![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie, zastanawiam się na wykonaniem:
Mam tabele w bazie MySQL o nazwie: Rodzina, gdzie znajduję się zawartość: ID, Imię, Użytkownik, Zdjęcie Pole Użytkownik w tabeli odpowiada nazwie użytkownika w systemie, do którego należy członek rodziny. Stworzyłem możliwość obserwowania użytkownika, i teraz pytanie: Jak wyświetlić na swoim profili, wszystkich członków rodzin użytkowników, których się obserwuję? Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale wyjaśniłem. Podobna zasada działania jak np. Twitter, gdy doda się do obserwujących, później na głównej wyświetlane są wszystkie ich aktualności. Ten post edytował bon16 10.03.2016, 18:01:24 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Proszę dopasować tytuł wątku do zasad na Forum.
Przenoszę. Ja bym dodał nową tabelę, gdzie zapisywał bym, kto kogo obserwuje, a potem zapytaniem wyciągał wyniki. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za odpowiedź.
Czyli zrobić tak: Tabela np. fallow pola: 1) UserObserwowany 2) UserObserwujący ? Przyznam, że uczę się ale jakoś staram ogarnąć wszystko na własną rękę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 5 Dołączył: 29.02.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak,
przechowuj tylko id użytkowników w tej tabeli, (np. user o id 17 obserwuje usera o id 7 ) |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem, dziękuję. A później już pętla WHILE, która wyciągnie wszystkich obserwujących i w tej pętli kolejna, która wyciągnie ich aktualnych członków?
Dobrze rozumuję? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 5 Dołączył: 29.02.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:35 |