![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 7 Dołączył: 1.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
korzystając z mootools napisałem funkcję do przesuwania newsów. Problem jest taki, że pierwszy ładowany news za pomocą php ma polskie znaki. Pozostałe ładowane za pomocą request już nie. Kodowanie w bazie mysql to utf-8. Funkcja wygląda tak: Kod function news_move(id) { var start = new Fx.Slide('news_main', {duration: 1500}).slideOut().chain(function(){ var request = new Request({ url: 'requestnews.php', method: 'get', onComplete: function(response) { $('news_main').set('html',response); var stop = new Fx.Slide('news_main', {duration: 1500}).slideIn(); } }); request.setHeader('Content-Type','text/html; charset=utf-8'); request.send('id=' + id); }); } Do pliku php dodałem
zazwyczaj pomagało, lecz teraz nie działa. Dodałem również ustawienie nagłówka w funkcji js (lecz nie wiem czy to jest dobrze zrobione) Proszę o pomoc i z góry dziękuje |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jeszcze plik ze skryptem js i php zmień na kodowanie utf8 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) a w szczególności z JS.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 7 Dołączył: 1.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jeszcze plik ze skryptem js i php zmień na kodowanie utf8 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) a w szczególności z JS. Nie do końca rozumiem bo mam tam ustawione utf-8 ;p Skrypt js podałem teraz php:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 31 Dołączył: 26.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Niestety nie... tak jak pisałem pierwszy news jest ładowany za pomocą php i tam są polski znaki. Problem zaczyna się po wysłaniu requesta przez js.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jakiego edytora tekstowego używasz ale większość z nich ma to do siebie, że jeżeli nie ma żadnego znaku specjalnego w pliku a ty dajesz mu inne kodowanie właśnie np. utf8 to nie zostanie ono dodane do pliku...bo edytor stwierdzi, że jest nie potrzebne skoro i tak masz tylko zwykłe litery.
Zatem radze zawsze dodawać do pliku //ą np. po <?php i dopiero wtedy konwertować do utf8 (będziesz miał wtedy większą pewność) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 21:19 |