![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witajcie
Na wstępie zaznaczam że szukałem - do końca nie wiem co w pisać w "Szukaj", FAQ przeglądałem - znalazłem - Dołączanie plików typu index.php?strona=x - link nie działa. Zatem chcę zrobić coś co będzie znacznie ułatwiało mi pracę, mam stronę w include (index.php?id=costam) Teraz chciałbym zrobić aby wyglądało to w następujący sposób: audycje.php?id=halo,chicago ludzie.php?id=zarzad?=suzos (lub coś mniej więcej) Bardzo bym prosił chociaż o link do tutoriala. Abym mógł poczytać na ten temat. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie zrozumiałeś chyba :]
np. index.php?id=kontakt Wtedy pobiera to z folderu - wiadome plik kontakt.php Lecz mi chodzi aby np. ze strony www.costutaj.pl/index.php Mam link w menu: www.costutaj.pl/audycje.php Wchodząc mam linki: Jakaś tam audycja - klikam na nią - wtedy pobiera dane z folderu audycje - i mam link www.costutaj.pl/audycje.php?id=jakas,audycja Jeśli chodzi o zarząd, to tak samo jak z audycjami. Nie mniej jednak pobiera dane z folderu zarząd np. ludzie.php?id=zarzad&go=suzos ludzie.php?id=prezenterzy&go=tomek Teraz wiadome o co chodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) ? lub też: aktualnosci.php / aktualnosci.php?id=nazwaradia&go=nowy,serwer aktualnosci.php?id=chicago&go=nowy,album,kogos,tam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
trochę nie rozumiem, chcesz mieć foldery np.
zarząd/ audycje/ aktualności/ i w każdym z nich coś (?) z twojego postu tylko to wywnioskowałem |
|
|
![]()
|
|
Zgadza się, tak jak napisałeś - mam folder include - w nim są pliki strony - jak kontakt, pozdrowienia, audycje, itp. teraz chcę zrobić tak aby np. w folderze ludzie - byly pliki ksywa.php i wtedy taki link będzie jak wyżej - jak to wywołać ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) żeby był efekt o jakim napomniałem
Wygląda na to że się nie dowiem... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszukaj w dziale PHP. Tam jest na ten temat trochę. Razem z zabezpieczeniami przed odpaleniem niechcianych plików
|
|
|
![]()
|
|
Zadałem te pytanie z racji że jest to forum, chciałem się dowiedzieć - odsyłasz a raczej każesz szukać - zobacz ile jest postów.Tia to zajefajna pomoc...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale oczekujesz gotowego kodu?
skoro tobie się nie chce nawet poszukać to ktoś ma coś dla ciebie robić? |
|
|
![]()
|
|
Sądziłem że tutaj mogę uzyskać pomoc
Od kilku dni kombinuję Szukałem wiele na tym forum zanim dodałem post i robie to cały czas Mozliwe że źle wpisuję ale tyle postów przejrzałem i nie otrzymałem odpowiedzi która by mi to wyjaśniła... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie martw się, zrzucimy się na soczewki.
Pierwszy wynik przy szukaniu wyrażenia 'include', bezpieczeństwo skryptów: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=30056&hl=include Dziwne, że w Hydeparku nie było. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam chyba podobny problem, wiec pozwole sobie dopisac tu swoj post. Mianowicie korzystam czesciowo z gotowego kodu, ktory przerabiam tak aby pasowal do reszty. Chodzi o odnosnik, ktory oryginalnie wygladal tak: <a HREF="new_post.php?mode=napisz"> Do tego jednak chce dodac swoja czesc, tak aby czesc strony pozostawala niezmieniona i przekazywala jeszcze sesje. Probowalem czegos takiego: <a HREF="\index.php?page=new_post?mode=napisz&".SESID."\"> Niestety nie dziala. Prosze o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Uzyskasz pomoc jak zapłacisz pff kretyństwo i nic więcej
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[quote name='Suzos']
