![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Dzień dobry.
Od dziś, dział dotyczący problemów z programowaniem obiektowym, na wniosek ~erixa i przy aprobacie reszty zespołu, zmienił nazwę na Object-oriented programming. Zmiana jest podyktowana chęcią wyeliminowania tematów które z OOP nie mają nic wspólnego np. Klikam w obiekt i nic się nie dzieje, czy w ogóle pisaniem tematów w tym dziale, bo tak, przecież właśnie mój problem dotyczy obiektu to napiszę tutaj!. Mówiąc zwięźlej - chcemy odstraszyć niezdecydowanych. ![]() Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Hmmm, a co to da? Czy faktycznie zmiana nazwy wyeliminuje niechciane tematy? Moim zdaniem nie. No i kwestia języka: dlaczego po angielsku? Polski odpowiednik to przecież programowanie zorientowane obiektowo (aczkolwiek lepszą nazwą wg mnie była poprzednia programowanie obiektowe).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Moja argumentacja z naszej dyskusji:
Cytat Co zmieni? Pomyśl wg zielonego: obiekt, to wg laika cokolwiek, co jest powiązane z jakimś obiektem, nie stricte klasą. Szara owieczka ma problem np. z przyciskiem i sobie skojarzy:
Programowanie obiektowe - skojarzy, że ten guzik jest jakimś obiektem i ze wszystkich pasujących mu działów właśnie ten wyda mu się najbardziej odpowiedni do istoty problemu. A widząc np. skrót OOP nie będzie mu się chciało nawet zobaczyć, co to za skrót, o rozwinięciu nie wspomnę. A kto programuje obiektowo będzie od razu wiedział, o co chodzi. Więc odnosząc się do Cytat Czy faktycznie zmiana nazwy wyeliminuje niechciane tematy? Moim zdaniem nie. Nie zaszkodzi spróbować. x2, co do języka Cytat No i kwestia języka: dlaczego po angielsku? : Cytat Cytat Taki zabieg uzasadniam tym, że jednak znajdujemy się na forum polskojęzycznym i rezygnować z tego języka nie powinniśmy pochopnie. Też jestem za językiem polskim, gdzie się da, ale nie zapominajmy, że jest to forum o programowaniu. Piszesz firewall, czy ściana ogniowa? Który zwrot przychodzi Ci jako pierwszy, gdy myślisz o sprzęcie/oprogramowaniu kontrolującym połączenia z Siecią? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 1 Dołączył: 5.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego po angielsku?
Przecież to polskie forum... Nie przesadzajcie! Firewall to już się przyjął i to jest jedno słowo. A object oriented programming to nie jest słowo tylko po prostu zwrot po angielsku. Jest różnica między mówieniem po angielsku a używaniem słów zapożyczonych z angielskiego jak np. firewall. A poza tym dla anglika firewall (jeżeli mówimy o komputerach) to nie jest ściana ogniowa i nie wolno tego tak tłumaczyć! Cytat Piszesz firewall, czy ściana ogniowa? A jak mówisz po polsku o programowaniu zorientowanym obiektowo to object oriented programming czy programowanie zorientowane obiektowo? Ten post edytował tomahawk 11.08.2010, 10:12:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podobno zamieszczenie ogłoszenia o pracę w języku angielskim powoduje zmniejszenie liczby odpowiedzi o 50-60%. Widać i tutaj chcą przetestować tę zależność. Bardziej spiskowa teoria dziejów podszeptuje mi że pewne forum chce być przez to być bardziej pr0. Ale co ja tam maluczki mogę wiedzieć o powodach działania wielkich tego świata.
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 1 Dołączył: 5.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i co zostawicie nazwę działu po angielsku?
Bez sensu... i zero logiki. Żenua ogólnie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat A poza tym dla anglika firewall (jeżeli mówimy o komputerach) to nie jest ściana ogniowa i nie wolno tego tak tłumaczyć! Widzę, że zamiast skupiać się na istocie problemu, to będziemy się teraz łapać za słówka, merytoryka pełną gębą. Do wszystkich zrzędzących - jeśli będziecie siedzieć na forum i moderować 24h na dobę tamten dział, do którego trafiają liczniki w JS, kapcie, rzeczy zupełnie nie związane z programowaniem obiektowym/zorientowanym obiektowo - nie ma problemu, wracamy do starej nazwy działu. Ale jeśli nie będzie ochotnika, nazwa pewnie zostanie; mamy wystarczająco dużo pracy na forum, więc każda sposobność na ukrócenie pewnych procederów w zarodku jest na wagę złota. Krótka piłka, znajdzie się ochotnik? Nie? No to po co te narzekania? Dlaczego nazwa została zmieniona - wyjaśnione. A bicie piany dla samego bicia nie jest argumentem. Najbliższy czas pokaże, czy pomysł był słuszny (chyba że będziecie sabotować innych, aby celowo dodawali pierdoły do tego działu, a wiem, że są osoby, którym nudzi się wystarczająco mocno ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Widzę, że zamiast skupiać się na istocie problemu, to będziemy się teraz łapać za słówka, merytoryka pełną gębą. A czego innego można się spodziewać po naszych forumowiczach ![]() Do wszystkich zrzędzących - jeśli będziecie siedzieć na forum i moderować 24h na dobę tamten dział, do którego trafiają liczniki w JS, kapcie, rzeczy zupełnie nie związane z programowaniem obiektowym/zorientowanym obiektowo - nie ma problemu, wracamy do starej nazwy działu Kapcie? Ja codziennie modle się o kapcie bo nie mogę znaleźć odpowiednich. Mnie też nie odpowiada nazwa angielska ale cóż jak na głupotę użytkowników nie da rady to niech tak zostanie. Przekonamy się czy to daj jakikolwiek efekt, więc nie wiem po co tak bardzo się czepiać ![]() Aczkolwiek mistrzostwem tego tematu JEST! Cytat(Cysiaczek) Dzień dobry. Hahahahahah Ten post edytował wookieb 11.08.2010, 20:01:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli że ta nazwa jest po angielsku po to żeby niby nie trafiały tam niepotrzebne tematy?
