![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Na samym początku chciałbym pochwalić wprowadzenie modułu "Pomógł". Bardzo ułatwia wyszukiwanie dobrego rozwiązania danego tematu. Uważam, że nie posiada wad jednakże coraz bardziej widać jedno powszechne zjawisko na forum które coraz bardziej mnie irytuje a dokładniej Odpowiadanie postem prawie identycznym co poprzednika
Oto przykład: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=114347&hl= Autor tematu dostał to co potrzebuje. Link do funkcji slideToggle, którą Andy potrzebował. Ok super problem rozwiązany. Ale co dalej widzę? Cytat a tak w ogóle to w jquery jest funkcja toggle - tak najprościej. Nie mogłem się powstrzymać z zażenowanie i dopisałem post z odpowiednim pytaniem do axzx. Na co on nadal odpowiada Cytat a nie prościej Kod $('#id').toggle('slow'); I moje pytanie brzmi: Po co dodaje się porady, które mówią o tym samym co posty wyżej? Odpowiedź jest banalna. By nazbierać sobie punkcików "pomógł" I teraz warto się zastanowić czy to jest normalne zachowanie? Jak dla mnie jest to nadwyraz dziecinne i w stylu "HA Mam więcej "pomógł" od ciebie jestem zaj......". Kolejny przykład http://forum.php.pl/index.php?showtopic=113606&hl= Przecież w pierwszym odpowiedzianym poście jest ładna linijką która odpowiada na pytanie autora. Ale nie trzeba było podać inną metodę żeby zebrać "punkcik". Jeżeli ktoś zapyta "A może autor chciał inną metodę?", to odrazu odpowiadam "To by to napisał". I tutaj mój mały apel do użytkowników Zachowujcie się jak dojrzalsi ludzie, którzy pomagają z chęci niesienia pomocy a nie z czysto próżnych/samolubnych pobudek Oczywiście przykładów znajdzie się więcej i z góry przepraszam, że użyłem akurat tych w których się udzielałem ale to były przypadki które wyszukałem na szybko i te zapamiętałem. Wiem, że nie zwalczę całkowicie takiej sytuacji, ale może jednego/dwóch użytkowników weźmie sobie moje słowa do serca i nie będzie tego robił. P.s. W pełni usprawiedliwione są przypadki gdy post pod postem wystąpił w bardzo krótkim odstępie czasowym i oba zostały oznaczone jako "pomógł". Ten post edytował wookieb 21.02.2009, 20:50:41 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat I moje pytanie brzmi: Po co dodaje się porady, które mówią o tym samym co posty wyżej? Odpowiedź jest banalna. By nazbierać sobie punkcików "pomógł" I teraz warto się zastanowić czy to jest normalne zachowanie? Jak dla mnie jest to nadwyraz dziecinne i w stylu "HA Mam więcej "pomógł" od ciebie jestem zaj......". Cóż, nic nie poradzi... Jest na forum paru użytkowników, którzy zamiast pomagać, szkodzą puszczając gotowce. To samo się ma z cytowaniem całych poprzedzających postów. Ale ja tu nie rządzę, musieliby się do tego admini ustosunkować. Cytat I tutaj mój mały apel do użytkowników Zachowujcie się jak dojrzalsi ludzie, którzy pomagają z chęci niesienia pomocy a nie z czysto próżnych/samolubnych pobudek Apelować możesz, ale wątpię, aby przyniosło to jakiś konkretny skutek; raz jednej osobie zwracałem na to uwagę, a ona sobie po prostu to olała. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zawsze to jakaś próba dotarcia do takich osób. Lepiej zrobić coś niż nic.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 19 Dołączył: 2.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy mnie coś ominęło na forum? Od kiedy te punkty mają jakieś znaczenie, nagroda finansowa czy coś? Już w kolejnym wątku jest poruszany ich tamat, co was tak boli, że ktoś poluje na te punkty czy rozdaje komu popadnie?
EDIT po wypowiedzi erix: no i bardzo dobrze niech mają troche radości w życiu :] Ten post edytował kbsucha 21.02.2009, 22:58:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie, nic Cię nie ominęło, tylko niektórych po prostu kręcą te cyferki...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolejny przykład http://forum.php.pl/index.php?showtopic=113606&hl= Przecież w pierwszym odpowiedzianym poście jest ładna linijką która odpowiada na pytanie autora. Ale nie trzeba było podać inną metodę żeby zebrać "punkcik". Jeżeli ktoś zapyta "A może autor chciał inną metodę?", to odrazu odpowiadam "To by to napisał". No to chyba dobrze że ludzie podaja różne rozwiązania tego samego problemu. Nie kumam boli cię to w jakiś sposób ? |
|
|
![]()
|
|
Po co skoro jak zauważyłeś pierwsze rozwiązanie było najszybsze, najkrótsze bez zbędnych kodów.
Po prostu zostały wyważone otwarte drzwi TYLKO po to, żeby dostać "pomógł". |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat I moje pytanie brzmi: Po co dodaje się porady, które mówią o tym samym co posty wyżej? Odpowiedź jest banalna. By nazbierać sobie punkcików "pomógł" I teraz warto się zastanowić czy to jest normalne zachowanie? Jak dla mnie jest to nadwyraz dziecinne i w stylu "HA Mam więcej "pomógł" od ciebie jestem zaj......". Az tak sie przejmujesz tym ze userek ma wiecej pomogl niz zasluzyl? Czyli wlasciwie twoje zachowanie tez jest dziecinne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) P |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Po prostu zostały wyważone otwarte drzwi TYLKO po to, żeby dostać "pomógł". Hmmm, mam dziwne wrażenie, że miotasz się bo ktoś dostał "pomógł", a przecież to ty odpowiedziałeś jako pierwszy. Wkurzasz się, że są inni nagrodzeni (słusznie czy niesłusznie - to powinni rozstrzygać moderatorzy cofając ewentualne "pomógł" na siłę), że to nie ty jesteś "pomógł leaderem". Takie odnoszę wrażenie... Jeżeli masz gdzieś "pomógł" to o co tyle larma? |
|
|
![]()
|
|
Wiedziałem, że posypią się takie pytania więc już odpowiadam. Dla mnie nie ma znaczenia czy ja dostałem "pomógł" czy on.Irytuje mnie tylko to, że są użytkownicy, którzy za wszelką cenę będą się starać o tą liczbę "punkcików" stosując w/w metodę. Z drugiej strony jestem ciekawy czy gdyby na okres 2 miesięcy zniknął moduł pomógł to czy taka sytuacja nadal by występowała.
Cytat Az tak sie przejmujesz tym ze userek ma wiecej pomogl niz zasluzyl? Czyli wlasciwie twoje zachowanie tez jest dziecinne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) P W ogóle nie rozumiesz przesłania do jakiego nawiązuje. Nic mnie to nie obchodzi czy ktoś ma 1000 czy 2000 pomógł. Może być w tym nawet mistrzem. Ale niech nie odpowiada taką samą poradą którą ktoś dał wcześniej w tym samym temacie bo jest to bezsensowne. Cytat że to nie ty jesteś "pomógł leaderem". Takie odnoszę wrażenie... Złe wrażenie. Zobacz taką sytuację. Podajesz funkcję do skracania tekstu. Kod function cutText($text, $length=100, $addText='…', $tollerance=20) { if(strlen($text)<=$length) return $text; $position=strpos($text, ' ', $length-$tollerance); if($position===false) $position=$length; return substr($text, 0, $position).$addText; } A ja potem ktoś dopisze post Cytat Może być też coś takiego Kod function cutText($txt, $len=100, $tt='…') { if(strlen($txt)<=$len) return $txt; return substr($text, 0, strpos($txt, ' ', $len)).$tt; } I co? Ta odpowiedź i ta dobra. Ale po co się powtarzać skoro u góry ktoś dał dobrą odpowiedź. A dlaczego się powtarza? Żeby być master of "help". Włąśnie to powtarzanie jest bezsensowne i dlatego ten mój apel. Poza tym przeczytaj dokładnie.. Podałem swoje przykłady bo akurat je zapamiętałem (ale są też inne nie dotyczące tematów w których się udzielałem), czyli nie chodzi tutaj o mnie lecz także o innych użytkowników. Ten post edytował wookieb 22.02.2009, 00:57:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Tego modułu nie było kilka lat i było tak samo, a przynajmniej podobnie. Takie rzeczy należy raportować jako nabijanie postów, jeśli oczywiście odstępy czasowe pomiędzy postami są na tyle duże, że dany użytkownik mógł zapoznać się z postem poprzednika i jeśli rzeczywiście zawartość jest tłuczeniem tego samego w innych słowach. Jeśli post przedstawia alternatywne rozwiązanie, to uważam, ze ma prawo być opublikowany.
@kwiateusz Punkty pomógł... mam 112 - waloryzacja by się przydała za poprzednie lata!!! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/happy.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@wookiweb - A mi się wydaje że jesteś zazdrosny że ktoś inny podał lepszą odpowiedź od Ciebie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Serio aż tak Ci sie nudzi że musisz szukać problemu tam gdzie go nie ma ? Dla mnie właśnie to jest fajne że w temacie są dwie odpowiedzi, skrypy inaczej napisane ale efekt ich działania będzie ten sam. Początkująca osoba będzie mogła zapoznać sie z nimi i wybrać ten który mu bardziej pasuje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak już przytaczasz jakiś wątek to rób to z głową.
Kod $(document).ready(function(){ $("#id").click(function () { $("#1").slideToggle("slow"); }); }); Kod $('#id').toggle('slow'); nie widzisz różnicy? poza tym nie interesują mnie te punkciki jak to napisałeś. gdyby tak było odpowiadałbym na każdy najprostsze pytanie żeby tylko dostać punkcik. może Ty tak robisz bo masz już dużo tych punkcików? Nie musisz odpowiadać bo nie mam zamiaru dyskutować z Tobą na ten temat. jak dla mnie mogłoby nie być punkcików, ilości postów czy jeszcze innych, które w jakiś sposób tworzą rangi. |
|
|
![]()
|
|
Pewnie, że widzę. Druga wersja nie zadziała bez ready,click jeżeli user nie bedzie jej uzywal w href.
