![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Mam baze danych pod mysql 4.0.26. Jak najmniej bolesnie przejsc na mysql 4.1. Chodzi mi o polskie znaczki. Baza dosc duzo wazy wiec pomyslalem zeby ja wrzucic pod consola przez opcje source plik.sql. Ale wtedy wrzuca sie z kodowaniem latin1_swedish_ci. Kodowanie ustawione na serwerze domyslnie to: latin2_general_ci. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zalezy jak kodowales znaki wczesniej na 4.0
Jesli latin1, tak jest defaultowo i wiekszosc ludzi to uzywa, to exportuj to ustaw sobie latin1 na 4.1 (w dowolnej formie) i zobacz czy sie wykrzaczy. Nie wiem czy to cos zmieni, ale przed zaladowaniem przez source depnij sobie takie zapytanie w mysql:
albo zmien latin1 na to co chcesz tam. -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam...od kilku dni próbuję uporać się z podobnym problemem. I tak:
Moja konfiguracja na zewnętrzym serwerze: phpMyAdmin 2.6.4-pl4 MySQL 4.1.13-standard --------- W phpMyAdmin ustawiłem sobie : jezyk: pl-utf-8 oraz system porównań dla połączenia MySQL: utf8_polish_ci (ponoć MySql w wersji od 4.1 nie obsługuje standardu ISO wiec pojawia się problem ponieważ na wcześniejszym serwerze miałem właśnie kodowanie pl-iso-8859-2.) Odsyłam tytaj: MySql Jeśli chodzi o kodowanie latin1_swedish_ci, które Tobie barts sprawia kłopot to obszedłem ten problem w taki sposób: nazwa_bazy_danych >> operacje >> Metoda porównywania napisów: i tu zmień sobie z latin1_swedish_ci na odpowiedni dla Ciebie. Generalnie znalazłem sposób na poprawne wyswietlanie się polskich znaków ale nie wiem jeszcze w jaki sposób (jakim programem) mogę zamienić znaki z ISO na UTF8 po exporcie bazy danych: wygląda to tak: exportuje sobie bazę do pliku i zmieniam w nim kodowanie z iso na utf - czyli np: ąśżźćń zamienia na ±¶¿¼æ. W phpMyAdmin ustawienia takie jak wyzej napisałem czyli: utf8_polish_ci. Tym oto sposobem polskie znaki na stronie z kodowaniem: <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> wyświetlają się poprawnie. WAŻNE: dane do bazy należy wprowadzać z poziomu php - wtedy znaki polskie automatycznie MYSql zamieni sobie na system UTF. Jeśli wprowadzamy dane bezpośrednio w MySql należy pamiętać że znaki typu: śćżąńół będą poprawnie przechowywane ale na stronie wyswietlą się krzaczki - w moim przypadku były to znaki zapytania (?) Jeszcze jedna moja uwaga: Wcześniej próbowałem zmienić kodowanie w bazie na latin2_general_ci jak tu niektórzy na forum proponowali. Niestety wówczas nie można było wprowadzić do bazy z poziomu php słów z polskimi znakami - wywalało błąd. Może ma ktoś inny pomysł na to nieszczęsne kodowanie w MySql 4.1? Oraz czy znacie program do konwersji znaków z ISO na UTF? pozdawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 204 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w PSPad można konwertować jak się chce - http://www.pspad.com/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A propos tego programu PSPad to nie widzę możliwości zmiany z iso na utf8 (może nie widzę - proszę mnie uświadomić)
Szczerze mówiąc trochę sobie teraz namieszałem. Przeczytałem tego Posta, którego polecił revyag. Mam pytanie. Czy jest możliwe w takim razie przechowywanie w bazie danych z polskimi znakami i wyświetlanie ich poprawnie na stronie z kodowaniem iso-8859-2. Jakie powinny byc ustawienia kodowania w mysql'u i co trzeba zrobić żeby polskie znaki poprawnie się wyświetlały a zarazem poprawnie były zapisywane z poziomu php do bazy danych. Ja mam problem, że kiedy przestawię kodowanie na latin2_general_ci z utf8 w bazie to z poziomu php nie chcą mi się zapisywać dane z polskimi znakami. Jeśli zaś wpisze z poziomu mysql dane z polskimi końcówkami to na stronie są tylko znaki zapytania. Kurcze ale to jest namieszane z tym kodowaniem. Tyle postów już przeleciałem i nic. Niech znajdzie się w końcu ktoś kto konkretnie napisze co pokolei trzeba zrobić żeby przenieść dane ze starszej wersji mysql do nowej. pozdrawiam Ten post edytował adif 30.11.2005, 19:56:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:55 |