Cytat Widzę, że zamiast skupiać się na istocie problemu, to będziemy się teraz łapać za słówka, merytoryka pełną gębą. Bez przesady to nie jest łapanie za słówka. Napisałeś bzdurną rzecz... a nie słówko. Ten post edytował tomahawk 11.08.2010, 20:25:40 |
|
|
![]()
|
|
Brawo...
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
No to naprawdę administratorzy są żenujący.
Nie chce wam się moderować forum/nie umiecie zaprowadzić porządku to piszecie po angielsku żeby niektórzy pomyśleli że to dział w jęz. angielskim... Celowo wprowadzacie w błąd. Najlepiej po arabsku napiszcie wszystko i będziecie do góry dupami leżeli. Ten post edytował tomahawk 11.08.2010, 21:22:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Najlepiej po arabsku napiszcie wszystko i będziecie do góry dupami leżeli. Zanim zaczniesz bluzgać i szerzyć herezje porównaj sprawność działania moderacji na tym forum z innym. Tutaj jest ona na bardzo wysokim poziomie ale co ty możesz wiedzieć jak jesteś tutaj tak krótko i od razu wyskakujesz z "ryjem" bo nie można nazwać tego inaczej. Jeżeli naprawdę lubisz walczyć z idiotami to zapisz się do straży miejskiej i walcz z obrońcami krzyża pod pałacem. Poza tym wskaż choć parę elementów braku porządku na forum to wtedy dyskusja będzie mogła iść w jakimkolwiek kierunku. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Zanim zaczniesz bluzgać i szerzyć herezje porównaj sprawność działania moderacji na tym forum z innym. Tutaj jest ona na bardzo wysokim poziomie ale co ty możesz wiedzieć jak jesteś tutaj tak krótko i od razu wyskakujesz z "ryjem" bo nie można nazwać tego inaczej. Jestem tutaj dłużej niż Ty. Wyskakuje z ryjem bo to jest kuriozalne. Administratorzy po prostu nie radzą sobie z forum. A to co wyprawiają to żenujący brak profesjonalizmu. Poza tym wskaż choć parę elementów braku porządku na forum to wtedy dyskusja będzie mogła iść w jakimkolwiek kierunku. No np. angielskie nazwy działów. Może wam napisać moda do tego skryptu żeby automatycznie tłumaczył nazwy działów na coraz trudniejsze języki, proporcjonalnie do ilości postów? Ten post edytował tomahawk 11.08.2010, 21:40:55 |
|
|
![]()
|
|
Jestem tutaj dłużej niż Ty. Wyskakuje z ryjem bo to jest kuriozalne. Administratorzy po prostu nie radzą sobie z forum. A to co wyprawiają to żenujący brak profesjonalizmu. A to ty duchu serwera! No np. angielskie nazwy działów. Może wam napisać moda do tego skryptu żeby automatycznie tłumaczył nazwy działów na coraz trudniejsze języki, proporcjonalnie do ilości postów? No brawo. Mamy jedno... w twoim mniemaniu. Czekamy dalej! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
~tomahawk, a ja dłużej niż Ty, i co? Będziemy się pojedynkować na cyferki? Ja nie mam zamiaru.