Poza tym zobacz pierwszą link i pierwszy przykład na stronie podanej przez usera. Cytat może Ty tak robisz bo masz już dużo tych punkcików? Nie zdarzyło mi się, ale z ciekawości przejrzałem trochę starszych i zauważyłem, że parę jest niesłusznych co też w wolnej chwili zgłoszę moderatorom. Ten post edytował wookieb 22.02.2009, 11:46:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.. ale z ciekawości przejrzałem trochę starszych i zauważyłem, że parę jest niesłusznych co też w wolnej chwili zgłoszę moderatorom. Jaki ty szlachetny jestesś. Nierozumiem dlaczego ciągniesz niepotrzebnie ten temat skoro on nic nie da. Może poproś zarząd żeby zrobili Cie modem to będziesz mógł warany dawać jak ktoś pod twoja odpowiedzią napisze swoją a ty uznasz że twoja jest najlepsza. |
|
|
![]()
|
|
Może poproś zarząd żeby zrobili Cie modem to będziesz mógł warany dawać jak ktoś pod twoja odpowiedzią napisze swoją a ty uznasz że twoja jest najlepsza. I tobie dam pierwszemu za szerzenie herezji i nieumiejętność czytania ze zrozumieniem. Cytat Nierozumiem dlaczego ciągniesz niepotrzebnie ten temat skoro on nic nie da. To po co są reklamy ostrzegające kierowców przez niezatrzymywaniem się przed przejazdem kolejowym skoro "nic nie daje"? Nie wiesz tego, nie zmierzysz, a nóż ktoś to przeczyta. Ten post edytował wookieb 22.02.2009, 12:03:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie najeżdżajcie tak na @wookieb (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif)
pierwszy przykład, który podał był jak najbardziej dobry, gdyż podał link do artykułu, który autor tematu musiałby PRZECZYTAC (niektórych to boli) i sam wyciągnąć wnioski, ale w drugim przykładzie był inny sposób rozwiązania problemu i tutaj bym się nie doszukiwał żadnych pobudek "pomógł-lubnych". Z drugiej strony fajnie jest, jeżeli poświęcasz swój czas i w nagrodę możesz dostać wyróżnienie w postaci pomógł ;D |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tam nie mam złudzeń co do modułu "pomógł" ponieważ punkty są przyznawane przez pytających.
Zastanówcie się czy początkujący programista, któremu się spieszy i któremu się nie chce kombinować woli otrzymać odpowiedź na tacy czy odpowiedź - zagadkę, która go naprowadzi na właściwy trop ale będzie wymagała pracy? No i taki ktoś decyduje o tym czy ktoś mu pomógł czy też nie pomógł. Dlatego nie mam złudzeń i "pomógł" jako zabieg motywacyjny traktuję z przymrużeniem oka i raczej uparcie będę się starał udzielać prawdziwej pomocy zamiast gotowcami robić krzywdę pytającemu, sobie i całej reszcie pomagających, którzy będą skazani na kolejne pytanie za 10 minut od tej samej osoby. Natomiast skupiłbym się na innym aspekcie tego modułu. "Pomógł" jako funkcja znakująca wartosciowe posty jest przydatna. Raczej nad tym bym się zastanawiał - czy to działa dobrze. Idealne byłoby znakowanie postów przez kompetentnych sędziów ale to niestety raczej odpada biorąc pod uwagę ilość postów na forum. |
|
|
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
@kwiateusz Punkty pomógł... mam 112 - waloryzacja by się przydała za poprzednie lata!!! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/happy.gif) To nie zus, nie podciągamy pod średnią krajową. Co najwyżej moge Ci dopisac troche, po znajomosci. Tylko cii żeby się nie wydało. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
W pełni popiera apel wookieb'a. Zarówno mi jak i zapewne jemu, w pełni zwisa i powiewa czy ktoś ma wiecej czy mniej pomógł i nie kierujemy się tu żadną zazdrością.
Chodzi o przejrzystość tematu. Rozważmy sytuację: Masz problem, szukasz rozwiązania na forum, znajdujesz w wyszukiwarce teoretycznie przydatne tematy. Wchodzisz pokolei, a tam w temacie 10 postow, każdy niemalże identyczny. Jako że jesteś osobą początkującą, zastanawiasz się teraz, który wybrać. Czemu ten jest lepszy od tego a może od tamtego. Wkońcu stwierdzasz ze wszystkie są takie same i cieszysz się, ze masz odpowiedź. A jakby wywalić te 10 postów i zostawić tylko ten jeden własciwy? Nie byłoby lepiej? Te 9 postów to zbędne duplikaty, wprowdzające wiecej haosu niż pozytku i służą naprawdę tylko nabijaniu postów. Opisany przykład to i tak sytuacja lekka. Masa jest postów, które nie dość ,ze są duplikatami, to nic nie wnoszą do tematu. Swego czasu wysyłałem PW do takich ludzi, pouczałem, że dobrym zwyczajem jest nie robić takich rzeczy. Raz pomogło, raz nie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
nospor:
Chcąc kupić samochód wolisz mieć wybór z X różnych ale jednak podobnych (np. pod względem klasy i wyposażenia) samochdów czy też preferujesz sytuację gdy masz tylko 1 model do wyboru? |
|
|
![]()
|
|
przeciez to są dwie rózne sytuacje. oczym ty mowisz...
|
|
|
![]()
|
|
Jak dwie różne? Dla mnie bardzo podobne. W każdej z nich ktoś czegoś szuka i ma możliwość wyboru spośród 1 lub X rozwiązań.
PS: co nie oznacza, że popieram tego typu postępowanie. Jednak ze strony osoby szukającej rozwiązania problemu większa ilość podanych rozwiązań jest moim zdaniem lepsza. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jednak ze strony osoby szukającej rozwiązania problemu większa ilość podanych rozwiązań jest moim zdaniem lepsza. Myślisz, że większa ilość tych samych rozwiązań jest lepsza? No cóż (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
1 post:
2 post:
3 post:
Co to ma wspolnego z samochodzami? Przeloz mi prosze ten moj przyklad na twoje samochody |
|
|
![]()
|
|
Myślisz, że większa ilość tych samych rozwiązań jest lepsza? No cóż (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) No bez jaj, nie mówię o takich samych rozwiązaniach. Jeśli ktoś na żywca kopiuje to samo co podał ktoś wyżej to sorry. Miałem na myśli podanie X rozwiązań, które docelowo robią to samo, jednak od technicznej strony są zupełnie inne. //Edit: Popadacie w skrajność. nospor: Chcesz przykład? Proszę: wyświetlenie zawartości katalogu. I rozwiązania: readdir, glob, DirectoryIterator. Każdy z nich pokaże zawartość katalogu ale w zupełnie inny sposób (innym kodem). Ten post edytował phpion 23.02.2009, 10:52:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
No tak, ja się zgadzam z ~phpion - różne technicznie kody mają prawo się pojawić, a nawet jest to pożądane* zjawisko (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
*chyba, że jakieś rozwiązanie jest ogólnie akceptowalne, a to drugie jest wyrazem braku profesjonalizmu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz przykład? Proszę: wyświetlenie zawartości katalogu. I rozwiązania: readdir, glob, DirectoryIterator. Każdy z nich pokaże zawartość katalogu ale w zupełnie inny sposób (innym kodem). Na forum jest co najmniej kilkanaście wątków tego typu. W każdym jest ten sam zestaw odpowiedzi: glob, Iterator, e.t.c.Połowa jest zbędna. |
|
|
![]()
|
|
ja mowie glownie o tych samych rozwiązaniach. Moj przyklad powyzej chyba o tym napomknal (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
A niestety takich postow tez jest duuzo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, dziś przeprowadziłem maly test, odpisując w jednym temacie, gdzie w sumie rozwiązanie było banalne.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry575934 Liczyłem raczej, że już nikt nie odpisze, no chyba że autor. Później ktoś odpisał, ze ~phpion się myilił, to jeszcze ok, ale na końcu pojawia się preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Czy user który nie mógł sobie z tym poradzić, zrozumie co to preg_match? Wątpię. Najważniejsze że widać, że nawet jeśli są dwie odpowiedzi (choć ja nie powinienem odpisywać, bo phpion podał poprawną), to niektórzy są w stanie podać 3. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Rozumiem, że jest wiele rozwiązań, ale nie o to chyba chodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
@Bim2 -> zobacz kto dostał pomógł i za co (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif)
a z innej beczki to za nie korzystanie z usuń i powielanie odpowiedzi można by dawać ostrzeżenia , najpierw słowne potem normalne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) a mnie chwilami irytuje np fakt jak ktoś pisze to co osoba wyżej i zamiast kliknąć usuń post robi edit i zaznacza że ktoś go uprzedził (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) jak widzi że powielił i ma czas na editke imho powinien usunąć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szczególnie jesli data postu różni się o 5sekund...
po pierwsze to powinny zniknąć z sygnaturek wszystkie `pomogłem? to wiesz co zrobić...`, 'tylko nie zapomnij kliknąć pomógł` i takie tam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sciana.gif) jak autor (nie wliczając przedszkola) czuje, że ktoś mu pomógł to oznaczy post z rozwiązaniem, w przedszkolu to jest inna sprawa bo tam 90% problemów już było, a jak nie, to jest w sieci Ten post edytował rzymek01 25.02.2009, 11:04:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 32 Dołączył: 14.04.2008 Skąd: Lenkowski.net Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no i masz rację (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
zmieniłem sygnaturkę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najważniejsze że widać, że nawet jeśli są dwie odpowiedzi (choć ja nie powinienem odpisywać, bo phpion podał poprawną), to niektórzy są w stanie podać 3. Rozumiem, że jest wiele rozwiązań, ale nie o to chyba chodzi To po co napisałeś swój post jak już była podana odwiedź. ? W do dodatku poprawiłem twoją odpowiedz która podawała nazwę rozszerzenia a nie nazwę pliku. I autor oznaczył mój post jako pomocy bo uznał że post najbardziej rozwiązuje jego problemem. No ale moderator odznaczył post jako pomocy. Drugi przykład Temat: PHPTablice Podałem prawidłowe rozwiązanie problemu i autor oznaczył post jako pomocy bo według niego najbardziej rozwiązywał jego problem. Ale moderator odznaczył post oznaczony jako pomocy bo stwierdził że nie rozwiązuje problemu. W takim razie nasuwa się pytanie po co jest ta funkcja oznaczania postów jako pomocnych ? Chyba po to by nagrodzić użytkownika który rozwiązał problem autora tematu. I autor decyduje jaki post według niego najbardziej jest pomocny. Po za tym to jest forum publiczne i każdy ma prawo do podania rozwiązania problemu według swojej wersji. Więc po co moderator odznacza moje posty jako pomocne ? Może powinien zacząć decydować które posty mają być pomocne za autora tematu ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~kefirek, pisałem do Ciebie już prywatnie o tym. Nie pomagasz ludziom dając gotowce! Zignorowałeś moją wiadomość. Logiczne, że ktoś Ci kliknie Pomógł jak dasz mu gotowe rozwiązanie, ba nawet będzie Ci wdzięczny. Jednak, tak naprawdę, mu nie pomagasz. Za tydzień wróci z tym samym problemem bo niczego się nie nauczy. Nagminne dawanie innym gotowców (początkującym) można wyjaśnić tylko chęcią zdobywania punktów Pomógł. Udzielasz się na forum i każdy docenia Twój wkład, jednak będę Ci cofał punkty Pomógł w takich sytuacjach jak wyżej opisana.
Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Poza tym nauczyłeś ziomka złego nawyku. Po co stosować staroswiecka metoda skoro jest foreach?
To tak samo jakby uwazac file_put_contents za nieuzyteczne i nadal bawic sie z fopen, fwrite. Po co? Twoj post jest idealnym przykladem mojego tematu. Przemieliles funkcje foreach na sposob dawno nie uzywany przez terazniejszych programistow. Bezsens |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I przez takich ludzi tworzą się pseudo programiści, którzy sami nei umieją błędów rozwiązać. ;/
Postuluje za przydzielaniem punktów pomoc po zaakceptowaniu moderatora (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Albo stworzyć grupę 10 ludzi, którzy mogą dawać tylko punkty pomógł i którzy sami mieliby panel gdzie łatwo byłoby sprawdzać prośby o pomógł. :] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co skoro jak zauważyłeś pierwsze rozwiązanie było najszybsze, najkrótsze bez zbędnych kodów. Po prostu zostały wyważone otwarte drzwi TYLKO po to, żeby dostać "pomógł". Chociażby po to, żeby mogła się rozwinąc dyskusja na temat wyższości jednego rozwiązania nad drugim, i zeby ktoś się mógł czegoś nauczyć przy okazji (nawet autorzy alternatywnych rozwiazań). To forum dyskusyjne a nie FAQ o konstrukcji pytanie-odpowiedź-koniec |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I przez takich ludzi tworzą się pseudo programiści, którzy sami nei umieją błędów rozwiązać. ;/ Postuluje za przydzielaniem punktów pomoc po zaakceptowaniu moderatora Albo stworzyć grupę 10 ludzi, którzy mogą dawać tylko punkty pomógł i którzy sami mieliby panel gdzie łatwo byłoby sprawdzać prośby o pomógł. :] O tak i kto to mówi ? http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry575934 W temacie zostało podane rozwiązanie przez phpion to po co podajesz rozwiązanie z expode które jest gorsze oraz takie same jak podał phpion. I jeszcze w tym temacie piszesz że wiedziałeś o tym że nie powinieneś pisać już posta ale mimo to napisałeś ? Czyli co liczyłeś na to że ktoś kliknie pomógł czy chciałeś posty nabić ? I jeszcze do tego ten napis w twoim podpisie Pomogłem? Kliknij Pomógł. Moje rozwiązanie może się komuś przydać! I przez takich ludzi tworzą się pseudo programiści, którzy sami nei umieją błędów rozwiązać. ;/ Robisz tak samo a wypominasz innym po prostu żałosne. ~kefirek, pisałem do Ciebie już prywatnie o tym. Nie pomagasz ludziom dając gotowce! Zignorowałeś moją wiadomość. Skąd wiesz że większość ludzi pisząc temat oczekuje gotowca czy tylko wskazówkę. Może w ogóle nie zajmuje się programowanie i chce tylko rozwiązać jeden problem. Po za tym to jest forum publiczne i będę podawał odwiedzi takie jakie uważam. To chyba logiczne że nie odpisałem bo co mam się wdawać z temat jak to nic nie zmieni. Po za tym na forum jest wiele takich sytuacji i nie widziałem byś w jakimś temacie reagował odznaczając posty które zostały oznaczone jako pomocne. Tylko w moim przypadku tak robisz ? Poza tym nauczyłeś ziomka złego nawyku. Po co stosować staroswiecka metoda skoro jest foreach? Tak to czemu autor uznał mój post za pomocy. Po za tym wyraźnie napisał że chciał użyć while. Po za tym po co podajesz foreach jak miał już to użyte i chciał while Ten post edytował kefirek 25.02.2009, 18:26:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~kefirek, pisałem do Ciebie już prywatnie o tym. Nie pomagasz ludziom dając gotowce! Zignorowałeś moją wiadomość. Logiczne, że ktoś Ci kliknie Pomógł jak dasz mu gotowe rozwiązanie, ba nawet będzie Ci wdzięczny. Jednak, tak naprawdę, mu nie pomagasz. Za tydzień wróci z tym samym problemem bo niczego się nie nauczy. Nagminne dawanie innym gotowców (początkującym) można wyjaśnić tylko chęcią zdobywania punktów Pomógł. Udzielasz się na forum i każdy docenia Twój wkład, jednak będę Ci cofał punkty Pomógł w takich sytuacjach jak wyżej opisana. Pozdrawiam! ~ayeo Ty chyba na ministra edukacji startujesz. Jak kefirek chce pisać gotowce to niech pisze - zajmuje mu to więcej czasu, ale ma satysfakcję ze zdobytego punktu pomocy. Ty mu te radość odbierasz bo Twoim zdaniem koleś się tym sposobem niczego nie nauczy? Czy to jest k. portal edukacyjny, a każdy user przechodzi testy sprawdzające? Moim skromnym zdaniem każda interwencja moderatora odnośnie ich autorytatywnego przyznawania lub odbierania powinna być pisemnie uzasadniana i powiadomiony o tym powinien być zarówno ten co dostał/stracił, jak i ten co wystawił. Generalnie forum żyje dzięki temu, że jest rywalizacja. O ile konkurs na największą liczbę postów mi się nie podoba i jestem za tym aby takie informacje w ogóle ukryć o tyle rywalizację w ilości punktów pomocy postrzegam jako bardzo pozytywną. Natomiast ingerencja moderatorów w te zawody widzi mi się jako podyktowanie nieuzasadnionego karnego w trakcie meczu. Inną kwestią są rozwlekłe lub dublujące się tematy i posty.Dlaczego moderatorzy nie mieliby zrobić czegoś w formie FAQ. 10 krotnie przerabiany temat sprowadzony do krótkiej porady np. cztery sposoby listowania katalogów, albo trzy sposoby usuwania rozszerzenia pliku. Może się komuś kiedyś zachce i przetestuje, który ze sposobów jest najbardziej efektywny a wtedy rolą moderatora będzie podanie jedynej właściwej i słusznej metody i przestrzeganie przed mniej efektywnymi co też wymaga ich opisania. |
|
|
![]()
|
|
O tak i kto to mówi ? http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry575934 W temacie zostało podane rozwiązanie przez phpion to po co podajesz rozwiązanie z expode które jest gorsze oraz takie same jak podał phpion. I jeszcze w tym temacie piszesz że wiedziałeś o tym że nie powinieneś pisać już posta ale mimo to napisałeś ? Czyli co liczyłeś na to że ktoś kliknie pomógł czy chciałeś posty nabić ? I jeszcze do tego ten napis w twoim podpisie Pomogłem? Kliknij Pomógł. Moje rozwiązanie może się komuś przydać! Robisz tak samo a wypominasz innym po prostu żałosne. Żałosne... przeczytaj cały topic i zobacz czym moja odpowiedź na post ~phpiona była motywowana. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sciana.gif) ~bigZbig zacznijmy formować to forum jako "szkoła" dla przyszłych programistów? Dlaczego mamy uczyć ludzi lenistwa? Jeśli każdy na forum zaczął by udzielać wskazówek, pomocy jestem pewien, że pytający nauczyłby się szukać informacji i pomogłoby mu to nie tylko w dziedzinie związanej z PHP, ale także w szkole/pracy/domu. Cała ludzkość i rozwój ludzkości wpływa na rozwój konkretnej osoby, choć w mniejszym stopniu niż najbliższe otoczenie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Nie chciałem udzielać się w tym temacie, ale już nie mogę wytrzymać. 3 strony o niczym. Na prawdę nie macie większych problemów niż to, że ktoś daje gotowca?
Jak zaczynałem naukę w .NET to tylko na gotowcach jechałem, ponieważ mogłem je przeanalizować i odpowiednio zmodyfikować. Tak samo jest opisane każde zagadnienie w dowolnej książce do programowania. Nie ma w niej linka do manuala i tekstu "sam sobie poszukaj", tylko jest pokazane jak krowie na miedzy, co i gdzie trzeba wklepać, by działało. Co do zbierania punktów, to niech ludzie je sobie zbierają. Jeśli ma to ich w jakiś sposób dowartościować, to mi to nie przeszkadza. Jest to smutne, że w taki sposób ludzie określają swoją wartość (ja mam więcej pokemonów niż wy...), ale jeśli nie mają innych powodów do dumy, mówi się trudno. Wiele odpowiedzi w jednym temacie, które przedstawiają różne rozwiązanie tego samego problemu jest jak najbardziej pożądane. Dzięki temu można nauczyć się czegoś nowego lub poprawić swój "warsztat". Mam nadzieję, że skończy się ta żenująca dyskusja i odbijemy się od poziomu onetu, który zagościł w tym temacie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~bigZbig zacznijmy formować to forum jako "szkoła" dla przyszłych programistów? Dlaczego mamy uczyć ludzi lenistwa? Szczytna idea ale obawiam się, że to byłby początek końca tego forum. Jest tyle innych forów gdzie można uzyskać konkretną odpowiedź zamiast często niejasnych wskazówek programistów, którym wydaje się, że wszystko jest oczywiste. Zamiast nauczania wolał bym raczej, żeby to forum było platformą wymiany wiedzy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oryginalna treść PW do kefirka:
Cytat Witam! Piszę do Ciebie w dość kłopotliwej sprawie. Doceniamy i szanujemy Twój wkład w forum. Twoje posty są wartościowe i reprezentują wysoki poziom. Zależy nam na takich użytkownikach jak Ty. Jednak pojawiły się pewne zastrzeżenia co do sposobu w jaki pomagasz innym. Sam kiedyś zaczynałeś i doskonale rozumiesz, że podanie gotowego rozwiązania pod nos nie rozwiązuje problemu. Dużo bardziej pomożesz innym jak po prostu naprowadzisz ich na właściwy trop. Jeszcze raz dziękuję za Twój wkład w forum i proszę o odpowiedz jakie jest Twoje stanowisko w tej sprawie. Pozdrawiam! Całkowity ignor, nic, zero odzewu. Stanowisko kefirka wyjaśnia się nieco w tym temacie: Cytat To chyba logiczne że nie odpisałem bo co mam się wdawać z temat jak to nic nie zmieni. Nie, to w ogóle nie jest logiczne. Poza tym może jednak coś by zmieniło i byś teraz nie płakał, że Ci ktoś zabiera Pomógł bo od tego czasu dostałem od Ciebie kilka PW. Moderator prosi Cię o coś, a w zasadzie nawet nie prosi tylko sugeruje. Ty natomiast masz podejście typu: mam wszystkich w dupie i tak będę robił to co chcę. No to rób, ja próbowałem wyjaśnić z Tobą temat, a konkretnie wcinanie się z gotowcem tam gdzie ktoś już dał konkretną odpowiedź. Forum służy budowaniu społeczności programistów, a nie ludzi, którzy szukają frajera, który coś za nich napisze. Uważam, że podawanie konkurencyjnych rozwiązań jest zjawiskiem dobrym. Idealna jest sytuacja kiedy powstaje dyskusja nad wyższością jednego podejścia nad drugim. Jednak w tej sytuacji nie może być mowy o czymś takim. Tutaj mamy do czynienia z bezczelnym wcinaniem się celem zdobycia punkcika. Uważam również, że jeżeli autor tematu uznał odpowiedź za wartościową lub pomocną to tak powinno zostać. Jednak nie w sytuacji gdy post ewidentnie nie pomaga. Cytat ~ayeo Ty chyba na ministra edukacji startujesz Jakże daleki jest mi ten zamysł mój Przyjacielu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) To stanowisko jakoś źle mi się kojarzy. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Jak zaczynałem naukę w .NET to tylko na gotowcach jechałem, ponieważ mogłem je przeanalizować i odpowiednio zmodyfikować. Ale ty jesteś programistą a nie ziomkiem który o programowaniu nie ma pojęcia i z reguły nie chce się nauczyć lecz tego, żeby ktoś za niego odwalił robotę. Jeżeli jest odwrotnie to uczysz złego nawyku, że dostaje wszystko gotowe zamiast usiąść, przeanalizować, zrozumieć. Oczywiście nie tyczy się to wszystkich. Jest zupełnie odwrotna sytuacja gdy ktoś próbuje coś zrobić. Pisze, że próbował tak a tak, dostawał takie błędy i prosi o wyjaśnienie to jest to zupełnie inna sprawa. Jak zauważysz jest tutaj mnóstwo osób które dostają gotowca a potem wracają z byle gównem i liczy na kolejne odwalenie roboty za niego. Idealnym przykładem tego o czym mówię jest np ten temat http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry568182 Niestety żałuję, że podałem mu cały kod ale nic już z tym nie zrobię. Jedynie mam nauczkę na przyszłość. Potem taki ktoś pisze http://forum.php.pl/index.php?showtopic=114883&hl= Na co to wskazuje? Liczy na kolejnego gotowca którego już raczej nie dostanie. I oby nikt mu nie pomógł... Cytat Tak samo jest opisane każde zagadnienie w dowolnej książce do programowania. Nie ma w niej linka do manuala i tekstu "sam sobie poszukaj", tylko jest pokazane jak krowie na miedzy, co i gdzie trzeba wklepać, by działało. Chyba po to się kupuje książke żeby zagadnienie wyjaśniała a nie odsyłała do manuali. Za to płacisz, wiec podajesz zły przykład. Ten post edytował wookieb 26.02.2009, 13:32:49 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Niestety żałuję, że podałem mu cały kod ale nic już z tym nie zrobię. Jedynie mam nauczkę na przyszłość. Po tym co przeczytałem też bym nie wytrzymał i dał kod, żeby gość się dowalił (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ~bigZbig wydaje mi się, że przed .Net w czymś programowałeś, dlatego Ty nie miałeś większych problemów ze zrozumieniem kodu, i byłeś w stanie go zanalizować. Ale liczysz, że taki user który dopiero zaczyna zabawe, dostanie kod, będzie umiał z niego wyciągnąć logiczne wnioski, zwłaszcza jak kod jest może bardziej zawiły. Zdarzają się wyjątki, nie będąc skromnym, php nauczyłem się na analizie jPortala, ale i tak często wolałem jak ktoś mnie naprowadził niżeli podał gotowe rozwiązanie. Na forum jPortala własnie takie było założenie, nitk nei dawał gotowców i nawet na stronie głównej była pieknie definicja pomógł wypisana (odsyłam do zsyp.pl (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ) Pomoc, to naprowadzenie, nie danie gotowca. Nie nauczymy ludzi myśleć kiedy dostaną to czego chcą... Rozumiem, że z forum.php.pl nie zrobimy szkoły programistów czy czegoś podobnego, ale wolę żeby było 25 początkujących programistów, którzy chcą sięuczyć i wyciągają wnioski, niż 100 którzy oleją sprawę z góry na dół i będą powstawać topici o bzdurach. Przecież nie umieją oni przeczytać przyklejonych tematów. :/ PS. Nie zniżamy się do poziomu onetu, więc ja bym jednak dalej podyskutował. |
|
|
![]()
|
|
Uważam, że podawanie konkurencyjnych rozwiązań jest zjawiskiem dobrym. Idealna jest sytuacja kiedy powstaje dyskusja nad wyższością jednego podejścia nad drugim. Jednak w tej sytuacji nie może być mowy o czymś takim. Tutaj mamy do czynienia z bezczelnym wcinaniem się celem zdobycia punkcika. Proszę podaj mi kornety przykład gdzie się bezczelnie wciełem w celu zdobycia punkcika ? Nie, to w ogóle nie jest logiczne. Poza tym może jednak coś by zmieniło i byś teraz nie płakał, że Ci ktoś zabiera Pomógł bo od tego czasu dostałem od Ciebie kilka PW. No dziwne żebym nie płakał skoro punkciki są usuwane nie słusznie. Może zamiast bycia moderatorem powinieneś być osobą która sprawdzała by czy punkcik jest przyznany przez autora tematu słusznie lub nie słusznie. Albo nie najlepiej powinna być dodatkowa grupa na forum która zajmowała by się sprawdzaniem czy punkcji został przyznany słusznie czy nie. I jako pierwszy powinieneś do niej odłączyć. Uważam również, że jeżeli autor tematu uznał odpowiedź za wartościową lub pomocną to tak powinno zostać. Jednak nie w sytuacji gdy post ewidentnie nie pomaga. Proszę Cię wyjaśnij mi niby czemu punkcik w tym temacie został odznaczony ? http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry575934 . Może według ciebie post ewidentnie nie pomagał ? phpion podał prawidłowe rozwiązanie a ja podałem inne całkowicie które także jest poprawne. Potem bim podał Więc
rozwiązanie które podaje rozszerzenie pliku a nie nazwę. Więc poprawiłem jego rozwiązanie na takie jakie chciał autor czyli na takie które podaje nazwę pliku. Więc według ciebie post ewidentnie nie pomaga ? A może jest inny powód jak to proszę podaj jaki ? I dlaczego on za to ostrzeżenia nie dostał? Moderator pisze do użytkownika w formalnej sprawie (nie osobistej) a ten go olewa. Za to że pomagam też powonieniem dostać ostrzeżenie ? A może od razu bana ? Ten post edytował kefirek 26.02.2009, 21:37:45 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Za ignorowanie moderatora. Czytać nie potrafisz? Nie potrafię mam 6 lat i dopiero zaczynam naukę czytania. Dostałem widomość od ayeo z treścią jak mam pomagać na forum. Ale nigdzie nie było napisane że musze się do tego dostosować. I że musze odpisać na to PW. Wiec o jakim ignorowaniu ty piszesz ? Ten post edytował kefirek 26.02.2009, 17:08:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Polskie prawo mówi żeby nie zabijać.
ale nie pisze że ty musisz ... zabijesz nas ? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Dostałem widomość od ayeo z treścią jak mam pomagać na forum. Ale nigdzie nie było napisane że musze się do tego dostosować. I że musze odpisać na to PW. Wiec o jakim ignorowaniu ty mówisz ? Idziesz ulicą. Policjant podchodzi i zwraca Ci uwagę. Olewasz idziesz dalej. Co nastepuje? Konsekwencje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Robisz coś na forum. Moderator tego forum kontaktuje się z Toba by cos ustalić, wymienić poglądy, pogadać. Olewasz. Co nastepuje? Konsekwencje. Moderator ma w dupie to co myślisz i postepuje tak jak chce. Skąd więc Twoje pretensje? Przypomnę Ci: administratorzy i moderatorzy to osoby, które moderują tym forum. Jeśli uważasz, że nie muisz sie stosować do ich wskazówek i zaleceń to łamiesz regulamin tego forum i zasady tutaj obecne. Jesli nie potrafisz odnaleźc się w społeczności i postępować wg. przyjętych zasad to jest Twój problem i niczyj inny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiecie co? Dziecinne to jest teraz Wasze wykłócanie się o punkciki.
|
|
|
![]()
|
|
Ale nigdzie nie było napisane że musze się do tego dostosować. I że musze odpisać na to PW. Wiec o jakim ignorowaniu ty piszesz ? ~ayeo zakończył swoja wiadomość słowami:Cytat Jeszcze raz dziękuję za Twój wkład w forum i proszę o odpowiedz jakie jest Twoje stanowisko w tej sprawie. Nadal nie wiesz o jakim ignorowaniu mówię? |
|
|
![]()
|
|
Konsekwencje. Moderator ma w dupie to co myślisz i postepuje tak jak chce. Skąd więc Twoje pretensje? Nie było by problemu gdyby nie to że punkciki są usuwane bez podstawnie. Autor tematu oznacza post jako pomocny a moderator odznacza. I pisze że został odznaczony bo ewidentnie nie pomaga. Co jest całkowicie nie prawdą i pisałem już o tym w poście wyżej. Przypomnę Ci: administratorzy i moderatorzy to osoby, które moderują tym forum. Jeśli uważasz, że nie muisz sie stosować do ich wskazówek i zaleceń to łamiesz regulamin tego forum i zasady tutaj obecne. Jesli nie potrafisz odnaleźc się w społeczności i postępować wg. przyjętych zasad to jest Twój problem i niczyj inny. Nic takiego nie napisałem i wcale tak nie uważam że nie musze się stosować. Wiecie co? Dziecinne to jest teraz Wasze wykłócanie się o punkciki. Nie było by tego gdyby nie to że punkciki są usuwane bezpodstawnie. Nadal nie wiesz o jakim ignorowaniu mówię? Dobra zgadzam się z tobą za co przepraszam i Powianiem wtedy odpisać. Ale co bym napisał że wole pomagać dając gotowce niż wskazówki przecież to by nic nie zmieniło. Ten post edytował kefirek 26.02.2009, 17:29:04 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ta rozmowa jest trochę nieefektywna. Zamieniła się w starcie z kefirkiem dotyczące jego sposobu odpowiadania i zatargów z moderatorami. Ale tą drugą sprawę
Cytat Dobra zgadzam się z tobą za co przepraszam i Powianiem wtedy odpisać. proponuję porzucić i wrócić do tematu. Podsumowując: czy powinno się udzielać wskazówek czy podawać gotowe rozwiązania czy może każdy powinien robić co chce. Ja jestem za wskazówkami a to moje argumenty za nimi i przeciw gotowcom: 1. uczą tego, co w programowaniu najbardziej potrzebne czyli samodzielności w szukaniu informacji 2. pisanie gotowych rozwiązań zabiera dużo czasu, nie lepiej w tym czasie zrobić jakiś własny projekt? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sciana.gif) 3. gotowce przyzwyczajają nowych userów do proszenia o kolejne co marnuje potem czas innych osób na forum 4. dawanie wskazówek zapewnia nam, że nie jesteśmy frajerami odrabiającymi za kogoś pracę domową 5. argument z userem, który 'jest szewcem ale akurat raz w życiu musiał zrobić formularz logowania' jest słaby. Jak ktoś nie jest programistą to niech zleca albo pisze w dziale oferty/wolontariat. Jak jest to niech się uczy. A jak jest uczniem/studentem, który ma pracę domową to niech się tym bardziej uczy 6. osoba o przeciętnej dyscyplinie mając 2 odpowiedzi na swoje pytanie: gotowca i wskazówki na 90% nie zajrzy już do wskazówek 7. jeżeli będziemy dawali gotowce to co prawda zniszczymy tych, którzy mogli by kiedyś być dla nas konkurencją (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) ale z drugiej strony brak konkurencji nie jest dobry. Nie widzę natomiast argumentów za gotowcami, które dotyczą czegokolwiek innego niz samopoczucia pomagającego, liczby punktów 'pomógl' i ewentualnie 0.1% przypadków gdy ktoś ma właśnie 30 sekund na rozbrojenie bomby, do której software został napisany w PHP i bardzo potrzebuje gotowca. Kefirek, a może skoro lubisz udzielać wyczerpujących wypowiedzi to powrzucasz jakieś teksty do PHPEdii i będziemy wszyscy mogli odsyłać niedoświadczonych userów do Twoich tekstów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Poza tym powszechnie wiadomo że punkty pomógł są zerowane powyżej 299 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif) |
|
|
![]()
|
|
Poza tym powszechnie wiadomo że punkty pomógł są zerowane powyżej 299 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sciana.gif) ja mam aktualnie 298 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif) hehe |
|
|
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sciana.gif) ja mam aktualnie 298 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif) hehe Strzeż się! W nagrode moge zaproponować różowy nick (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/happy.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh, wall of text crits you for 23423kk dmg.
