![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Używałem notatnika, teraz przestawiłem się na Scintillę. I używając obydwu programów miałem następujący problem, Używałem sesji i wywalało mi znany błąd "Headers Already Sent". Przesyłam ten plik do kumpla i okazuje się, że u niego pokazuje się na początku skryptu linijka:
Kod ďťż U nie tego zupełnie nie widać. Czy ktoś kiedyś się z czymś takim spotkał? Może to jakiś wirus? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
sprawa z kodowaniem ... przejscie z iso na utf lub z utf na iso w scite albo w notatniku [ten z xp chyba dziala w utf ale nie jestem pewnien] .. zaden wirus ... usun te 3 znaki i po problemie ... pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
No ale jak mam je usunąć skoro ja ich nie widzę
![]() |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz w innym edytorze
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tymi znakami jest taki problem:
- u niego skrypt się przestaje wykonywać - u mnie się wykonuje, ale wypisuje te trzy znaczki na początku - w SciTe ani w Notatniku nic nie widać na początku. Problem ustąpił po przekopiowaniu całej zawartości do nowego pliku. wygląda jakby jakiś nieznany syf na początku się pojawiał... tylko pytanie skąd ? Ten post edytował rogrog 11.03.2005, 09:03:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odpowiedź jest prosta. plik został zapisany w utf, a w pliku jest dodane kodowanie iso. i z tąd pojawiają się te znaczki.
rozwiązania
-------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc
Mialem ostatnio ten sam problem. Zmienialem kodowanie calych serwisow z ISO na UTF 8. Poslugiwalem sie grzegrzółką do zmiany kodowania a rzeczone znaczki ze wszystkich przekodowanych stron usunalem za pomoca Mass Text Replacer ktory dostepny jest w wersji demo ale dzialajacej. |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Sprawdziłem w dwóch innych edytorach. I rzeczywiście widać w nich te znaczki, no i dobra usuwam je i zapisuje, niestety wtedy nie działa mi już kodowanie utf i znów otwierając plik jestem przesrany bo są krzaczki.
W head tak mam:
No i co z tego bo otwierając ten plik w innym edytorze pokazują mi się krzaczki, tzn. może te edytory nie obsługują UTF. To ktoś zna jakiś co obsługuje UTF, nie nazywa się Scintilla i jest gdzieś za friko? A może ktoś poleci mi używanie innego kodowania, które spokojnie współpracuje z bazą danych i działa wszędzie normalnie? ![]() Ten post edytował Wieviór 11.03.2005, 18:37:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Wieviór @ 2005-03-10 21:10:47) Używałem sesji i wywalało mi znany błąd "Headers Already Sent". Mialem to samo jak robilem strone z kodowaniem utf-8 Strone robielm w notataniku pozniej uzywalem programu do konwersji znakow (Gżegżółka XP). Gdy strony nie zostaly jeszcze przekonwertowane to wszystko bylo OK, ale jak perzekonwertowalem na standard utf-8 to od razu wywalalo mi bledy dotyczace header. Jezeli masz jedna strone index do ktorej includujesz pozostale strony to wlasnie tylko index napisz sobie w notatniku. Utworz nowy plik i do niego wklej zawartosc z poprzedniego. Pozostale mozesz robic w innych edytorach. Chodzi o to abyś nie uzywal swojego edytora do plikow w ktorych jest polecenie session_start(); - chyba ze znajdziesz inny edytor, w ktorym nie ma tego bledu. Albo sprawdz jeszcze jedno: Uzyj buforowania wyjscia. Na poczatku pliku daj ob_start(); a na koncu ob_end_flush(); - ja tego nie testowalem, ale moze to wyeliminowac twoj problem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Te dziwne znaczki na poczatku to BOM, czyli 3 bajty (0xEF 0xBB 0xBF) narzucone przez UTF-8.
Zauwazylem ze jesli zapisujemy w UTF-8 to na niektorych serwerach jest ok, a na niektorych sie popstostu nie parsuje lub pokazuja sie te znaczki na początku. Jak zapiszemy w unicode to php wariuje zamiast pokazywac wynik to pokazuje source. Troche smieszna sytuacja. Jest mozliwosc usuniecia tego tak jak @orson mowil, ale to jest nie prawidłowe poniewaz to jest wymagane przez UTF-8. To jest takie obejscie na sile. Plik w tym standardzie wymaga tych 3 bajtow, a jesli usuniemy to tak jakby plik byl bez naglowka. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2003 Skąd: Truskaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przed chwila walczylem z tym problemem i okazalo sie ze po zmianie default charset na serwerze na utf-8 wszystko jest ok. tylko nie wiem co zrobic jak sie dziala na cudzum serwerze
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprawne kodowanie w pliku. Zauwazylem ze wiele edytorow zamiast zapisywac UTF-8 tak jak powinno, czyli na tylu bajtach ile jest wymaganych to zawsze zapisuje na 2.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Edit+, PSPad, Zend studio, Dreamweaver MX 2004 - te edytory na pewno poprawnie radzą sobie z kodowaniem UTF-8 Mało tego - często lepiej obsługują te kodowanie, niż ISO-2
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zauwazylem ze notatnik w WinXP tez niezle sobie radzi z UTF-8 ale pod jednym warunkiem:
Tworzymy czysty plik tekstowy. Wklejamy do niego jeden ze znaków kodowany w UTF-8 odpowiadający polskim czcionkom: ą = Ä… ś = Ĺ› ź = ĹĽ Zapisujemy plik. Potem otwieramy go ponownie i możemy już normalnie pisać w windowsie. Notepad automatycznie prawidłowo rozpoznaje kodowanie UTF-8 dla tego pliku. Niestety nie da sie tego zrobic dla iso-8859-2 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tylko ze notatnik zawsze zapisuje BOM, jak by byla mozliwosc wylaczenia to by byl naprawde dobry.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako że się przeżucilem na UTF-8 ostatnio i te krzczki mnie irytowały...
Dla tych co chcą zrozumieć ![]() -------------------- |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Odnawiam super stary temat, który sam zresztą założyłem.
Wiem, że jest sporo osób, które używały Scite, ale przestały ze względu na problem z UTF-8. Ja wciąż używam Scite i mam rozwiązanie tego problemu. Tworzyszysz stronę w Scite przy kodowaniu UTF-8, potem otwierasz inny edytor "EditPlus" np otwierasz ten plik, nic nie zmieniając zapisujesz. I tyle ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Po co takie kombinacje. Dobry edytor ktory nie zostawia BOM i juz.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehhh, ale robie jak pisaliscie, wszystko na wszystkie spsoby i nic! Jezeli na stronie koduje w UTF-8 to pliki tez powinny byc zapisane w utf-8, tak? A co z przegladarkami? Np FF wywala mi na poczatku znak tabulacji i nie moge zmieniac juz naglowka, strasznie to wnerwiajace.
-------------------- TESTWIEDZY.PL - Przetestuj swoją wiedzę...
Nie ma rzeczy niemożliwych. Niemożliwe wymaga jedynie więcej czasu... Pracujemy na Ciebie! - MINDFLOW.PL |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 09:25 |