Cytat Wyskakuje z ryjem bo to jest kuriozalne. Administratorzy po prostu nie radzą sobie z forum. A to co wyprawiają to żenujący brak profesjonalizmu. Cóż, z perspektywy użytkownika wszystko wygląda na takie fajne. A z perspektywy moderatora już nie. Prosty przykład - żeby zobligować użytkowników do stosowania się do regulaminu w Przedszkolu (chodziło o tagi w nawiasach), nie pomogły prośby, przyklejone ogłoszenie. Użytkownicy mieli to najzwyczajniej gdzieś. Ale wraz z lekkim tuningiem skina, doczepiłem się do ~hwao i poprawiłem po bodajże ~webdicepl prostego moda, który wymuszał dodanie tagu w tamtym dziale. Mam prosić specjalnie admina, żeby Ci pokazać, jakie są różnice z dodawaniem tagów przez użytkowników? Już nie pamiętam, kiedy ktoś z moderatorów musiał upominać postujących o dodanie tagu. A to była mordęga. Może się wydaje o, co to jest, nie mają nic lepszego do roboty, są moderatorami, to niech moderują! No tak, ale przy większej ilości takich postów zaczyna Cię dosłownie szlag trafiać. I bywa tak, że mimo początku dnia omijasz linka raporty, bo zwyczajnie masz dość, wolisz rozwiązać jakiś konkretny problem niż strofować użytkownika, który ma regulamin głęboko w dolnej części pleców. A czasu nie ma nieograniczonego. Mimo że jest nas kilku, to nie ma tak, że non-stop na forum siedzą wszyscy. Ba, rzadko kiedy się to zdarza. Przede wszystkim własne zajęcia, praca, chyba wszyscy zawodowo kodzą, a forum moderują w wolnym czasie. Rozumiesz, co to znaczy? Strugać cwaniaka może każdy, nam za moderowanie nikt płaci, robimy to na zasadzie wolontariatu. Cytat to piszecie po angielsku żeby niektórzy pomyśleli że to dział w jęz. angielskim... Celowo wprowadzacie w błąd. Wprowadzamy w błąd? W jaki sposób? Cytat A czego innego można się spodziewać po naszych forumowiczach Nie uogólniajmy; są naprawdę wartościowe osobowości, z którymi aż chce się dyskutować i nieraz poświęcić i pół godziny na napisanie posta. Np. dzisiejszy temat o pluginach, pełna kulturka, merytoryka, aż chciało się klepać. ![]() Cytat No np. angielskie nazwy działów. Może wam napisać moda do tego skryptu żeby automatycznie tłumaczył nazwy działów na coraz trudniejsze języki, proporcjonalnie do ilości postów? To napisz moda, który będzie implikował u użytkowników czytanie regulaminów. Potrafisz? Super, to czekamy i wtedy przywrócimy poprzednią nazwę działu od razu, jeszcze poproszę ~itsme albo ~scannera, aby Ci wysłali pisemne podziękowania w moim imieniu. ![]() I jedna konkluzja: nikt Cię tu nie trzyma - nie pasuje - droga wolna, jest tyle forów w Sieci, siłą trzymać nie będziemy. Ja traktuje forum jako stymulator dla mojej głupiutkiej mózgownicy, jeśli traktujesz jako helpdesk, to cóż... Twój problem. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 258 Pomógł: 17 Dołączył: 22.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taaa postawcie krzyż przy starej nazwie i brońcie jak niepodległości. Pewnie gdyby nie to info to nikt by nie zauważył zmiany
![]() Poco to całe bicie piany, za dużo czasu wolnego? - w zasadzie powinien pozostać tylko post Cysiaczek-a a reszta w kosz. Na forum jest 0.7mln postów, a część (jak i ten) tylko śmiecą. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
~tomahawk, a ja dłużej niż Ty, i co? Będziemy się pojedynkować na cyferki? Ja nie mam zamiaru. No to jak nic to po co to piszesz? Zupełnie niepotrzebnie. To napisz moda, który będzie implikował u użytkowników czytanie regulaminów. Potrafisz? Super, to czekamy i wtedy przywrócimy poprzednią nazwę działu od razu, jeszcze poproszę ~itsme albo ~scannera, aby Ci wysłali pisemne podziękowania w moim imieniu. ![]() Jeżeli użytkownik nie przeczyta regulaminu to najprawdopodobniej zaraz go złamie. Trudno jest utrzymać forum jeżeli pozwala się użytkownikom łamać regulamin. I niech mi ktoś teraz powie że moderatorzy ciężko pracują skoro pozwalają łamać nagminnie regulamin. Pracować ciężko a dobrze to różnica. Można się ostro napiąć przed monitorem i mówić że się ciężko pracuje przy forum, a można ruszyć mózgiem i odpowiednio zarządzać forum aby nie trzeba było robić takich kuriozalnych jak z nazwą tego działu. To jest kwestia tylko odpowiedniego regulaminu i trzymania się tego regulaminu nic więcej. A jak rola moderatorów to nie egzekfowanie regulaminu tylko poprawianie użytkowników to żal mi was.... zmieńcie nazwę grupy na edytorzy bo moderatorzy z was kiepscy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak się zastanawiam, skoro była dyskusja, była decyzja - to po jaką cholerę ten temat? Ogłaszam, zamykam. Chyba że właściwa dyskusja jest teraz, ale to za bardzo przypomina mi niektóre niechlubne działania naszych polityków.
Co do moderatorów to nie mam do nich żalu bo za dobrze wiem co działo się na forum ubuntu.pl wraz ze wzrostem liczby użytkowników. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Trudno jest utrzymać forum jeżeli pozwala się użytkownikom łamać regulamin. I niech mi ktoś teraz powie że moderatorzy ciężko pracują skoro pozwalają łamać nagminnie regulamin. Pracować ciężko a dobrze to różnica. Fail... Czyli uważasz, że rolą moderatorów jest zapobiegania łamania regulaminu tudzież siedzenie z nimi przy kompach? Masz jakieś niemiłe wspomnienia z upadku na głowę? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 00:18 |