![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Dlaczego walidator css wypisuje że powinna byc okreslona właściwość background-color, dla elementu, w którym określiłem color. Przecież kaskadowość ma polegać na tym, że element niżej w hierarchi "dziedziczy" właściwości rodzica. Po zmiana - dodanie background-color: transparent;, komunikat walidatora nie ulega zmianie. Czy muszę wymusić kolor tła, nadając taki sam jak kolor tła rodzica? Wygląda to tak: Komunikat walidatora: Cytat Line : 70 (Level : 1) You have no background-color with your color : a:link CSS: Kod a.menu:visited, a.menu:link { * color : #fc0; * background-color : transparent; * text-decoration : none; * text-indent : 5px; * font-size : 11pt; } Komunikat: Cytat You have no background-color with your color : h1 CSS: Kod h1 {
* color : #ff9; * background-color : transparent; * text-decoration : underline; * text-transform : capitalize; * font-size : 13pt; * padding-top : 12pt; } -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdziłem sytuację, bo sam miałem bardzo podobny problem
![]() Wartość `transparent` validator prawdopodobnie traktuje jako wartość nieprawidłową, nie będącą kolorem. Zauważyłem przy okazji, jeszcze jedną dziwną nieprawidłowość: Podczas gdy nie zdefiniuję wartości `color` w jakimś znaczniku, to wypluwa mi błąd, że nie zdefiniowałem wartości `background-color`, podczas gdy ta jest zdefiniowana prawidłowo... Dziwne... -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myśle że to jest podobny problem.
Zaznaczam, że walidator mówi, że walidacja przebiegła pomyślnie, ale ma kilka uwag i czepia się tych właściwości color i background-color. Jak to naprawić, i dlaczego tak jest? ![]() -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(JaRoPHP @ 2006-03-23 14:57:16) Jak to naprawić, i dlaczego tak jest? ![]() Nie można naprawić czegoś, co nie jest błędem. Walidator ostrzega Cię jedynie, sugeruje, żebyś zwrócił na pewien fragment uwagę. To wszystko. Jeśli jesteś pewien, że jest ok, to jest ok. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 20:40 |