![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2006 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam.
Wiem ,że problem ten jest bardzo często opisywany tutaj na forum.Szukałem w róznych postach odpowiedzi ale nie pomogły mi one rozwiązać mojego problemu ![]() Kłopot tkwi w tym ,że zamiast polskich znaków w przeglądarce pojawiają mi się znaki zapytania w pobranych z bazy danych MySQL wyrazach. Ustawiłem kodowanie na latin2 w pliku konfiguracyjnym my.ini (default-character-set=latin2) i tak samo w pliku php.ini (default_charset = "iso-8859-2"). W kodzie php próbowałem wykorzystać instrukcje SET NAMES i dalej lipa. Mam za zadanie odczytac w przegladarce dane z tabeli Ksiazki w mojej bazie i wszystko jest ok, tylko te nieszczesne polskie znaki. Proszę o wsparcie i z góry dzieki. <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> </head> <body> <?php if (!$db_lnk =@mysql_connect("localhost","*****","*******")){ echo('Wystąpił błąd podczas połączenia z serwerem mysql...<br>'); exit; } if (!@mysql_select_db('test')){ echo('Wystapil blad podczas wyboru bazy danych: test<br>'); @mysql_close(); exit; } $query = "SET NAMES 'latin2'"; $query = "SELECT * FROM Ksiazki"; if (!$result = mysql_query($query, $db_lnk)){ echo('Wystapil blad: nieprawidlowe zapytanie...<br>'); @mysql_close(); exit; } ?> <table> <tr> <td>Id</td> <td>Tytuł</td> <td>Rok wydania</td> <td>Cena</td> </tr> <?php while($row = mysql_fetch_row($result)){ echo("<tr>"); echo("<td>$row[0]</td>"); echo("<td>$row[2]</td>"); echo("<td>$row[4]</td>"); echo("<td>$row[6]</td>"); echo("</tr>"); } ?> </table> <?php if(!@mysql_close()){ echo('Wystapil blad podczaszamykania polaczenia z serwerem MySQL...<br>'); } ?> </body> </html> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:44 |