Witam, to może ja coś dla odmiany zaproponuje. Ale najpierw taka ogólna uwaga - cenie to forum głównie za wysoki poziom dyskusji w porownaniu do innych podobnych miejsc w internecie i proszę, niech tak pozostanie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Wykłócanie się, a głownie łapanie z słówka to forma internetowego ciosu poniżej pasa wymierzonego w poziom dyskusji. Trzymcie fason! Wg. mnie głównym problemem, a zarazem sposobem na jego rozwiązanie jest własnie nazewnictwo. Wbrew pozorom ma to olbrzymi wpływ na podświadome ocenianie tego systemu. Ilość "Pomógł" przy nicku faktycznie może kojarzyć się niedoświadczonym, i zazwyczaj niedorosłym użytkownikom z niejako "wartością" danego osobnika na forum. Takie ePenisLength++; I to ci własnie użytkownicy duplikują posty(lub wrzucaja inne, podobne rozwiązanie), doświadczonych "ze stażem" ten aspekt nie dotyczy w ogóle. Ogólny zamysł całego systemu jak rozumiem ma pomóc w odnajdywaniu i ustalaniu postów ktore faktycznie są pomocne. I to jest świetny pomysł! Dlatego właśnie proponował bym zmienić nazewnictwo z "Pomógł" przy poscie na coś w stylu "Ten post okazał się pomocny" albo "Rozwiązanie problemu", i dodać małe ostrzeżenie przed wlepieniem punkcików w stylu "Uwaga! Oznaczaj w ten sposób tylko posty ktore faktycznie rozwiązują problem, lub są kluczem do jego rozwiązania. Nadużywanie tej funkcji wprowadza zamęt i nieporządek na forum oraz utrudnia innym użytkownikom dotarcie do rozwiązania podobnych problemów." Gryzie mnie strasznie jak widze temat, a w nim wszystkie posty jak leci oznaczone jako pomocne. Zzzzz. I znajdz tu sobie ten jeden jedyny. Ogólnie to ilość "Pomógł" pod iloscia postów proponował bym w ogóle wywalić! Ani to grzeje ani ziębi, a małolaty mogą sie faktycznie niepotrzebnie nagrzać na duży numerek(co owocuje fabrykowaniem głupich postów). Bo przecież o to w tym w zasadzie chodzi, nie żeby odróżnić "pomagajacych od niepomagajacych" a użyteczne posty od nieuzytecznych. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Oj tom sie rozpisał. Pozdrawiam. Ten post edytował maziak 26.02.2009, 20:59:56 |
|
|
![]()
|
|
Cytat dodać małe ostrzeżenie przed wlepieniem punkcików w stylu "Uwaga! Oznaczaj w ten sposób tylko posty ktore faktycznie rozwiązują problem, lub są kluczem do jego rozwiązania. Nadużywanie tej funkcji wprowadza zamęt i nieporządek na forum oraz utrudnia innym użytkownikom dotarcie do rozwiązania podobnych problemów." Idea słuszna. Gorsze by było wykonanie. Bo autor będzie się kłócił jak i zarówno autor postu który nie został nagrodzony co też widzisz w wyśmienitym przykłądzie pomiedzy kefirkiem a ayeo. |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
@Foxx
Cytat 1. uczą tego, co w programowaniu najbardziej potrzebne czyli samodzielności w szukaniu informacji Popieram w 100% Cytat 2. pisanie gotowych rozwiązań zabiera dużo czasu, nie lepiej w tym czasie zrobić jakiś własny projekt? 3. gotowce przyzwyczajają nowych userów do proszenia o kolejne co marnuje potem czas innych osób na forum Rozwiązanie jest proste. Nie pisać gotowców. Nie ma przymusu odpowiadania na wszystkie wątki. Cytat 4. dawanie wskazówek zapewnia nam, że nie jesteśmy frajerami odrabiającymi za kogoś pracę domową I tu się na chwilkę zatrzymam. Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale w dyskusji ciągle przewijają się dwa słowa: "wskazówka" i "gotowiec". I teraz pytanie: jaka jest definicja wskazówki, a jaka gotowca? I już widzę oczami wyobraźni Wasze odpowiedzi, tak rózne, jak opinie o "Pomógł" wcześniej. Na przykład: Mamy usera, pytającego: "W jaki sposob wyswietlic zawartosc tablicy asocjacyjnej, w której kluczem jest imię dziewczyny, a wartością numer telefonu do niej. Chce, zeby imie i telefon byly jakos wyroznione, np. pogrubione. Potzrebuje bardzo, pliiizzz... Dzieki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) " I teraz: 1. Czy odpowiedź: "poczytaj php.net/foreach" jest wskazówką? 2. Czy odpowiedź: "użyj foreach($tablica as $nazwa_zmiennej => $wartosc_zmiennej) " jest jeszcze wskazówką, czy już gotowcem? 3. Czy odpowiedź: "<?php foreach ($tablica as $zmienna => $wartosc ) echo $zmienna .'=' .$wartosc; ?>" jest już gotowcem, czy wciąż jeszcze wskazówką? 4. Czy odpowiedź: "<?php foreach ($numery_telefonow as $imie_dziewczyny => $numer_telefonu_do_niej) { echo '<p><b>'.$imie_dziewczyny.'</b><p> ma numer telefonu: <b>'.$numer_telefonu_do_niej.'</b></p>'; } ?>" to ewidentny gotowiec ? I teraz: część z Was ukamieniuje kogoś, kto da odpowiedź 3, uznając, że dał gotowca. Ale on nie dał. Gotowiec to coś zbliżonego do odp. 4 (według mnie), bo przy odp. 3 koleś będzie musiał jeszcze pogłówkować nad boldem. Ten ktoś nie uzna tego za gotowca, bo dla niego ewidentny gotowiec to odp. 4. A jeszcze dla innych odp. 2 to już gotowiec. Dla niego, fakt. Ale dla pytającego i kilku mniej doświadczonych programistów, którzy jednak nie lecą na forum z byle pierdołą, jednak nie, bo podaje jedynie ogólny zarys foreach i idei jego zastosowania dla tablic asocjacyjnych. Więc do gotowca mu daleko. Wielu z nas wystarczy odpowiedź 1. Wiadomo, php to język z tysiącem i jedną funkcją i żaden z Was nie zetknął się z nimi wszystkimi w praktyce. Powiedzmy, że mam problem z jakimś algorytmem. Rzeźbię 3 godziny, po czym decyduję się zadać pytanie na forum, czy ktoś już coś takiego robił i czy może mnie jakoś naprowadzić. I dostaję odp. 1, z linkiem do dokumentacji odpowiedniej f-cji na php.net. Okazuje się, że to jest to - 10 linijek kodu można zastąpić jedną funkcją. Szczęśliwy klikam temu komuś "Pomógł". I teraz clou programu: dla mnie to jest gotowiec: php.net/funkcja_ktora_robi_to_co_ja_probowalem_napisac_sam - bo MNIE to wystarczy jako rozwiązanie problemu. I teraz widze taką samą sytuację w czyimś poście. I walę do moderatora, że taki Kefirek właśnie "dał gotowca" i zabrać mu "Pomógł", bo jestem święcie oburzony, jak on śmiał. A połowa forumowiczów nawet wchodząc pod podany link i widząc dokumentację tej funkcji nawet by nie wiedziała, jak się zabrać do jej zastosowania. Więc ponawiam pytanie: zdefiniujcie proszę pojęcia "gotowiec" i "wskazówka". Proszę też, byście zwrócili uwagę na odp. 4: czy naprawdę podanie takiego kodu można potraktować jako gotowiec? Przecież ta pętla to tylko FRAGMENT innego, bardziej złożonego kodu, punkt, w którym koleś się zaciął i potrzebował pomocy. Więć napisał posta na php.pl. Uznał za naturalne, że na takim forum dostanie odpowiedź. Jeszcze jeden aspekt sprawy: koleś mógł znać składnię foreach(), wiedział, co to tablica, ale mógł nie wiedzieć, że jest różnica między tablicą indeksowaną a asocjacyjną i próbował wyświetlić te numery telefonów np. tak: foreach($tablica as $numer) { ... } co oczywiście nie miało prawa zadziałać. Gotowiec wg. mnie, to byłby wtedy, gdy koleś prosi o napisanie CAŁEJ aplikacji do wyswietlania tych numerów. I ktoś mu wkleja całą, gotową aplikację, łącznie z mozliwością edycji numerów, dodawania/usuwania, dodawania komentarzy "zaliczona", "do zaliczenia", "nie zaliczam, bo brzydka" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Trochę odbiegłem od tematu "Pomógł". Przychylałbym się do opinii niektórych z Was, że faktycznie punkty "Pomógł" wprowadzają niezdrową atmosferę i prowokują takie dyskusje, jak ta. Ale generalnie - żadnych konsekwencji, zarówno pozytywnych, jak i negatywnych, też z ich powodu nie ma. Cytat 5. argument z userem, który 'jest szewcem ale akurat raz w życiu musiał zrobić formularz logowania' jest słaby. Jak ktoś nie jest programistą to niech zleca albo pisze w dziale oferty/wolontariat. Tu się całkowicie nie zgadzam. Nie dzielmy ludzi na programistów i nie-programistów. Weź pod uwagę, że programowanie w PHP może być hobby tego szewca i postawił sobie za punkt honoru stworzyć własny serwis internetowy moje-buty.pl. To jak z samochodami - jesteś programistą, ale lubisz od czasu do czasu podłubać przy samochodzie (piszę na swoim przykładzie teraz). No i teraz mam problem z przednimi hamulcami: chcę wymienić klocki i tarcze, ale prawa tarcza zapiekła się na piaście i nie mogę za cholerę jej ściągnąć. Powiedzmy, że robię to pierwszy raz (w rzeczywistości robiłem to wiele razy, bo kiedyś pracowałem w warsztacie samochodowym i takie rzeczy to raczej taki foreach() (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ). No to zakłądam koło z powrotem, wracam do domu, wchodzę na jakieś forum motoryzacyjne i zadaję uprzejme pytanie - jak ściągnąć tarczę, która zapiekła się na piaście? I odpowiada taki jeden z drugim "wróg gotowców": "Nie znasz się, jedź do warsztatu" albo: "Weż młota i przyp...l" albo daje linka do portalu, na którym podane jest, jak przy pomocy profesjonalnego ściągacza taką tarczę zdjąć. Super. Po czym trafia się rodzynek i pisze: "Opukaj tarczę dookoła w miejscu, w którym wchodzi na piastę, żeby ją nieco 'rozruszać', następnie spróbuj pukając w nią od wewnętrznej strony, naprzemiennie góra-dół, lewo-prawo zmusić ją do zsunięcia się z piasty. Powtarzaj te czynności aż do momentu, w którym tarcza 'odpuści' i da się zdjąć. Następnie dokładnie oczyść piastę z rdzy i posmaruj smarem miedzianym przed założeniem nowej tarczy, co uchroni cię przed podobnymi problemami w przyszłości." Gotowiec? No gotowiec. I co? Dam mu "Pomógł". A on na swoim forum będzie robił za "zbieracza punktów pomógł", dostanie warna od moderatora, że tak się nie robi, że raczej powinien mnie naprowadzić, dać wskazówkę (jaką ? użyj młotka i puknij, a gdzie, domyśl się sam ? )i żeby tak więcej nie robił, bo to nieładnie i ja się niczego nie nauczę. Cytat Jak jest to niech się uczy. A jak jest uczniem/studentem, który