![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
popełniono ostatnio dla firmy w której pracuję serwis Aleja-Architektów.pl. Nie będę pisać, czym jest ani do kogo skierowany, bo chciałbym, żebyście oceniali go z punktu użytkownika, który wszedł chcąc/nie chcąc na stronę. No i oczywiście z punktu widzenia zawodowców siedzących w tworzeniu www na różnych płaszczyznach. Wytykajcie wszelkie błędy, niedociągnięcia, pozytywy, plusy, minusy... Na pewno strona nie jest - jeszcze - w3c-zgodna. Tego proszę już nie wymieniać. Ciągle wprowadzamy poprawki, także Wasze uwagi będą cenne. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Nareszcie do oceny projekt, który trzyma jakiś poziom (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Najpierw zacznę od strony graficznej. Layout jest bardzo przyjemny, przejrzysty i czytelny. Logo też jest bardzo fajne. Zmieniłbym trochę linki takie jak "Zarejestruj się" i "Zaloguj się", widzę że pewnie specjalnie są one takiego rozmiaru i w tym miejscu, aby użytkownik się nie zgubił, jednak wydaje mi się, że dobrze by było jakoś to upiększyć - może zrobić te linki w formie graficznych buttonów? Na stronie głównej jest sekcja, w której są ostatnio dodane projekty (taki slider 1, 2, 3,4 etc), które automatycznie się zmieniają, niestety ale jak klikałem w miniaturkę w tej małej galeryjce (w numerze 3) to bardzo szybko mi pozostałe miniaturki znikały, tak że nic nie można dalej zrobić. Dodawanie do listy podręcznej - myślę, że należało by poinformować o tym użytkownika, że zostało coś dodane, bo teraz po kliknięciu nie dostaje żadnej informacji. Strona logowania - jak się pomyliłem i źle wpisałem hasło to znika mi to co wpisywałem wyżej czyli login, powinno być tak, że jedynie hasło znika. Rejestracja - po kliknięciu na podpis dla pola które chce edytować, np. "Nazwa firmy", kursor (klawiatury) powinien się przenieść w pole tekstowe, a nic się nie dzieje. Nazewnictwo "Wyślij" nie lepiej zmienić na "Zarejestruj się"? Dodatkowo uwidocznił bym go jakoś bardziej, można by się również pokusić o podpicowanie błędów dla poszczególnych pól, chodzi mi aby wyglądało to wszystko bardziej przyjaźnie graficznie (na tej podstronie wygląda to przyjemniej http://aleja-architektow.pl/public/suggestForm), no i w przypadku błędu przy rejestracji to obramowanie powinno mieć kolor czerwony, a nie tekst. Na stronie głównej w tej przewijałce, gdzie są numerki 1, 2, 3 etc. po kliknięciu na tag nic się nie dzieje. A niżej "Polecamy najnowsze prezentacje", tutaj po kliknięciu na tag za cholerę bym się nie domyślił, że muszę coś jeszcze zrobić - niby jest opis niżej, ale jest on sporo niżej i przez to trochę to nieczytelne. Fajnie by było, abyś dał login i hasło dla konta demo, abyśmy nie musieli się rejestrować ;-) Ogólnie strona całkiem przyjemna, wymaga drobnych czysto kosmetycznych poprawek, bardzo podoba mi się całe logo, myślę że oddaje charakter serwisu bardzo dobrze, więc podsumowując podoba mi się (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jeśli chodzi o design jest zrobiony profesjonalnie tak na szybkiego co ci mogę polecić dla linków daj jakiś hover żeby bardziej było widać w co się klika na dodatek w opcji gotowe scenariusza kiepska kompresja zdjęć ;/ (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował krzysztof_kf 25.03.2010, 18:14:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brakuje mi wartości dla stanu hover dla linków.
Piękny layout i pięknie dobrane kolory. Rozpikselowane grafiki w tym menu z gotowymi scenariuszami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam się z poprzednikami, fajny layout.
