![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma błędów w moim CSS, ale sa ostrzezenia, z którymi nie mogę sobie poradzic.
Wyswietla mi : You have no color with your background-color : .container You have no color with your background-color : .srodek You have no background-color with your color : H1 You have no background-color with your color : H2 You have no background-color with your color : td You have no background-color with your color : td ALE MAM ZDFINIOWANE KOLORY TŁA. Co musze zmienić, by css był bezbłędny ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli podajesz kolor tekstu lub tla to musisz tez podac ten drugi kolor (opdowiednio: tla i tekstu), wystarczy
[background-]color: inherit; I przenosze do CSS |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
TZN ?
oraz:
Bedzie dobrze ? Co oznacze ten iherit ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
też zauważyłem że czasem mimo zdefiniowania tła validtor coś się ciska,ale to tylko warny.
Inherit... słownik w garść i tłumacz sobie. Inherit znaczy dziedziczyć,a w języku css tyle że daną ceche element dziedziczy po rodzicu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Bedzie dobrze ? Ile czasu zajmie ci sprawdzenie tego validatorem, 1min? mniej? Nie o to chodzilo. Jesli w H1 {...} okreslasz kolor tla za pomoca background-color to musisz TEZ okreslic kolor tekstu (color), czyli Kod .container {
... background-color : #e4e4e4; color: inherit; ... } |
|
|
![]()
|
|
Sprawdzłem i wywalało błąd zaraz spr twoją poprawke.
Odp na nurtujące pytane znalazlem we wczesniejszym poście : http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44172 Uwaga moja jest taka ze walidator powinien byc o te uwagi dotyczace koloru tla skorygowany ! Przykładem jest choćby strona google.pl , ktora jest bezbłędna ale walidator tez ma uwagi dotyczace koloru tla. Ten post edytował free 12.09.2006, 18:33:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie błędy tylko ostrzeżenia.
Należy zwrócić uwagę, czy tło i kolor nie są takiej samej (lub podobnej) barwy. Gdyby tak było - strona stałaby się nieczytelna. Jeśli przeanalizowaliście wszystkie ostrzeżenia i wiecie, że stona jest skonstruowana poprawnie - nie ma się czego obawiać. |
|
|
![]()
|
|
dr_bonzo sprawdziłem podany przez ciebie color: inherit; sprawdza sie przy bloku .container oraz .srodek :-)
Natomiast przy h, td, A jest zbedny . Dziwi mnie jeszcze ta czesc: .container { ... background-color : #eff4fa; color: inherit; background : url('images/lewa.gif') repeat-y; ... } Gdy zrobie background : url('images/lewa.gif') repeat-y; to mi tła nie wyswietle /FF, nie wiem jak w IE/ robie background : #eff4fa url('images/lewa.gif') repeat-y; działa, ale walidator sie czepia, ze powtarzam kolor . Mozna to obejsc by wyswietlalo tło i W#C byl tez zadowolony ? Zajac wiem ze to sa tylko ostrzezenia, ale chce wkleic ikonke oprawnosci kodu CSS na mojej stronie i chcialbym zeby nawet ostrzezeń nie było. Ale widze ze beda bo musze korzystac z transparent, a W#C wywala to jako ostrzezenie . |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:07 |