ma pracę domową to niech się tym bardziej uczy No tu akurat racja. Cytat 7. jeżeli będziemy dawali gotowce to co prawda zniszczymy tych, którzy mogli by kiedyś być dla nas konkurencją ale z drugiej strony brak konkurencji nie jest dobry. Tej prawdziwej konkurencji nie zniszczysz, nie bój żaby. A ktoś, kto nie ma pojęcia o programowaniu, to czy mu dasz gotowca, wskazówkę, czy inne uwagi, przypisy, linki, tutoriale czy co tam jeszcze i tak nigdy się dla Ciebie konkurencją nie stanie. Chirurgiem też nie zostaniesz, nawet jak ktoś Cię za rączkę poprowadzi przez cały proces operacji usunięcia wyrostka robaczkowego. Bo do tego, żeby być dobrym (programistą / chirurgiem / mechanikiem ) nie wystarczy umiejętność przeprowadzenia operacji ( napisania foreach() dla jednej tablicy /usuniecia wyrostka / wymiany tarcz i klocków ) . Trzeba mieć "to coś", wiedzę o budowie i zasadach funkcjonowania ( programista - komputera i programów komputerowych / lekarz - ludzkiego ciała i jego fizjologii / mechanik - samochodu, jego podzespołów ) oraz szeroko rozumianą wiedze ogólną w danej dziedzinie (programista - systemy liczbowe, algorytmy, struktury danych itp. / lekarz - farmacja, biologia, chemia itp. / mechanik - mechanika ogólna, rysunek techniczny, fizyka, materiałoznawstwo) - a tego nie nauczysz dając jednego gotowca czy coś do niego zbliżonego. Ja to widzę tak: pomagajmy, tak, jak każdy uzna za słuszne według siebie. I niech każdy decyduje o rodzaju tej pomocy samodzielnie. Nie narzucajmy sobie nawzajem, jak ta pomoc ma wyglądać, bo nigdy tak naprawdę nie wiecie, co i w jakim stopniu dla kogoś jest pomocą, bo żaden z Was nie jest Wyrocznią. A punkty "Pomógł" zlikwidować, a w zamian wprowadzić inny system: oznaczanie postów, w których pojawiło się PRAWIDŁOWE rozwiązanie, oznaczać np. na zielono + tag [SOLVED], ale tak jednoznacznie, żeby było wiadomo, że faktycznie tak oznaczony post rozwiązuje dany problem w 100%. Tylko takie. Bez wskazywania konkretnej osoby. Z reguły i tak wygląda to w ten sposób, że jest pytanie, potem jedna-dwie odpowiedzi "naprowadzające" (typu: "pokaż błędy ", "daj więcej kodu"), po czym kolejna to już właściwe rozwiązanie. I na przykład dodać do wyszukiwarki opcję "Szukaj tylko w rozwiązanych/zakończonych" czy jakoś tak (checkbox czy tam inny ptaszek). No, to tyle. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No cóż, oznaczanie posta "Pomocny" jest świętym prawem samego autora posta (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Takie ostrzeżenie wg. mnie poprostu zwróciło by troche uwage na to żeby nie strzelać tymi punkcikami niczym z Thompsona (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Co sie niestety często zdarza. Należało by poprostu zmienić ogólne przekonanie na to, że to nie jest "rozdawanie punkcików" a oznaczanie przydatnego posta. EDIT : @up a myslalem ze to ja sie rozpisalem ponad miare. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował maziak 26.02.2009, 21:25:33 |
|
|
![]()
|
|
Cytat "Opukaj tarczę dookoła w miejscu, w którym wchodzi na piastę, żeby ją nieco 'rozruszać', następnie spróbuj pukając w nią od wewnętrznej strony, naprzemiennie góra-dół, lewo-prawo zmusić ją do zsunięcia się z piasty. Powtarzaj te czynności aż do momentu, w którym tarcza 'odpuści' i da się zdjąć. Następnie dokładnie oczyść piastę z rdzy i posmaruj smarem miedzianym przed założeniem nowej tarczy, co uchroni cię przed podobnymi problemami w przyszłości." Akurat programowanie jest troche inne, poniewaz odpowiedz mozna dac w postaci elektronicznej bez wychodzenia z domu i za gotowca uznałbym w tym przypadku przyjechanie takiego goscia do ciebie i wyjecie tej tarczy. Tak samo w twoim przykładzie wystarczyłby link do funkcji foreach jezeli jej nie znał. Ten ktoś sam usiądzie do manuala, przeczyta pomyśli i jezeli jest ok da ci pomogl bo nakierowałes go na odpowiedni tor. Przykład 4 jest gotowcem bo podaje wrecz wszystko na tacy. Przyklad numer 3 jest prawie gotowcem który jest zbedny, poniewaz wystarczyłby link. W przypadku bardziej rozbudowanych argumentow mozna podac liste czynnosci jakie nalezy wykonac i czasem machnac czastka kodu. Potem ktoś to musi sobie poskładać w całość. Cytat Tu się całkowicie nie zgadzam. Nie dzielmy ludzi na programistów i nie-programistów. Weź pod uwagę, że programowanie w PHP może być hobby tego szewca i postawił sobie za punkt honoru stworzyć własny serwis internetowy moje-buty.pl. Koledze bardziej chodziło o to, że ktoś pisze "NAPISZCIE MI JAK TO to to to (koncert zyczen) bo ja umiem robic tylko buty" jest wrecz niegrzeczny. Nie umiesz, nie chcesz umiec to sie za to nei zabieraj i nie szukaj frajera. Nie umiem naprawiac butów wiec ide do szewca i płacę za dobrą robotę a nie pisze na forum z pytaniem jak naprawić buty i po próbach wyjaśnienie biorę kogoś na litosc i pisze "Ale ja tego nie rozumiem zrobi to ktos za mnie? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) ". Takie coś nazywa się wykorzystywaniem. Ten post edytował wookieb 26.02.2009, 21:39:48 |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Przykład 4 jest gotowcem bo podaje wrecz wszystko na tacy. Przyklad numer 3 jest prawie gotowcem który jest zbedny, poniewaz wystarczyłby link. W przypadku bardziej rozbudowanych argumentow mozna podac liste czynnosci jakie nalezy wykonac i czasem machnac czastka kodu. Potem ktoś to musi sobie poskładać w całość. No i do tego zmierzałem. To jest klasyfikacja gotowca/wskazówki według CIEBIE, @wookieb. Ty nie kodujesz w PHP od wczoraj. A taki szewc może nawet nie znać angielskiego (a większość dokumentacji na php.net jest w tym języku), więc dla niego odp.3 może być dopiero wskazówką, a odp. 4 ocierać sie o gotowca, ale jeszcze nim nie być. Cytat "NAPISZCIE MI JAK TO to to to (koncert zyczen) bo ja umiem robic tylko buty" Tak, jak pisałem wyżej. Nie ma obowiązku odpowiadania na każdy post. Wystarczy takie posty ignorować, a same się wykruszą. Też bym nie odpowiedział na niego. Ale jak szewc uprzejmie zapyta - czemu nie. |
|
|
![]()
|
|
Ty nie kodujesz w PHP od wczoraj. A taki szewc może nawet nie znać angielskiego (a większość dokumentacji na php.net jest w tym języku), Przyznam rację, ale na szczęście jest w internecie mnóstwo odpowiedników w języku polskim. Na forum flashzone np tez staraja sie nie machać gotowcami pomimo tego ze dokumentacja AS3 nie jest tak dobra jak PHP Jeżeli ktoś bardzo chce to znajdzie odpowiedź i bariera językowa nie będzie problemem. To tylko moje zdanie i raczej nie każdy musi się z nim zgodzić. Cytat Ale jak szewc uprzejmie zapyta - czemu nie. Powiem ci, że do tej pory bardzo miło wspominam jednego użytkownika z tego tematu http://forum.php.pl/index.php?showtopic=112622&hl= Co prawda miał zły pomysł ale coś próbował. Napisał do mnie w bardzo uprzejmym języku na PW i podał inny sposób w jaki próbował robić. Nie rozumiał pewnych pojęć ale chciał zrozumieć. Po nakierowywaniu na rozmowie komunikatorowej sam zaczął dochodzić do wniosków i wyszło to co wyszło. Efekt? Z brzydkiego założenia rozwiązania problemu wyszło ładne przejrzyste rozwiązanie. Nie chciał gotowców tylko prostych jasnych wskazówek. I takie podejście powinno być chyba cytowane wytłuszczonym drukiem na górze strony przy zakładaniu nowego tematu w dziale "przedszkole". |
|
|
![]()
|
|
nie chciało mi sie czytać całego posta, ale ja widze to tak. Jeśli rozwiązanie jest banalnie proste i looknięcia do linku podanego przez usera wystarczy (nieważne czy to manual czy blog) to za to powinno otrzymac się pomógł. Nawiązujac do tematu odczytywania nazwy pliku bez rozszerzenia, ~phpion podał proste rozwiązanie jako link do manuala. Jeśli user by tam wszedł w 30sec by zakapował co i jak. Niestety widać, że liczył na gotowca. Z góry da się ustalić kto czego potrzebuje, bo jak założenie jest złożone to też ciężko wypisywać komuś 20 funkcji (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Nie podchodźmy do skrajności szukania dziury w całym, poprzez różne definicje. Nie jesteśmy prawnikami. :[ Przecież na logikę, większość jest w stanie zobaczyć po jednym, dwóch postach na jakim poziomie albo ile user potrzebuje do rozwiązania problemu. Jeśli widzę osobe którą znam z forum i która ma cięższy problem, a ja znam rozwiązanie to oczywiście podam gotowy kod, z którego ta osoba wyciągnie wnioski. Ale kiedy widzę pytanie jak wypisać tablicę (tak btw. user wie co to tablica associacyjna a nie umie jej wypisać? ;d) to wiem, że muszę wskazać link do manuala/kursu z którego POWINIEN user wyciągnąć wnioski. Przecież jak mu dasz gotowiec to zaraz na forum się spyta "A jak dodać do tego jeszcze numer gadu gadu?". Kreujmy przyszłość, bo w małym stopniu ona od nas zależy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Jeśli będziemy uczyć ludzi lenistwa, nic na tym nie zyskamy :] |
|
|
![]()
|
|
@bim2
Cytat tak btw. user wie co to tablica associacyjna a nie umie jej wypisać Wie, co to tablica, ale nie rozróznia tablicy indeksowanej od asocjacyjnej. Skoro nie czytałeś całego posta, nie wyrywaj pojedyńczych zdań z kontekstu całości. Cytat Co prawda miał zły pomysł ale coś próbował. Napisał do mnie w bardzo uprzejmym języku na PW i podał inny sposób w jaki próbował robić. Nie rozumiał pewnych pojęć ale chciał zrozumieć. Po nakierowywaniu na rozmowie komunikatorowej sam zaczął dochodzić do wniosków i wyszło to co wyszło. Efekt? Z brzydkiego założenia rozwiązania problemu wyszło ładne przejrzyste rozwiązanie. Nie chciał gotowców tylko prostych jasnych wskazówek. No bo to był własnie ten uprzejmy szewc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Taki kefirek to sie jednak niczego nie nauczy...
