Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> komputer vs czuć prąd
fraksipon

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Ostatnio mialem komputer na nogach albo blisko siebie i znajomy dotknal mnie i powiedział ze przez moje ciało płynie prąd. . Gdy komputera nie dotykam wszystko jest ok. Co to może być?
Go to the top of the page
+Quote Post
3 Stron V   1 2 3 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
radabus

-----

To musi być miłość! (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
Fifi209

-----

Kolega elektryk? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

A tak na poważnie, to może być coś poważnego a nawet bardzo. Możesz mieć gdzieś przepięcie np. na obudowę, w dodatku stałeś się uziemieniem.
+Quote Post
JoShiMa

-----

W takiej sytuacji należy w pierwszej kolejności sprawdzić gniazdo do którego podłączony masz sprzęt i upewnić się, że masz sprawne uziemienie. Trzeba też sprawdzić przewody, czy przypadkiem żyła uziemiająca nie ułamała się.

Swoją drogą ciekawe jak kolega wyczuł ten prąd.

Ten post edytował JoShiMa 22.03.2011, 21:31:00
+Quote Post
fraksipon

-----

Zły dotyk boli i pozostaje na całe życie, dzięki za wskazówki
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Ja nie mogę, elektrostatyki w szkole nie było...? O.o
+Quote Post
JoShiMa

-----

Cytat(erix @ 22.03.2011, 22:49:29 ) *
Ja nie mogę, elektrostatyki w szkole nie było...? O.o

A co ma prąd wspólnego z elektrostatyką?
+Quote Post
erix

Bo jeśli twierdzi, że od dotknięcia ciała prąd przepłynął, to prędzej wyładowanie elektrostatyczne niż sam przepływ prądu.
+Quote Post
radabus

-----

Jeśli poczuł wyładowanie elektrostatyczne, to sam mógł być naładowany. Ot, założył polar, otarł się tu i tam i już nosił na sobie ładunek, który uziemił się przez autora tematu i jego kompa. Mi samemu często się zdarza uziemić ładunek przez laptopa, aż zastanawiam się, kiedy przestanie w końcu wytrzymywać te wyładowania (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Ładunek elektrostatyczny jest zgromadzony i może ewentualnie się uziemić/wyładować jednorazowo, jednak "płynąć" (w rozumieniu "płynie prąd") nie będzie nigdy oprócz tej jednej chwili wyładowania.

Autor tematu niestety za mało informacji podał (a te, które podał, są sformułowane trochę w stylu "Faktu"), żeby można jego pytanie traktować na poważnie.

frakspion: Prąd płynie przez Twoje ciało? Skąd taki wniosek - oczy Ci się świecą? Koledze, który Cię dotyka świecą się oczy? A może z uszu dymi lub tychże uszach dzwoni? Miałeś kompa "blisko siebie" i wtedy też "płynął prąd" - występował może łuk elektryczny?

Ten post edytował radabus 23.03.2011, 06:25:05
+Quote Post
fraksipon

-----

Mam też taką lampkę w domu na stojaku 150cm zrobionym chyba z czegoś metalowego. Jak po tym stojaku przesunie się rękę to jest taki sam efekt. W zasadzie nie kopie prąd tylko, tak jakby była naładowana czymś? Nie potrafię tego opisać językiem technicznym. Podobnie jest jak ja mam laptop na kolanach i ktoś mnie dotknie palcem to nie czuje tego zjawiska, ale jak przesunie palec (dotykając cały czas mnie) tylko o 1cm to czuje taki sam efekt jak przy lampce.
+Quote Post
konole

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Cytat(fraksipon @ 23.03.2011, 06:50:02 ) *
Mam też taką lampkę w domu na stojaku 150cm zrobionym chyba z czegoś metalowego. Jak po tym stojaku przesunie się rękę to jest taki sam efekt. W zasadzie nie kopie prąd tylko, tak jakby była naładowana czymś? Nie potrafię tego opisać językiem technicznym. Podobnie jest jak ja mam laptop na kolanach i ktoś mnie dotknie palcem to nie czuje tego zjawiska, ale jak przesunie palec (dotykając cały czas mnie) tylko o 1cm to czuje taki sam efekt jak przy lampce.