Ale brakuje tego hovera na linkach i przyciskach (bo w pierwszej chwili myślałem ze coś mi przeglądarka szwankuje). W Gotowych scenariuszach powiększyć odstęp od obrazka do tekstu poniżej. Wydaje mi się, że obrazek (oprócz tego że trzeba zmniejszyć kompresje) lepiej wyglądałby bardziej kwadratowo. Przycisk "Przejdź do Generatora zapytań" - czemu jest taki ściśnięty tekst? Więcej paddingu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Chyba że to u mnie na Chrome/Mac wyświetla tak dziwnie. Menu głównej chyba lepiej by wyglądało jakby je podnieść trochę do góry (bo teraz jest nie równo w stosunku do napisu z logo. I może warto zobaczyć jakby wyglądało przesunięte na prawo. Miniaturki zdjęć w "Polecamy najnowsze projekty" przydałoby się zrobić w tym samym rozmiarze. Domyślam się, ze będą różne rozmiary ale warto się pomęczyć i zrobić skrypt tworzący miniaturki o tych samych rozmiarach. Ale ogólnie jest fajne (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za cenne uwagi, część już jest wdrożona, pozostałe (np. hovery) są w trakcie opracowywania. Przewijanie obrazków w trakcie poprawiania (thx @strife). Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś komentarze i sugestie - zapraszam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W przeglądarkach jak jest firma z logo to w zakładce kontakt to logo zasłania pole nadawca po za tym wygląda jakby przy usługach strona się rozjeżdżała? Chyba, że tak ma być ale trochę dziwnie to wygląda.
Skoro i tak już dużo js to zmieniłbym pasek przewijania na głównej z tego standard na coś bardziej wyszukanego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
A mógłbyś wrzucić gdzieś screena i zaznaczyć o co chodzi? Bo powiem szczerze, że nie wiem do końca...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zabezpieczenie rejestracji trochę mizerne, za każdym razem to samo pytanie:
Cytat Podaj wynik działania zapisany cyframi: pięć + pięć = ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) tak jak wyżej napisali, zarejestruj i zaloguj troszkę wymagają dopracowania, wg mnie powinny być albo mniejsze albo bardziej, hmm, kolorowe? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) kolorystyka bardzo dobra, osobiście lubię połączenia białego i zielonego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Ode mnie jak zawsze lista:
[-] Zbyt wysoka (jak na moje oko) kompresja obrazków "Mieszkanie", "Dom", "Biuro" itd. w "Gotowe scenariusze". Widać straszną pikselozę, [-] Nie jestem przekonana co do "przejścia" kolorów w belkach "generator zapytań" i "wyszukiwarka". Na pierwszy rzut oka ciężko stwierdzić, że to ta sama beka - a nie dwie różne. Jak klikam na trójkącik to zawartość się zwija, natomiast jak kliknę na tekst to ładuje się nowa zawartość. Generalnie uważam, że ciężko będzie się w tym połapać typowemu użytkownikowi nietechnicznemu, [-] Uważam, że zawartość strony jest zbyt ściśnięta, przez co z większą niechęcią w ogóle szukam czegoś wzrokiem na stronie. [-] Jestem zdania, że znaki pod stopką ("Innowacyjna gospodarka" czy PARP) - powinny być klikalne, ponadto jakoś "nie leży" mi fakt, że coś w ogóle znajduje się pod stopką, czyli pod zamknięciem strony, [-] Menu Strona główna/Generator/Firmy/Prezentacje jest mało zauważalne, [-] Usability* w moich oczach niestety leży, Listę plusów pozwolę sobie ominąć na rzecz szerszego opisu. Strona jest niewątpliwie estetyczna i chociaż kolorystyka jakoś mi nie pasuje do tematyki - kolory są fajnie dobrane. Dobrze, że logo jest klikalne i prowadzi do strony głównej, a zarejestruj się i zaloguj nie walczy z treścią o uwagę ;-). Ogólnie projekt jest na pewno ciekawy, ale jak już wspomniałam - usability* jest potraktowane po trochę macoszemu. Ciężko jest powiedzieć, że strona (czy jej nawigacja) jest kompletnie nieintuicyjna, ale uważam, że ciężko jest się w niej odnaleźć. Być może większe przerwy pomiędzy elementami sprawiłby, że projekt złapałby oddechu i