![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, od niedawna zacząłem naukę PHp (w sumie od dzisiaj) no i napisałem swój pierwszy banalny skrypt, jednak nie chce on działać:
Pozdrawiam
Powód edycji: [wookieb]:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
błąd nie leży po stronie php, jest wszystko dobrze. zapoznaj się z konstrukcjami formularzy w html. a dokładnie brakuje <input type=submit />. dodaj w <form> a zadziała.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 24 Dołączył: 21.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
index.php
php.php
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem dlaczego ale u mnie wciąż nie działa ;/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co widzisz w pliku php.php?
|
|
|
![]()
|
|
Odebranie danych z formularza przez POST i zapisanie ich w zmiennej $test, a następnie wyświetlenie tej zmiennej
//edit: Chyba już wiem o co chodzi, powinienem napisać tak:
Ten post edytował Niedowiarek 16.11.2011, 08:04:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba jednak nie wiesz o co chodzi, zarówno pierwsza, jak i druga wersja pliku PHP wyglądają dobrze (czyt. nie zawierają błędów), trzecia już nie. Jeśli po dodaniu przycisku "Zatwierdź" (submit) nadal nic się nie pojawia, to znaczy, że:
1. nie masz zainstalowanego lub uruchomionego serwera www z obsługą PHP (na początek polecam xampp), 2. pliki (oba) znajdują się w innym katalogu niż katalog domowy (document_root, htdocs) Twojego serwera, 3. uruchamiasz plik poprzez podwójne kliknięcie lub "przeniesienie" go do przeglądarki, a powinieneś uruchomić z poziomu serwera, czyli wpisując odpowiedni adres np. Kod http://localhost/index.php
Ten post edytował mortus 16.11.2011, 08:23:35 |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam ten sam problem, oba pliki znajdują się w jednym katalogu, uruchamiam je przez pasek adresu, klikam submit i nie działa (wyskakują błędy) Problem ten dotyczy zarówno xamppa jak i wamppa (zainstalowane najnowsze wersje, uruchomione "tak jak się zainstalowały" Pomocy !
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat wyskakują błędy Jak dzwonisz do mechanika w sprawie problemow w aucie to tez mowisz:"Panie, mam problemy, pomoż". Czy moze mowisz: "Panie, dzieje tak i tak, pojawia sie dym tu i tu, pomoz" |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
wygladalo to mniej więcej tak plik html jak u kolegi, zaś plik php tak:
<?php //* próbowałem także $_HTTP_POST_VARS *// $_POST['test'] = $test ; //* lub $_POST['test'] == $test; *// echo $test; ?> pojawiał się error wstylu "indefinied index 'test' probowalem tez innych kominacji, nawet skrypt przepisany z książki ktory na Uuntu w szkole dzialal na wamp / xamp sie wykrzaczyl |
|
|
![]()
|
|
No bo to sie robi tak:
$test = $_POST['test']; To z POSTa czytasz dane a nie na odwrot.... |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
to ta kolejność ma znaczenie ? Ps. i jakie jeszcze inne kolejności mają znaczenie w programowaniu w php ? (sory bo to pewnie dla ciebie oczywiste, ale ja jestem jeszcze w tym zielony a w zadnej ksiązce nie znalazlem nic na temat znaczenia kolejnosci w taki znaczeniu o jakim piszesz )
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
a poza tym dlaczego w takiej samej kolejnosci nie wywalilo sie to na Ubuntu a na wamp / xampp tak ?
|
|
|
![]()
|
|
Bo pewnie miales ustawione register_globals co jest juz przestarzale i bledne.
Cytat to ta kolejność ma znaczenie ? Ps. i jakie jeszcze inne kolejności mają znaczenie w programowaniu w php ? Acha, czyli probujesz mi powiedziec, ze dla Ciebie rowniez nie ma znaczenia czy ktos Tobie daje 1000zł czy ty komus dajesz 1000zł? Tutaj tez nie widzisz logiki w kolejnosci? Bo to jest dokladnie tak samo tutaj $zm1 = $zm2; to nie to samo co $zm2 = $zm1; |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
a gdzie tego register_globals szukać w wamp / xamp ? i jak to zmienić skoro jest przestarzale i co ustawić zeby nie bylo przestarzale ?
|
|
|
![]()
|
|
w php.ini jak wszytkie inne ustawienia. register_globals ma byc ustawione na Off
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
odnosnie 1000 zl to nie irytuj sie prosze, bo nie powiedzialem ze sie na tym znam, ok ? Skad moglem wiedziec ze to nie dziala w obie strony ? :-P
|
|
|
![]()
|
|
Sie nie irytuje tylko podaje ci przyklad bys mogl zalapałać tę banalną rzecz..... Zakladam ze juz widzisz roznice miedzy dawaniem a braniem.....
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 13:33 |