEY  (`id`)

Insert ze strony:
  1. <?php
  2. ("INSERT INTO `news` (`id` , `title` , `content` , `userid` , `add_date`) VALUES ('', '".$_POST['title']."', '".$tresc."', '".$_SESSION['userid']."', '$data')")
  3. ?>

Insert z phpMyAdmin to nie pisałem sam tylko za pomocą tej funkcji dodaj dodawałem w celu sprawdzenia.

Co jeszcze zauważyłem to się nie dzieje tylko w jednej tabeli ale we wszystkich więc chyba coś serwer jest zwalony...
nevt
zmień kod na:
  1. <?php
  2. $title = $_POST['title'];
  3. $userid = $_SESSION['userid'];
  4. $sql = "INSERT INTO `news` VALUES (NULL, '$title', '$tresc', $userid, '$data');";
  5. ?>

albo:
  1. <?php
  2. $title = $_POST['title'];
  3.  $userid = $_SESSION['userid'];
  4.  $sql = "INSERT INTO `news` (`title` , `content` , `userid` , `add_date`) VALUES ('$title', '$tresc', $userid, '$data');";
  5. ?>

zmienne dodałem tylko dla poprawy czytelności kodu.
kod który podałeś mógł działać na starszych wersjach MySQL, ale od wersji ok. 5.2 jest nieprawidłowy.
gilbo
tylko taki psikus, że:

1. na serwerze mam mysql 4.1
2. z phpMyAdmina idzie z tym NULLem polecenie, a dalej nie działa prawidłowo:) (znów skoczyło o 5 ;( )

Myślę, że coś nie tak z serwerem i walka z tym nie ma najmniejszego sensu bo zanim napisałem na forum spędziłem trochę czasu na manualach i googlach i próbowałem wielu rzeczy, także to chyba już się na nic zda (tymbardziej, że na localhoscie wszystko śmiga).

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki za chęć pomocy!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.