Zapewne naładowana jest magiczną substancją, może dokonasz nowego odkrycia? Tak btw., można wiedzieć do której klasy teraz uczęszczasz? Musimy wiedzieć, jak ci odpowiedzieć.
+Quote Post
thek

A ja podejrzewam, że urządzenia w jego mieszkaniu/pokoju mają zwalone uziemienie lub jego brak czy wręcz gniazdka nie są uziemione. Kabelek, bolec mogą być, ale nie podłączone do głównego odgromienia budynku, co jest debilizmem, ale zdarza się bardzo często jeśli podczas remontu ktoś o tym zapomniał lub, co gorsze, budujący byli partaczami i nawet uziemienia nie zrobili. A znam takie przypadki z własnego życia. W efekcie całe metalowe ustrojstwo robi za fazę, następuje przebicie lub w inny sposób (jakaś cewka?) indukuje prąd o mniejszym napięciu co on odczuwa jako "płynący prąd". Ale to już zgaduję, bo nie byłem w jego mieszkaniu. Sugeruję się opisem...

PS: Nie dziw się, że informatycy się na tym znają. Kończąc informatykę na politechnice, przerabiasz także elektrykę i elektronikę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) A jeśli masz specjalizację sieci, to dodatkowo sam tego typu rzeczy jak okablowanie, skrzynki, zasilanie i całą otoczkę projektujesz. Moja żona do tej pory taki projekt posiada.
+Quote Post
wiewiorek

-----

Cytat(fraksipon @ 22.03.2011, 20:43:20 ) *
znajomy dotknal mnie i powiedział ze przez moje ciało płynie prąd

Twój kolega musi być energoterapeutą !

Dziwię się, że niektórzy traktują ten temat serio, ja nieźle się uśmiałem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Może kolega chciał Ci dać do zrozumienia, że coś do Ciebie czuje - ja nie mogę, jaki temat (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

+Quote Post
JoShiMa

-----

Cytat(fraksipon @ 23.03.2011, 06:50:02 ) *
Mam też taką lampkę w domu na stojaku 150cm zrobionym chyba z czegoś metalowego. Jak po tym stojaku przesunie się rękę to jest taki sam efekt. W zasadzie nie kopie prąd tylko, tak jakby była naładowana czymś? Nie potrafię tego opisać językiem technicznym.

Znaczy czujesz mrowienie jak dotykasz? No człowieku to nie dotykaj, bo to raczej jest jakieś przebicie. Sądzę, że masz spory problem z instalacją elektryczną w mieszkaniu. Naprawdę posprawdzaj te uziemienia. Masz raczej nowoczesną instalację, czy taką starego typu? Masz uziemione gniazdka? Jak jest zrealizowane uziemienie? Osobny przewód, czy mostek w gniazdku?

Cytat(wiewiorek @ 23.03.2011, 09:48:33 ) *
Dziwię się, że niektórzy traktują ten temat serio, ja nieźle się uśmiałem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Może kolega chciał Ci dać do zrozumienia, że coś do Ciebie czuje - ja nie mogę, jaki temat (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Tak się składa, że przebicie elektryczne na urządzeniach domowych to bardzo poważny temat. Życzę Ci, żebyś nigdy na sobie nie doświadczył jak bardzo poważny.
+Quote Post
Poker

-----

Cytat(wiewiorek @ 23.03.2011, 09:48:33 ) *
Twój kolega musi być energoterapeutą !

Dziwi mnie, że niektórzy traktują ten temat jako żart.

U mnie występuje ten sam problem w momencie gdy trzymam nogę na obudowie i ktoś właśnie mnie dotknie/pogłaszcze.

W mieszkaniu nie mam gniazdek z uziemieniem czy jest jakiś inny sposób na pozbycie się tego?
+Quote Post
thek

Obejście jest. Musisz zmostkować uziemienie z "0". Weź fazówkę i sprawdź, którym kablem dochodzi zasilanie. Powinna się zaświecić dioda. To tzw. "faza" lub "1". Weź kawałek kabla i połącz nim bolec uziemienie z tym drugim kablem. Tak się robi jeśli w pokoju brak uziemienia. Jeśli nie masz fazówki, to idź kup. To kwestia kilku złotych dobrze wydanych. Przyda sie ona nieraz, a kombinować na domowe sposoby nie ma sensu.

