![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam system ticketów w którym to wyświetlanie odbywa się wg kolejności zgłoszeń pierwszych a chciałbym przerobić na kolejność ostatniego zgłoszenia. Struktury które są potrzebne to 2 tabele: tickets i ticket_messages.
pola w tickets: subject, name, email, phone, status, ID, cat, rep, priority, ip, trans_msg, timestamp pola w tickets_messages: ticket, timestamp, message tickets_messages.ticket=tickets.ID Jeśli nadchodzi zgłoszenie wypełniania jest tickets i tickets_messages i te 2 rekordy mają taki sam timestamp, jeśli nadchodzi kolejna wiadomość w tym samym zgłoszeniu wypełniana jest tylko tickets_messages z polem ticket = ID i aktualnym timestamp. Jak zmodyfikować poniższe zapytanie aby wybrać z tabeli ticket_messages tylko najnowszy timestamp dla danego ID ? Poniższe zapytanie wyświetla mi wszystkie rekordy z datami, czyli przykładowo: #zgłoszenie1 data1 #zgłoszenie1 data2 #zgłoszenie1 data3 #zgłoszenie2 data1 #zgłoszenie3 data1 #zgłoszenie2 data2 #zgłoszenie3 data2 #zgłoszenie3 data3 #zgłoszenie1 data4 Gdzie kolejny numerek przy data oznacza rosnącą datę. Chce natomiast osiągnąć taki efekt: #zgłoszenie2 data2 #zgłoszenie3 data3 #zgłoszenie1 data4 (tylko najwyższe daty)
Czy ktoś może doradzić ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja proponuję grupowanie po zgłoszenieNUMER i w tych grupach wybieranie największego dataNUMER. To chyba najprostsze rozwiązanie gdyż wygląd będzie dokładnie taki o jakim wspominasz.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:17 |