![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2004 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że tabela i XML to już na wstępie się kłoci ale mam problem z ustawienie parametru height dla tabeli, któe ustawiam na 100% i nic
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
wiem, że pisanie niezrozumiałych postów i nie na temat powoduje, iż ewentualne osoby, które by chciały mi pomóc nie załapią o co mi chodzi, więc staram się takich nie pisać. Tobie też to radzę.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wartosc height dla tabeli mozesz podac tylko w pixelach, jedynie szerokosc mozna procentowo.
PS. przenosze na HTML -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2004 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No racja, też doszedłem do tego wniosku, że mój post jest nieco nierozumiały, ale już po wysłaniu.
Ujmę mój problem inaczej. Jak w XHTML wyświetlić na samym środku strony animację flash ? Chodzi mi o wyśrodkowanie pionowe jak i poziome. Czyli niezależnie od rozdzielczości mam swoją animację na samym środku ekranu. Sorki za może głupie pytania, ale to moje początkie w standardach sieciowych. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np. tak
![]() Kod <style type="text/css"> #middle{ position:absolute; width:400px; height:300px; margin-left:-200px; margin-top:-150px; left:50%; top:50%; } </style> -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
No tak przynajmniej coś mi się ruszyło na ekranie, ale to nie będzie dobre dla każdej rozdzielczości, bo trzeba by zmieniać wartości marginesu. Szkoda że nie można wszędzie deklarować procentów.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie. Wartości marginesów zawsze mają połowę szerokości i wysokości warstwy. Nie można ich zmieniać.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Czy definitywnie nie da się rozciągnąć tabeli na cały ekran ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teoretycznie to sie da, ale musial bys za pomoca JS pobrac rozdzielczosc i wzgledem niej dobrac pionowa pozycje.
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
webgt : nie wiem czy zrozumiałeś mojego poprzedniego posta. To co napisałem będzie wyglądać w każdej rozdzielczości tak samo, ponieważ nie modyfikujesz marginesów wysrodokowujących warstwę
![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
No tak teraz zrozumiałem
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ustaw szerokość warstwy na szerokość animacji, wysokość na wysokość animacji, a marginesy odpowiednio na ich połowy(ze znakiem minus).
Czyli: margin-top: -(wysokość/2) margin-left: -(szerokość/2) Jak nie będzie działać pokaż swój kod. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Wileki dzieki, miałęs rację z tymi marginesami, wsyzstko wynika z mojej niewiedzy z temacie standardów sieciowych, jednak motywują mnie one do pracy i chę robić strony zgodne z nimi.
Jeszcze jakbyś mi powiedział jak zrobić tło pod tym DIV tak jak to widać na moej stronie pod logo W3C i Statt4y, z tym że chciałbym żeby ono było rozciągnięte przez całą długość strony ![]() zamieszczam link do strony test Może coś poradzicie z tym tłem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy problem jeszcze aktualny, bo jak popatrzyłem na stronkę to wygląda w porządku i ja bym nic nie zmieniał
![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Poradziłem sobie jakoś (poleca wszystkim pozycję "CSS wg Erica Meyera"). Pierwsze koty za płoty. Teraz myślę nad innymi stronami żeby je dostosować i znowu natrafiam na problem famek któe chyba poprstu zrobię w HTML 4.01 a strony w ramkach z XHTML ale nie wiem czy tak się da bo ponoć jest problem z określeniem parametru target a ja mimo wszystko nie chce zbędnego przeładowywania grafiki. Zresztą wyjdzie w praniu, na forum nie raz już ktoś o tym pisał więc sobie poczytam. Jeszcze raz dzięki za pomoc !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(webtg @ 2005-04-18 10:01:57) Poradziłem sobie jakoś (poleca wszystkim pozycję "CSS wg Erica Meyera"). Pierwsze koty za płoty. Teraz myślę nad innymi stronami żeby je dostosować i znowu natrafiam na problem famek któe chyba poprstu zrobię w HTML 4.01 a strony w ramkach z XHTML ale nie wiem czy tak się da bo ponoć jest problem z określeniem parametru target a ja mimo wszystko nie chce zbędnego przeładowywania grafiki. Zresztą wyjdzie w praniu, na forum nie raz już ktoś o tym pisał więc sobie poczytam. Jeszcze raz dzięki za pomoc ! Dwie uwagi, jedna do strony druga do postu. 1) <body><div> (...) </div></body> Tag soup. Z powodzeniem możesz nadawać tło dla body. Ba! Mozesz nawet dla html! Poza tym pamiętja, że Opera domyślnie dla body ma padding: 5px; margin: 0; Więc jeśli chcesz np. pozbyć się fórnego marginesu w każdej przeglądarce - ustawiaj wartość 0 zarówno dla padding jak i margin. 2) Przeglądarki mają takie coś jak cache, a XHTML nie bez podstaw opiera się w znaczniej mierze na CSS. O ściąganie grafiki się nie bój - przeglądarki zapisują sobie ostatnio pobrane pliki na dysku, a potem z niego wszystko co można ładują. Natomiast ponowne ściągnięcie poprawnie wykonanego szkieletu strony to mniej niż sekunda. Zatroszcz się tylko o umieszczenie CSS'a w zewnętrznym pliku. |
|
|
![]()
|
|
Celowo nie zrobiłem zewnętrznego pliku, bo cała strona jest we flashu i nie ma innych podstron w XHTML dlatego w tym przypadku na jedno wyjdzie. Ale oczywiście przy innym układzie zrobiłbym osobny plik. Dzieki za kolejne uwagi.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 04:41 |