![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2014 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zaczynam przgodę z PHP i MySQL na studiach i mam problem . Nie wiem jak zrobić widok sali kinowej z możliwością kliknięcia w miejsce , zaznaczenie, zmiana jego statusu w bazie . Proszę o podpowiedzi , sugestie. Coś w stylu multikina lecz nie musi być takie samo dokładnie . Można checkboxem w jakiś sposób na pewno ale z drugiej strony jeśli nie będzie trudne w implementacji to estetyczniej by wyglądało jak na rysunku ... Proszę o podpowiedzi . Czego użyć , w jaki sposób, przykład , lub może kawałek kodu . Cokolwiek przydatnego. ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stwórz sobie tabelę miejsca, w którym każde miejsce ma swoją kolumnę i wiersz. Jak chcesz możesz je nawet pogrupować w działy (te oddzielne grupy na obrazku). W oddzielnej tabeli trzymasz zamówienia. Nie takie trudne, co?
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2014 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie no pomysł ok, rozumiem jak,wiem jak ale jak kodem to zrobić ?
Tzn tabele zrobię sobie ale co mi to da ? Chodzi mi o zaznaczenie miejsca , podświetlenie go ze jest zaznaczone i następnie po kliknięciu na stronie jakiegoś tam sobie przycisku " DALEJ " prześle mi wartośc jakąś do bazy ktora zmieni w bazie danych status tego własnie miejsca na inny . Dążę do tego że tabele umiem zrobić , nawet moge też w sumie tablicę zrobić - dwuwymiarową i pętle przelatującą po tym że zrobi mi kwadratową sale o jakim wymiarze ( w- wiersz , k- kolumna ) ale co z tym ? np ![]() powiedzmy że kliknąłem tam gdzie "x" i podświetliło mi to miejsce w jakis sposob i do tego prześle tego jakby współrzędne 2,2 i oznaczy jako zajęte . Nie wiem czy potrafię przekazać o co mi chodzi ![]() Chodzi o to że nie wiem jak napisać to że mam np jakiś kwadracik i mogę go kliknąć , podświetli się . Przy czym mogę go zrobić w takiej tabeli/tablicy i oznaczyć jego ID bądź po prostu współrzędne . |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 34 Dołączył: 3.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił na ukrytych checkboxach.
Czyli jeżeli maszto w oparciu o tabelę: Potem ustawiasz sobie w css: I obsługa tego np w JQuery: To tylko szablon ale powinien zadzialac -------------------- Always look on the bright side of life ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robienie tego na ukrytych checkboxach jest bez sensu poniewaz... po co je ukrywac, skoro mozna po prostu zmienic ich wyglad i uzywac jak zwyklych checkboxow?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 34 Dołączył: 3.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem expertem od CSS ale co z CSS2 ?
Jak byś to zrobił wlasnie dla CSS2 ? -------------------- Always look on the bright side of life ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wpisalbym w google "css checkbox image" i otrzymal mase informacji jak to zrobic
https://www.google.pl/search?q=css+checkbox...93&ie=UTF-8 Tutaj masz rozwiazanie |
|
|
![]()
|
|
Fajne, nie znałem
![]() -------------------- Always look on the bright side of life ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wpisalbym w google "css checkbox image" i otrzymal mase informacji jak to zrobic https://www.google.pl/search?q=css+checkbox...93&ie=UTF-8 Tutaj masz rozwiazanie Najpierw pytasz po co ukrywać checkbox-y, po czym podajesz rozwiązanie polegające właśnie na ich ukrywaniu ![]() Poza tym :checked to właśnie CSS3. Aczkolwiek rozwiązanie jak najbardziej trafne, tak się powinno stylować checkboxy - niemniej jednak jest to ich ukrywanie i korzystanie ze związku między labelem i checkboxem. -------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
Moze wyrazilem sie nieprecyzyjnie: chodzilo mi o nieklikanie w zadne parenty itp., po prostu wszystko zalatwiasz checkboxem + css zamiast js.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robienie tego na ukrytych checkboxach jest bez sensu poniewaz... po co je ukrywac, skoro mozna po prostu zmienic ich wyglad i uzywac jak zwyklych checkboxow? ... Tutaj masz rozwiazanie może czepiam się słów ale dalej to są ukryte checkbox'y tylko inne rozwiązanie };-> -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Moze czytaj, ze ktos juz zwrocil uwage i odpisalem, ze uzylem zlych slow
![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podobne zadanie było już kiedyś na tym forum(chyba trybuny na stadionie lub teatr).
My tu gadu gadu, a spiewak69 pracyje samodzielnie lub śpi. |
|
|
![]()
|
|
jestem jestem ...
Dzięki wszystkim za odpowiedzi , coś poszukam, poczytam i postaram się ogarnąć . Poszukam też postu z trybunami ![]() Pzdr PS: Jeśli ktoś by mógł spojrzeć jeszcze na bazę danych do tego projektu i też coś doradzić to poproszę : Temat: kino projekt bazy danych Ten post edytował spiewak69 11.04.2014, 23:28:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 19:23 |