PS... Byłbym zapomniał... Uwaga ta tyczy sytuacji gdy masz gniazdko z uziemieniem, ale brak kabla uziemiającego. Jeśli gniazdko nie ma bolca uziemienia to możesz ewentualnie próbować uziemiać urządzenia bezpośrednio do kabla uziemienia, który zazwyczaj po odkręceniu zobaczysz (o ile gniazdka mają taki kabel, zazwyczaj zielono-zółty ), ale to wiąże się z grzebaniem w gniazdku. Jeśli nawet w gniazdkach tego kabla trzeciego brak to możesz próbować uziemiać do "0". Nie polecam uziemiać jak niektórzy do kaloryferów lub innych urządzeń metalowych mających rury idące do ziemi. Nie chciałbyś być sąsiadem takiej osoby (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Odkręcasz kran i czujesz jak Cie prąd przechodzi, a takich debili kiedyś przerabiałem już na własnej skórze.
+Quote Post
JoShiMa

-----

Cytat(thek @ 23.03.2011, 12:29:14 ) *
Obejście jest. Musisz zmostkować uziemienie z "0".

Tak się kiedyś robiło przy starych instalacjach, ale to bardzo ryzykowne. W momencie upalenia się przewodu neutralnego zwanego potocznie '0', gdzieś w dalszej części instalacji masz na obudowie fazę. O wiele bezpieczniej jest uziemić niezależnie np podłączając się do kaloryfera, jeśli oczywiście instalacja CO jest metalowa i ma kontakt z gruntem i nie jest współdzielona. Jak masz za oknem odgromnik to też warto go wziąć pod uwagę.

+Quote Post
wiewiorek

-----

Nie no sry, nie mogę się powstrzymać, ale jak czytam takie wypowiedzi autora tematu jak "Zły dotyk boli i pozostaje na całe życie" albo jak Poker pisze, że prąd go kopie jak ktoś go głaszcze czy "To musi być miłość!" to leże i kwiczę ze śmiechu (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Ten post edytował thek 23.03.2011, 19:33:39
Powód edycji: [thek]: Nie tylko Ty ;)
+Quote Post
thek

JoShiMa... Uziemienie w normalnym gniazdku NIE MA połączenia z obudową, a dodatkowo sama obudowa jest wykonana z izolatora, tak więc nie siej herezji (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Poza tym napisałem wyraźnie, że podłaczanie się pod metalowe rury wszelakie jest jeszcze głupsze. Idziesz sobie odkręcić termostat w kaloryferze, sprawdzasz ręką nagrzanie żeberek i kopie Cię prąd (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tak... bardzo mądre zwłaszcza w chwili gdy przecież wszystkie rury idą od pieca kotłowniczego na wszystkie pomieszczenia w domu. Ja miałem przypadek, że koleś sie podpiął pod rury wodociągowe jako odgromnik. Wszystkich ludzi w klatce kopał prąd gdy chcieli ręce umyć. Tak więc zanim zaproponujesz równie sprytny pomysl komuś, przemyśl możliwe konsekwencje.
+Quote Post
JoShiMa

-----

Cytat(thek @ 23.03.2011, 19:46:16 ) *
JoShiMa... Uziemienie w normalnym gniazdku NIE MA połączenia z obudową, a dodatkowo sama obudowa jest wykonana z izolatora,

To zależy o jakiej obudowie mówimy. Laptopy rzeczywiście sa z plastiku, ale już stacjonarne komputery nie i zaręczam Ci, że ich obudowa jest uziemiona. Nie sieję paniki. Stare niesprawne instalacje elektryczne mogą być groźne, po pierwsze z powodu braku ziemienia właśnie a po drugie z braku odpowiednich zabezpieczeń np różnicowych chroniących użytkownika w razie awarii.

tak więc nie siej herezji (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Poza tym napisałem wyraźnie, że podłaczanie się pod metalowe rury wszelakie jest jeszcze głupsze. Idziesz sobie odkręcić termostat w kaloryferze, sprawdzasz ręką nagrzanie żeberek i kopie Cię prąd (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

A to oznacza, że:
1. Rura nie jest uziemiona z całą pewnością
2. Masz problem i powinieneś go jak najszybciej usunąć, bo jakieś urządzenie ma przebicie.

Tak... bardzo mądre zwłaszcza w chwili gdy przecież wszystkie rury idą od pieca kotłowniczego na wszystkie pomieszczenia w domu. Ja miałem przypadek, że koleś sie podpiął pod rury wodociągowe jako odgromnik. Wszystkich ludzi w klatce kopał prąd gdy chcieli ręce umyć. Tak więc zanim zaproponujesz równie sprytny pomysl komuś, przemyśl możliwe konsekwencje.

A Ty zanim mnie ponownie spróbujesz zmieszać z błotem uważnie przeczytaj co napisałam w sprawie tych rur.

+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.12.2025 - 19:46