jednocześnie stał się czytelniejszy. Mogłabym się przyczepić jeszcze, że projekt jest "za biały", ale to pewnie kwestia tego o czym pisałam powyżej. Niemniej jednak gratuluję całkiem udanego projektu. *Proszę o wybaczenie, ale polski odpowiednik tego określenia (tj. użyteczność) kompletnie mi nie odpowiada. Jeżeli ktoś preferuje wyłącznie polskie tłumaczenie to skorzystam z pojęcia "ergonomii strony" ;-). PS. Można zalogować się z loginem, np. aa'aa - korzystając z Waszej domeny jako e-maila ;-). Dodatkowo wybierając nieistniejącego architekta (np. ręcznie zmieniając adres w pasku), otrzymuję wielki czerwony komunikat: "Nie ma takiej firmy w bazie danych. Nieoczenikwany wyjątek: (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) " |
|
|
![]()
|
|
Daiquiri - dzięki za szeroki opis. Przeanalizujemy Twoje spostrzeżenia - i oczywiście pozostałych też (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Mam do Was pytanie - prezentacje firm mają przypisane tagi. Jak według Was działa system tagów? Jest intuicyjny? Ten post edytował czachor 7.04.2010, 08:38:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Trochę spaliłeś temat "tłumacząc" jak to działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Mi to odpowiada, aczkolwiek siła przyzwyczajenia mówi mi kliknięcie = wejście. Takie pytanie powinny być kierowane do Waszej grupy docelowej.
|
|
|
![]()
|
|
No fakt, mogłem nie tłumaczyć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wyedytowałem posta, jeśli ktoś będzie chciał przetestować, nie będzie miał już opisanej zasady działania.
Grupą docelową są architekci (w tym również projektanci wnętrz i ogrodów) oraz osoby poszukujące usług z zakresu ich działalności - to tak w kwestii informacyjnej. |
|
|
![]()
|
|
W takim układzie solidnie zastanowiłabym się nad webusability strony. Testowałam kiedyś portal związany z uczelnią i w tej małej grupie "fockus'owej" znalazła się pani architekt. Wbrew temu, że sporo pracowała przy komputerze (nie tylko przy grafice 3d) to nie odstawała zbytnio (wzwyż) od reszty grupy jeżeli mówimy o umiejętności np. znalezienia informacji na stronie. Portal był mniej skomplikowany niż Aleja Architektów.
Próbowaliście robić coś a la Heat Maps? Coś takiego oferuje np. CrazyEgg czy ClickDensity. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak każdemu i mnie layout się spodobał. Z tagami fajny pomysł, choć nie typowy i może warto by było jeszcze powtórzyć tą informację pod napisem "Szukaj prezentacji wg słów kluczowych"... ale jednak te tagi z kolei w "Polecamy najnowsze prezentacje" są oderwane od całości deczko i nie każdy wpadnie o co chodzi (z tych co pierwszy raz odwiedzą stronę)... i faktycznie aż się chce kliknąć i że to zwykły link (może chociaż zmiana kursora na jakiś inny - ale też nie ładować jakichś zewnętrznych - no nie wiem...)...
Skoro już tyle tego JS jest to dodam, że przy tych mini galeriach aż się prosi o zdarzenie onMouseWheel - dokładniej to nie mam na myśli nic ze zmiany wyglądu tylko, żeby scrollem szybko te zdjęcia przewinąć jak np. tutaj: http://imageflow.finnrudolph.de/ - a tak przy okazji - aktywne zdjęcie jakby delikatnie wyróżnić(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) np. border czy cokolwiek?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 11.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ładna strona, tyle że: http://validator.w3.org/check?uri=http://a...ine&group=0.
Co to jest: 4 Errors, 230 warning(s)? Ale za wygląd i funkcje daję 7/10. |
|
|
![]()
|
|
Na pewno strona nie jest - jeszcze - w3c-zgodna. Tego proszę już nie wymieniać. Wiemy o tym, zgłosiliśmy już to, ale oczywiście dzięki. @Daiquiri - dzięki za ciekawe linki, na pewno skorzystamy. Popracujemy również nad usability. @zegarek84 - dzięki za uwagi, wrzucamy do "to do" również tematy poruszone przez Ciebie. Ten post edytował czachor 8.04.2010, 10:26:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:00 |