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry576914 O tym cały czas piszemy... |
|
|
![]()
|
|
Post kefirka jest później, niż piotrooo89 (o 2 minuty), więc kefirek pisał w tym czasie odpowiedź i nie mógł widzieć odpowiedzi udzielonej przez piotrooo89.
Poza tym, znów dylemat: już gotowiec, czy jeszcze wskazówka? Zauważ @wookieb, że nie ma więcej infomacji o skrypcie, w którym jest to zastosowane. A sam fragment kodu podany przez kefirka raczej kompletą aplikacją nie jest. Ten post edytował blooregard 26.02.2009, 22:19:46 |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
śledzę temat od początku ale teraz dopiero zdecydowałem się wypowiedzieć.
jestem może liberalny ale szczerze mówiąc mi to rypka czy ktoś poda gotowca i za to dostanie punkcik. sam czasem daje gotowce, czasem odsyłam do manuala. jak ktoś ma jakiś błąd w kodzie i umiem go poprawić to poprawiam. Taki kefirek to sie jednak niczego nie nauczy... http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry576914 O tym cały czas piszemy... mówię od razu, jeśli on dostanie pomógł, nie będę płakał (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) napisałem jak uważałem za słuszne, autor zdecyduje, mi to jak już napisałem rypka. nie jestem ani za zostawieniem punkcików ani za ich usunięciem. powiem o sobie - ja dalej będę pomagał, ponieważ dzięki temu sam się uczę. |
|
|
![]()
|
|
Witam!
~kefirek otrzymał ostrzeżenie po tym poście... Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Zauważ @wookieb, że nie ma więcej infomacji o skrypcie, w którym jest to zastosowane. A sam fragment kodu podany przez kefirka raczej kompletą aplikacją nie jest. Brakuje jego przyjazdu do owego autora i zrobienie za niego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Cytat ~kefirek otrzymał ostrzeżenie po tym poście... Za co? Powtarzam - różnica w czasie pomiędzy jego odpowiedzią a odpowiedzią piotrooo89 to 2 minuty (zaokrąglone - w rzeczywistości mogła to być minuta i sekunda). Akurat tyle, by nacisnąc "Odpowiedz", napisać ten fragment kodu i dodać odpowiedź. NIE MÓGŁ widzieć tej wcześniejszej odpowiedzi. //EDIT: Tzn. nie akurat tyle, źle się wyraziłem. Pisali mniej więcej równocześnie, tylko piotrooo89 wcześniej zatwierdził posta, podczas gdy kefirek jeszcze go pisał, więc nie miał odświeżonej strony i widział tylko pytanie autora Ten post edytował blooregard 26.02.2009, 22:27:29 |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
~kefrek otrzymał ostrzeżenie za ignorowanie uwag moderatora.
~blooregard, byłem na stronie jak odpowiedź ~piotrooo89 już była, kefirka nawet nie było w tym temacie jeszcze. Widział tą odpowiedź, zresztą wiadomość, którą otrzymałem od niego po tym ostrzeżeniu jasno określa jego stostunek do sytuacji. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Skoro tak, nie wnikam dalej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~kefrek otrzymał ostrzeżenie za ignorowanie uwag moderatora. ~blooregard, byłem na stronie jak odpowiedź ~piotrooo89 już była, kefirka nawet nie było w tym temacie jeszcze. Widział tą odpowiedź, zresztą wiadomość, którą otrzymałem od niego po tym ostrzeżeniu jasno określa jego stostunek do sytuacji. Pozdrawiam! oboje dostali pomógł ;p - robicie dym o niewiadomo co.... co niektórym jeśli są początkujący mało daje samo podanie nazw funkcji, wielu uczy się analizując kody źródłowe właśnie gotowców przyswajając sobie pewne algorytmy... sam przeglądam nieraz tematy gdzie już była udzielona odpowiedź i oddany pomógł żeby nie sprawdzić czy nie ma tam czegoś co mogło by się przydać w przyszłości i nie pisać czegoś od 0 - te co lepsze tematy bądź jakieś nietypowe zagadnienia daję sobie do listy subskrypcji.... w sumie to i mi daj warna gdyż najczęściej jak pomagam to daję prawie gotowe rozwiązania ;p (gdyby ten temat powstał duuużo wcześniej to pewnie też byś stwierdził że ignoruję uwagi moderatora ^^) - na to forum przeniosłem się z forum excela gdyż tam już trochu mi sie nudziło - tam podaje się kilka sposobów rozwiązania - w ten sposób osoba która szukała rozwiązania ma w czym wybrać, może przeanalizować inne algorytmy, jak i Ci co wypowiadali się w temacie porównują swoje rozwiązania.... |
|
|
![]()
|
|
~zegarek84 nie dajemy warnów za pomaganie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jak już pisałem wyżej, podawanie alternatywnych rozwiązań jest tu mile widziane. Chodzi o wcinanie się z gotowcem tam gdzie udzielono konkretnej odpowiedzi, a autor ma szansę samemu dojść do rozwiązania. Szczególnie, że taka sytuacja powtarza się nagminnie. Kefirkowi zależy tylko na punktach, a przy okazji marnuje czas kogoś kto starał się naprowadzić autora na właściwy trop.
Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Witam! ~kefirek otrzymał ostrzeżenie po tym poście... Pozdrawiam! A co zrobił złego w tym poście? Potem się tłumaczysz, że dostał warna za ignorowanie moderatora więc co do tego miał ten post? Poza tym wydaje mi się, że zachowałeś się jak mały dzieciak, który ma starszego brata, który pomaga mu w bójkach z rówieśnikami. Sam nie odebrałeś braku odpowiedzi na PW jako ignorancję, dopiero gdy mike tak to ujął to sobie pomyślałeś "fakt!" i przywaliłeś kefirkowi warna. Dla mnie to po prostu śmieszne. W jednym z kolejnych postów piszesz, że dostał warna za to, że podał gotowca. A czy to jest niedozwolone? Jeżeli jednak z Twojego punktu widzenia wszystko jest OK to warn należy się również batmanowi za gotowca (podanego pod linkiem ale jednak gotowca): http://forum.php.pl/index.php?showtopic=114701 Takie przypadki można mnożyć w nieskończoność. Zastanów się kilka razy zanim kolejny raz poniosą Cię emocje i chęć wprowadzania porządku za wszelką cenę. |
|
|
![]()
|
|
A co zrobił złego w tym poście? Potem się tłumaczysz, że dostał warna za ignorowanie moderatora więc co do tego miał ten post? Poza tym wydaje mi się, że zachowałeś się jak mały dzieciak, który ma starszego brata, który pomaga mu w bójkach z rówieśnikami. Sam nie odebrałeś braku odpowiedzi na PW jako ignorancję, dopiero gdy mike tak to ujął to sobie pomyślałeś "fakt!" i przywaliłeś kefirkowi warna. Dla mnie to po prostu śmieszne. A może jednak nauczysz się czytać ze zrozumieniem a nie urajać sobie własne teorie? Przeczytaj to, że kefirek OLAŁ uwage moderatora, nie odpowiedział ja jego wiadomość i pomimo tej uwagi nadal robił źle. W dodatku jest idealnym przypadkiem który można wstawić w pierwszy post tego tematu. Po trzecie ayeo napisał coś o jego odzywce na PW co nie świadczyło o żadnej skrusze tylko premedytacji. Szukał zaczepki i dostał. |
|
|
![]()
|
|
Czyli rozumiem, że wprowadzony zostaje całkowity zakaz podawania gotowców? Na szczęście prawo (zazwyczaj) nie działa wstecz - tak to wszyscy byśmy polecieli bo na pewno część naszych postów można podciągnąć pod gotowce (jak ktoś słusznie zauważył ciężko sprecyzować czym jest gotowiec)...
|
|
|
![]()
|
|
~phpion, żadne emocje mnie nie poniosły. Kefirek dostał PW, nie odpowiedział - ok. Jednak, nie jest ok, że całkowicie to zignorował (co widać w poście, po którym dostał warna). Innymi słowy nie dostał ostrzeżenia za nie odpowiadanie na wiadomości tylko za niezasotowanie się do prośby moderatora, co zresztą jest wyraźnie napisane w informacji dotyczącej ostrzeżenia. Jeszcze raz, żeby było jasne. Tu nie chodzi o dawanie gotowców samo w sobie. Sam niejednkrotnie podałem gotowe rozwiązanie jako odpowiedź. Chodzi o to, że 3 różne osoby próbują naprowadzić kogoś na właściwy trop, a wszystko na nic bo ktoś daje gotowca.
