|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, jestem "świeży" w php i mam nasteoujacy problem.
Zajmuję sie własnie pisaniem ankiety. Zrobilem juz wyswietlanie pytań. Odpowiedzi userów zapisywane sa w pliku .txt ktorego nazwa jest adres IP komputera z ktorego byla wykonana ankieta. Ten sam adres zostaje dodany do pliku adresy.txt. Ten plik potrzebny jest do pobierania IP , ktore jako nazwa pliku otwierane jest przez funkcje. Na sam koniec ankiety wyswietlane są wyniki głosowania. Tzn powinny byc wyswietlane ponieważ nie dziala mi ten skrypt. Program otwiera plik adresy.txt i pobiera kazdy adres IP jaki tam jest i powinien go wykorzystac jako zmienna i otworzyc plik o nazwie tej samej co adres IP, ale tak sie nie dzieje. Czy mozna jakoś daną z pliku jako zmienna ustawic? Z góry dzieki za odpowiedz:) |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk |
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 14.06.2007 Skąd: Chesterfield UK Ostrzeżenie: (0%)
|
zapisuj sobie do pliku tak:
i potem jak zaladujesz plik do zmiennej trzasnij wszystko evalem:
i masz calosc w tablicy - malpka zeby nie sralo bledami - ewentualnie uzyj try {} catch {} zeby wiedziec czy sie poprawnie zaladowalo |
|
|
|
|
|
|
|
hehe skomplikowane rzeczy mi mowicie:P
O to kod tego skryptu :
postarałem sie wam wytlumaczyc kod mojego skryptu, jesli bedize potrzebowali zawartosci jakiegos pliku jeszcze to wstawie. A problem jest taki ze $plik nie chce otwierac pliku o nazwie $a. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 44 Dołączył: 31.07.2011 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Reszty nie sprawdzałem, bo o ten kawałek Ci chodziło hehe skomplikowane rzeczy mi mowicie:P Nie skomplikowane, tylko strasznie dziwnie zakręcone. To co daniofantasy napisał można przyrównać do obliczania 2+2 za pomocą funkcji trygonometrycznych |
|
|
|
|
|
|
|
crocodillo dziekuje ci, twoja rada dziala:)
Ale mam jeszcze jedna prozbe, moglbys mi wytlumaczyc na czym polega ta funkcja? Bo co z tego ze stosuje a nie wiem jak dziala:) Ten post edytował ProNeO 24.03.2012, 20:34:44 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 44 Dołączył: 31.07.2011 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
crocodillo dziekuje ci, twoja rada dziala:) Ale mam jeszcze jedna prozbe, moglbys mi wytlumaczyc na czym polega ta funkcja? Bo co z tego ze stosuje a nie wiem jak dziala:) trim() obcina białe znaki (spacje, znak nowej linii itp) na początku i końcu ciągu. Miałeś w kodzie taką linijkę: , a funkcja fgets() pobiera też znak nowej linii, dlatego trzeba było przyciąć. |
|
|
|
|
|
|
|
aha, dziekuje za wytlumaczenie:)
mam jeszcze jeden problem
nie rozumiem co tutaj nie dziala. ma mi przeczytac plik i wyciagnac z niego odpowiednie linijki ale nie wyciaga nic. Ten post edytował ProNeO 25.03.2012, 00:08:10 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%)
|
Spróbuj:
while($a<=12) |
|
|
|
|
|
|
|
Dziekuje masz racje , zawsze mi sie mylilo to:P
Probowałem tak jak mowisz tylko wziolem $a=<12:P |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 26.12.2025 - 03:20 |