![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2014 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zaczynam swoją naukę z bazami danych ( MySQL ) i PHP. Na studiach mam do wykonania aplikacje internetowej rezerwacji biletów. Znam podstawy MySQL i PHP , lecz nie wiem czy dobrze zaprojektuje swoją bazę żeby była optymalna , nie było zbędnych tabel lub zbyt długich zapytań, lub też niepotrzebnych relacji . Zrobiłem taki " wstępny ' projekt jednak już wiem że nie bardzo jest . Proszę więc o pomoc. Nie wiem na jakiej zasadzie zrealizować seans, repertuar bieżącego dnia, jak rozmieścić tabele i relacje między nimi . Baza nie ma zawierać danych klienta - bez logowania tylko wpisywanie po prostu imienia i nazwiska + telefon i email podczas zakupu biletu. Nie wiem jak wziąć się za daty oraz godziny wyświetlania danego filmu / seansu . Czy robić osobne tabele ... Na godziny chyba by mogła być tabela i np stałe godziny seansów. Podobnie z miejscem zarezerwowanym - zrobić tabelę ( ID statusu, ID miejsca, status ) czy jakoś tak i zero jedynkowo ? miejsce zajęte/wolne ? Ale co wtedy z datą żeby się zwalniało po seansie żeby nie było zajęte na następny film . ![]() Proszę o pomysły , sugestie... Poprawienie schematu lub przedstawienie całej bazy jakby mogła wyglądać . |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:27 |