![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2005 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
centrowanie w poziomie jest proste text-align: center w body{} i margin: 0 auto;w glownym divie.
a jak zrobic zeby ten div wycentrowalo w pionie, gdy np dajemy pelny ekran. margin: auto auto; nie dziala:| i podobne pytanko jak wycentrowac zawartosc takiego diva w pionie, bo valign mi jkaos nie dzialal i chyba nie jest to zgdne ze sztuka. dzieki za rady, bo nigdzie nic nie moge znalesc: (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/guitar.gif) ] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedyny uniwersalny sposób to emulowanie tablicy poprzez css:
html: Kod <div id="jeden" class="valign-wrapper"> <div id="dwa" class="valign"> </div> </div> Css: Kod .valign-wrapper { height:100%; width:100%; display:table; } .valign { margin:0 auto; display:table-cell; vertical-align:middle; } W powyższym przypadku wycentrujemy div#dwa w div#jeden |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Autorowi chyba chodziło o wycentrowanie w pionie. A kod:
Niestety tego nie robi :/ Może coś źle wpisuje? Jedyny pomysł jaki mi przychodzi to wycentrwanie tego za pomocą JS:
Mam nadzieję, że da się zrobić to za pomocą styli, ponieważ moje rozwiązanie nie będzie działać przy wyłączonym JS :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przenioslem topic do Po stronie przegladarki > CSS, gdzie jego miejsce
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(TomASS @ 2006-03-05 13:05:48) Autorowi chyba chodziło o wycentrowanie w pionie. A kod:
Niestety tego nie robi :/ Może coś źle wpisuje? To działa.. ale tylko w jedynych słusznych przeglądarkach ;-) Aby zadziałało w internet explorerze faktycznie trzeba użyć javascriptu.. ale można go wsadzić poprzez expression do css'a: Kod .valign { margin:0 auto; display:table-cell; vertical-align:middle; margin-top:expression((x=document.documentElement.clientHeight-this.scrollHeight)>0?x/2+'px':0); } Działający przykład (wzięty z posta na webesteem forum) można znaleźć tutaj. Ten post edytował mariuszn3 5.03.2006, 14:32:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat To działa.. ale tylko w jedynych słusznych przeglądarkach ;-) Aby zadziałało w internet explorerze faktycznie trzeba użyć javascriptu.. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) czyli akurat większość użytkowników miała by z tym problem, ponieważ ok 71% ludzi używa IE (zobacz). Pewnie troszkę lepiej sprawa ma się z JS. Cytat Kod .valign { margin:0 auto; display:table-cell; vertical-align:middle; margin-top:expression((x=document.documentElement.clientHeight-this.scrollHeight)>0?x/2+'px':0); } Walidatorowi CSS nie za bardzo się to podoba (popatrz) Cytat Działający przykład (wzięty z posta na webesteem forum) można znaleźć tutaj. Na prawde świetny link! Działa pod IE, Operą i FF, czyli u ponad 93% ludzi. Dzięki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/party.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2005 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki:]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem dlaczego stosujecie JS tam gdzie wystarczy użyć CSSa. Link podałem wyżej, a w nim rozwiąznie podał revyag.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(gekon @ 2006-03-05 17:08:31) Nie rozumiem dlaczego stosujecie JS tam gdzie wystarczy użyć CSSa. Link podałem wyżej, a w nim rozwiąznie podał revyag. Bo wydaje mi się, że kod Revyaga: Kod <style type="text/css"> #middle{ position:absolute; width:400px; height:300px; margin-left:-200px; margin-top:-150px; left:50%; top:50%; } </style> Nie zadziała tak jak kamiseq chciał: Cytat a jak zrobic zeby ten div wycentrowalo w pionie, gdy np dajemy pelny ekran. Rozwiązanie Pana Revyaga jest poprawne, ale pod warunkiem niezmieniania wielkości okienka. Odpal stronę podaną przezmariuszn3, i zmień wielkość okienka. I czy to co napisał Rev będzie tak działać? |
|
|
![]()
|
|
Cytat czyli akurat większość użytkowników miała by z tym problem, ponieważ ok 71% ludzi używa IE (zobacz). Pewnie troszkę lepiej sprawa ma się z JS. Na szczęśćie ok. 99.5% użytkowników IE ma włączoną obsługę javascript (to z moich statystyk) ;-) Cytat Walidatorowi CSS nie za bardzo się to podoba (popatrz) Myślę, że walidowanie w w3c css'a pisanego pod IE trąci absurdem. Cytat Nie rozumiem dlaczego stosujecie JS tam gdzie wystarczy użyć CSSa. Link podałem wyżej, a w nim rozwiąznie podał revyag. Rozwiązanie Revyaga jest bardzo ograniczone, chociażby poprzez narzucenie konkretnych wymiarów elementowi. Ten post edytował mariuszn3 5.03.2006, 18:14:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:03 |