Uzyskasz pomoc jak zapłacisz pff kretyństwo i nic więcej [/quote] Człowieku, przeczytaj swojego posta i wytłumacz mi co z niego wynika? NIC. Weźmy Twój przykład: [qoute] index.php?id=kontakt Wtedy pobiera to z folderu - wiadome plik kontakt.php Lecz mi chodzi aby np. ze strony www.costutaj.pl/index.php [/quote] Dokończ ostatnie zdanie... Poza tym poczytaj o _GET, bo według mnie wcale nie wiadomo że przy index.php?id=kontakt pobiera plik kontakt.php. Przecież to zależy jak zrobisz obsługę zmiennej id w index.php. Napisz spokojnie, krok po kroku i pełnymi zdaniami o co Ci chodzi. Wtedy możesz liczyć na naszą pomoc. @Michaellus: Spróbuj tak <a HREF="\index.php?page=new_post&mode=napisz&'.SID.'\"> |
|
|
![]()
|
|
Załóżmy że w index.php mam następujący kod:
Cytat <?php $co=$_POST["id"]; if(!isset($id)) { include("news/news.php"); } else { if(is_file("include/$id.php")) { include("include/$id.php"); } else{ include("404.php"); } } ?> Wtedy np. porpzez link: index.pgp?id=kontakt mam normalnie dział, plik kontakt pobierany z katalogu include/kontakt.php Zatem chciałbym zrobić coś podobnego. Plik audycje.php w głównym folderze a najlepiej w include czyli byłby link index.php?id=audycje lub poprostu audycje.php Wchodzę w ten link i tam mam kategorie: np. audycja halo chicago! Pod nią mam link: audycje.php?id=halo,chicago albo to rozwiązanie które jest banalne index.php?id=audycje/halo,chicago Ogólnie też chodzi mi o ludzi. Folder "ludzie", w nim kolejne foldery - zarząd, prezenterzy, itd. Wchodząc w link: ludzie.php?id=ludzie&zarzad=nick (nie wiem jak to wyglada dlatego taki glupi przyklad) Chce po prostu aby dane informacje pobierano z różnych katalogów a nie tylko z include |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2007 Skąd: Kleszczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca rozumiem o co się rozchodzi, może pokażę jak ja to robię.
Mam foldery: Kod ./include/ --- header.php --- footer.php ./kontakty/ --- ksywka.php --- imie.php ./audycje/ --- lista.php --- odtworz.php ./ --- index.php mój plik index.php wygląda tak: Kod <?php
// ladujemy naglowek require_once('include/header.php'); // tutaj jest menu boczne strony ?> <a href="index.php?mod=kontakty&act=ksywka">Ksywka</a> <a href="index.php?mod=kontakty&act=imie">Imie</a> <a href="index.php?mod=audycje&act=lista">Lista audycji</a> <a href="index.php?mod=audycje&act=odtworz">Odtworz</a> <?php // wstawiamy odpowiedni plik w zależności od kliknietego linka require_once($_GET['mod'].'/'.$_GET['act'].'.php'); // ladujemy stopke require_once('include/header.php'); Ten post edytował rasgan 12.06.2007, 11:44:46 |
|
|
![]()
|
|
Najlepiej gdyby to mogło wyglądać tak:
index.php?id=ludzie?=zarzad&=nick (czy tam mniej wiecej, juz mniejsza o te znaki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) ) lub audycje index.php?id=laudycje&=halo,chicago Edit Zaraz zobaczę - ale ogólnie nie do końca jest to czego potrzebuję |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2007 Skąd: Kleszczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz sobie przecież przesyłać dowolną ilość i nazwy zmiennych w _GET. Potem tylko zależy co z tymi zmiennymi zrobisz. Ja Ci pokazałem najprostrzy sposób. Możesz sobie skonstruować instrukcję if lub switch z wyborem twoich opcji i w zależności od niej ładować odpowiednie pliki np.
if ($_GET['id'] == costam) { załaduj plik ten i ten } if ($_GET == cosinnego) { załaduj inny plik } else { załąduj jeszcze inny plik } Pamiętaj, że to ty rządzisz tym co dostajesz z _GET i tym co robi twój kod. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) poprzerabiam trochę to co potrzeba - pobawię z get i osiągnę swój cel.