W sumie faktem jest, że jak ktoś chcę się nauczyć i zrozumieć to to zrobi niezależnie od tego czy dostał gotowca czy nie. Jednak zakładam, że jest to forum dla programistów (a nie ludzi szukających gotowców) i powinniśmy w miarę możliwości wyrabiać pewne odruchy. Mam tu na myśli sposobu radzenia sobie z błędami czy analizę niedziałającego kodu. A tak na koniec, to uważam Kefirka za inteligentną i zdolną osobę. Posiada sporą wiedzę i ma znaczny wkład w forum. Nie zwalnia go to jednak z przestrzegania zasad tutaj panujących. Mam nadzieję, że ten "spór" zakończy się szybko, każdy wyciągnie wnioski (włącznie ze mną) i wszystko wróci do normy (także poziom ostrzeżeń Kefirka) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Taki kefirek to sie jednak niczego nie nauczy... Zgadzam się z tobą. Po za tym nie jesteś moderatorem byś mi zwracał uwagę jak mam pomagać. Co do gotowców. Gdzie jest napisane w regulaminie forum jak należy udzielać pomocy innym ? Jak nie ma to mogę udzielać pomocy w takiej formie jak uważam. Nie łamiąc przy tym regulaminu. ~kefirek otrzymał ostrzeżenie po tym poście... Ciekawe tylko kiedy dostane bana za pomaganie. Nie mogę się już doczekać. ~blooregard, byłem na stronie jak odpowiedź ~piotrooo89 już była, kefirka nawet nie było w tym temacie jeszcze. Widział tą odpowiedź, zresztą wiadomość, którą otrzymałem od niego po tym ostrzeżeniu jasno określa jego stostunek do sytuacji. O ta widzę że wiesz lepiej od mnie czy widziałem już posta piotrooo89 czy nie. Nie no super. Widzę że umiesz przywidywać przyszłość. Powiesz mi kiedy dostane kolejne ostrzenie ? Czyli rozumiem, że wprowadzony zostaje całkowity zakaz podawania gotowców? Gdzie to jest napisane że jest zakaz gotowców ? Przeglądałem regulamin nie ma o tym mowy. Chodzi o to, że 3 różne osoby próbują naprowadzić kogoś na właściwy trop, a wszystko na nic bo ktoś daje gotowca. Sory ale to do mnie nie przemawia. W regulaminie nie jest napisane jak mam pomagać wiec pomagam tak jak uważam. Ten post edytował kefirek 27.02.2009, 19:12:17 |
|
|
![]()
|
|
Kod Chodzi o to, że 3 różne osoby próbują naprowadzić kogoś na właściwy trop, a wszystko na nic bo ktoś daje gotowca. A dodatkowo pytający na pierwszy rzut oka jest w stanie sobie sam poradzić. Jeśli ktoś zaczął wątek i widać, że pomaga dając wsazówki, nie niszczmy jego pracy. Może user sobie poradzi? Jak widze jak ktoś da link do manuala, poradnika a poźniej jakiśktoś podaje gotowca to mnie krew zalewa. EDIT: Oo... szybka moderacja (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował bim2 27.02.2009, 19:28:36 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem jak Wy ale jestem za tym aby któryś z moderatorów w końcu napisał sławne "zamykam, potem wywalę". Niech zostanie jak jest, nie wprowadzajmy (?) żadnej rewolucji. Ktoś ma ochotę dać gotowca (nieważne czy dla "pomógł" czy bezinteresownie) to niech go daje, ktoś chce naprawadzać niech naprowadza. Nie uszczęśliwiajcie ludzi na siłę.
PS: mnie osobiście bardziej wpienia takie coś: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=577210 Gość pisze na forum z problemem, aż w końcu wali taki tekst. W przypadku gdy ktoś będzie miał podobny problem to nie uzyska pomocy, bo ktoś poinformował tylko, że problem sobie rozwiązał. Ten post edytował phpion 27.02.2009, 19:43:40 |
|
|
![]()
|
|
~phpion, jeszcze lepiej jak zamiast posta z opisującego problem jest tekst "rozwiązałem, można wywalić!". (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
~phpion, jeszcze lepiej jak zamiast posta z opisującego problem jest tekst "rozwiązałem, można wywalić!". (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Właśnie takim typom należałoby w pierwszej kolejności dawać warny, a nie tym, którzy dają gotowce. Takie jest moje zdanie (pomimo, że nie popieram dawania gotowców). |
|
|
![]()
|
|
Cytat Skąd wiesz że większość ludzi pisząc temat oczekuje gotowca czy tylko wskazówkę. Może w ogóle nie zajmuje się programowanie i chce tylko rozwiązać jeden problem. ~kefirek już dostałeś ode mnie tyle PW na podobne tematy, że szkoda gadać. Olałeś sobie do tego prośbę moderatora, wysłałem Ci kilka cytatów związanych z regulaminem. Cytat Mógłbyś ale był byś ostatnią osobą która mogła by mi zwracać uwagę PW gryzie? To nie jest na temat. |
|
|
![]()
|
|
co do "gotowca" kefirka, niemiałbym nic przeciwko niemu, gdyby nie to, że jak się podaję pełny kod php:
to nalezy zwrócić uwagę, że nalezy sprawdzac co jest w zmiennej usun, bo jak user da ?usun=../index.php ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif) i wtedy taki kod z uwagę byłby wskazany, bo uczy nowych rzeczy ja za gotowca rozumiem przerobienie/napisanie 10x lini kodu, a nie 2-3 linijki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
~kefirek już dostałeś ode mnie tyle PW na podobne tematy, że szkoda gadać. Olałeś sobie do tego prośbę moderatora, wysłałem Ci kilka cytatów związanych z regulaminem. Dziwne ale nie pamiętam byś mi podawał jakiekolwiek cytaty z regulaminu forum które mówią jak mam udzielać pomocy innym i że nie mogę dawać gotowców. Możesz mi te cytaty przypomnieć ? Ten post edytował kefirek 1.03.2009, 10:40:12 |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam Was koledzy, ale ta dyskusja przeradza się w jakąś ideologię. Jak ktoś zaczął naprowadzać to inny psuje mu robotę edukacyjną itp. bzdury. Kurcze ja bym się tam raczej cieszył, że się ludzie prześcigają w postowaniu, i że te wiadomości nie ograniczają się do tekstów typu "popieram rozwiązanie mojego poprzednika". Jak ktoś jest matołem to i tak nie zostanie programistą. Poza tym to, że ktoś dostanie gotowca to nie znaczy, że całość którą w ten sposób "skomponuje" będzie dobra.
co do "gotowca" kefirka, niemiałbym nic przeciwko niemu, gdyby nie to, że jak się podaję pełny kod php:
to nalezy zwrócić uwagę, że nalezy sprawdzac co jest w zmiennej usun... Oj i co jeszcze może mam mu jeszcze napisać, że najlepiej to sobie powinien napisać klasę Request i filtrować wszystkie dane, które dostaje od usera zarówno w tablicy GET, POST, SERVER itd. A może mu w ogóle jakiś szerszy wykład na temat bezpieczeństwa aplikacji internetowych dać? Bez przesady. Sam daje czasami gotowce, które są proste i często nie nadają się na żywca na użycie w kodzie, ale za to pozwalają zrozumieć mechanizm, który jest przedmiotem wątku. Tu jest właśnie pole dla dociekliwości takiego "programisty". |
|
|
![]()
|
|
wszystko się zgadza, tylko że taki user wkleja ten skrypt od razu do siebie i klika F5, jesli działa to git (i nic nie zmienia), a jak nie to idzie nowy post/temat (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
wszystko się zgadza, tylko że taki user wkleja ten skrypt od razu do siebie i klika F5, jesli działa to git (i nic nie zmienia), a jak nie to idzie nowy post/temat (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) To już jego problem. |
|
|
![]()
|
|
Na początku tego tematu powstała dyskusja czy warto dawać alternatywne rozwiązania, czy też jest to po prostu nabijanie postów. Jedną z konkluzji była wypowiedź bim2, który tak to skomentował.
Hmm, dziś przeprowadziłem maly test, odpisując w jednym temacie, gdzie w sumie rozwiązanie było banalne. http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...mp;#entry575934 Liczyłem raczej, że już nikt nie odpisze, no chyba że autor. Później ktoś odpisał, ze ~phpion się myilił, to jeszcze ok, ale na końcu pojawia się preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Czy user który nie mógł sobie z tym poradzić, zrozumie co to preg_match? Wątpię. Zachęcam do zapoznania się z przytaczanym przez bim2 tematem, a zwłaszcza z postami http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...st&p=576346 http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...st&p=576503 Chcę w ten sposób udowodnić, że nawetj jak ktoś poda gotowca to i tam jest jeszcze pole do dyskusji. |
|
|
![]()
|
|
Wiesz, zależy jeszcze, jaki to jest gotowiec... Jeśli cały kod przerobi jakby to był helpdesk, to nie bardzo wtedy jest o czym dyskutować.
~kefirek, poleciało jakieś 3 PW, w których wszystko było napisane. Masz jakieś jeszcze inne pytania, zapraszam na PW, nie ma sensu robić dodatkowego śmietnika i nabijać postów, co już kilkukrotnie w tym temacie popełniłeś. |
|
|
![]()
|
|
A ja pomimo tego, że jestem bardzo stanowczym zwolennikiem pomagania w jak najbardziej dydaktyczny sposób to uważam, że sytuacja tu stała się niezdrowa.
Gorąco zawsze zachącam do dawania wskazówek, podpowiedzi a jeśłi to nie daje a odbiorca naszych rad wykazuje uwagę to dopiero dajemy skrawki kodu. Pomijam to że się trafia na idiotę. Olać go. Pomimo powyższego nie może być sytuacji, kiedy użytkownik (tu ~kefirek) za odmienny sposób pomagania dostaje warna od moderatora (tu ~ayeo). Uważam to za szczyt bezsensu a postępowanie ~ayeo za głupie i zawistne. Naprawdę warto przepychać się czyje Pomógł fajniejsze? Ten post edytował mike 1.03.2009, 13:32:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 14:00 |