![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chcę wysyłac do odbiorców maile z danymi z bazy danych - np. przypomnienie zamówienia. Jak to zrobić? Dziękuję za pomoc. Mariusz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no więc masz jakiś powiedzmy szablon listu. Wyciągasz dane z bazy i podstawiasz pod szablon. Tak spreparowaną paczkę wysyłasz poprzez funkcję mail" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Np. tak:
oczywiście podstawiając dane pod zmienne... -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam w tym zakresie małe doświadczenie. Chodzi mi o przypadek, gdy z bazy danych muszę wylistować np. 3 wiersze. Czy można to zrobić tak:
$message = ' <table> <tr> <td>produkt</td> <td>ilość</td> <td>cena</td> <td>wartość netto</td> <td>wartość brutto</td> </tr> <? $easyorder_details_query = mysql_query("SELECT `easyordersdetails` . * , `products` . * FROM easyordersdetails, products where `easyordersdetails`.no_easyorders = '$no_easyorders' AND `easyordersdetails`.id_products = `products`.id_products ") or die("Query broke! $easyorder_details_query"); while ($row = mysql_fetch_array($easyorder_details_query)) { $name_pl=$row["name_pl"]; $quantity=$row["quantity"]; $net_price=$row["net_price"]; $discount=$row["discount"]*100; $wart_netto=($net_price*$quantity)*(1-$discount/100); $wart_brutto=($net_price*$quantity*(1-$discount/100)*(1+0.22)); print ("<tr>"); print ("<td>$name_pl</td>"); print ("<td>$quantity</td>"); print ("<td align=right>$net_price</td>"); print ("<td align=right>". number_format($wart_netto,2,',',' ') ."</td>"); print ("<td align=right>". number_format($wart_brutto,2,',',' ') ."</td>"); print ("</tr>"); }; ?> </table> ' mail($email, $subject, $message, "From: $sitename <$salemail>\nX-Mailer: php/" . phpversion()); mnie to nie działa, może mam coś źle |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:50 |