Dziękuje |
|
|
![]()
|
|
Nie ma problemu, tutaj zawsze znajdziesz pomoc, tylko musisz dokładnie opisać w czym problem. Jeśli napiszesz po łebkach co byś chciał, to nikt ci nie pomoże.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
a moze bys tak dał też kod jaki masz w index.php
|
|
|
![]()
|
|
Mówiłem że ten który podałeś TY
Znajdę inne rozwiązanie... Bo tak to - nie praktyczne i nie o to mi chodziło aby wchodząc w dział na dole wszystkich kategorii był tekst. |
|
|
![]()
|
|
To jest jakiś Twój link:
http://lifepoland.com/testphp/index.php?mo...d&=szczepan Zgodnie z tym co jest w zmiennych otworzy plik: ludzie/zarzad.php Więc ścieżka będzie wyglądać tak: http://lifepoland.com/testphp/ludzie/zarzad.php U mnie wywala że nie ma takiego pliku. Mieszasz coś. I pokaż swój index, bo niby kod czyjś, ale miałeś coś zmieniać. |
|
|
![]()
|
|
Cytat <?php // ladujemy naglowek require_once('include/header.php'); // tutaj jest menu boczne strony ?><br><br> <a href="index.php?mod=ludzie&act=suzos">Suzos</a><br> <a href="index.php?mod=ludzie&act=szczepan">Szczepan</a><br> <a href="index.php?mod=audycje&act=halo,chicago">Halo Chicago!</a><br> <a href="index.php?mod=audycje&act=musical,coffee">Musical Coffee</a><br> <?php // wstawiamy odpowiedni plik w zależności od kliknietego linka require_once($_GET['mod'].'/'.$_GET['act'].'.php'); // ladujemy stopke require_once('include/headere.php'); ?> Grzebałem akurat jak musiałeś sprawdzać - ale teraz wczytuje niby dobrze - tylko na stronie głównie hmm Warning: :/ Ten post edytował Suzos 12.06.2007, 13:54:23 |
|
|
![]()
|
|
no wywala błąd bo jest niedoróbka
zmien linijkę Kod require_once($_GET['mod'].'/'.$_GET['act'].'.php'); na Kod if(isset($_GET['mod']) and isset($_GET['act'])) {
require_once($_GET['mod'].'/'.$_GET['act'].'.php'); } |
|
|
![]()
|
|
Dobra temat uważam za zakończony - użyłem innego głupiego sposobu :/ żeby to jakoś jeszcze wyglądało.
www.lifepoland.com/test/ jeden z linków to też: http://lifepoland.com/test/index.php?lp=lu...ad/$=suzos |
|
|
![]()
|
|
widzisz, chcesz to potrafisz
|
|
|
![]()
|
|
Powiedzcie mi jeszcze jedno - nie chcę robić nowego tematu.
Wstawiłem stronę w include normalnie - praktycznie całą prócz góry - flasha - wyskoczyło mi w rogu strony coś takiego: Cytat ďťż Widziałem to na różnych stronach ale nigdy u mnie :/ co to niby mi się wrypało i jak to wywalić ? w kodzie czegoś takiego nie ma :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedzcie mi jeszcze jedno - nie chcę robić nowego tematu. Wstawiłem stronę w include normalnie - praktycznie całą prócz góry - flasha - wyskoczyło mi w rogu strony coś takiego: Widziałem to na różnych stronach ale nigdy u mnie :/ co to niby mi się wrypało i jak to wywalić ? w kodzie czegoś takiego nie ma :/ http://forum.php.pl/index.php?showtopic=27476 |
|
|
![]()
|
|
Kurcze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Faktycznie przeszedłem z UTF do ISO Otworzyłem to w Pajączku - w kodzie nei było. Zapisałem po raz kolejny (już z ISO) i znaczki znikły. Mam nadzieję że komuś przyda się ten temat (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Mo pomogliście bardzo, dziękuje Wam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) / edit / Cóż... jak od razu systematycznie pracuję nad stroną to pytaniem kolejnym jest znowu include :/ Lecz teraz ciężko mi wytłumaczyć... INCLUDUJE praktycznie całą stronę oprócz topu / nagłówka. Istnieje możliwość aby w katalogu include jak mam plik ludzie.php to w nim mogę umieścić kolejny kod include który będzie pobierał dane z tego folderu ludzie? Już się w tym wszystkim gubię :/ |
|
|
![]()
|
|
Możesz, pamiętaj tylko, że zmieni się wtedy ścieżka do tych plików.
(będzie względem ludzie.php, a nie index) |
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem tego i powoli zaczyna mnie wkur****
|
|
|
![]()
|
|
robisz include w pliku index.php czyli twoj katalogo to ten w ktorym jest index
robisz include z pliku /osoby/ludzie.php to twoj katalog to osoby. wszystkie pliki z katalogu wyżej to ../ a z katalogu osoby to ./ Co w tym trudnego? |
|
|
![]()
|
|
Tylko je właśnie zazwyczaj - zawsze, takiego kodu uzywam:
Cytat <?php
$co=$_POST["id"]; if(!isset($id)) { include("news/news.php"); } else { if(is_file("include/$id.php")) { include("include/$id.php"); } else{ include("404.php"); } } ?> |
|
|
![]()
|
|
Moment...
Kod $co=$_POST["id"]; a wszedzie korzystasz ze zmiennej $id Nie powinno byc Kod $id=$_POST["id"]; ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 19:49 |