![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Potrzebuję zrobić formularz, którego pola (a w zasadzie ich ilość) będą się zmieniać w zależności od potrzeb. Przykładowo: Mam pierwszą pozycję - gatunek muzyczny - pole input gatunek_0 Do tego podpozycja - zespól muzyczny - pole input zespol_0_1 I trzecia - piosenka - pole input piosenka_0_0_1. Zależność jest odgórna tj. pole piosenka jest przypisane do zespół, a ten z kolei do gatunku. I teraz np wpisuje 1 piosenkę, a chciałbym więcej. Robię button/link opcję dodaj piosenke. Chodzi o to, żeby teraz wygenerowac formularz który zapamięta te dane które już wpisałem i doda mi w formularzu pole (w tym wypadku) piosenka_0_0_2. Podobna możliwość ma być do podpozycji 2 - tutaj zespół. Po wybraniu opcji powiedzmy dodaj gatunek powinno mi zostać to co do tej pory wpisałem i utworzyć się kolejny "rząd" pozycji - pola input: gatunek_1, zespol_1_1, piosenka_1_1_1. Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe. Potrzebuje to zrobić w php a nie w JS, gdyż opcji takich może być w zasadzie nieskończenie wiele i robienie ukrytych pól (warstw) w JS byłoby bez sensu. Myślałem o wykorzystywaniu $_SESSION i rejestrowaniu do nich zmiennych z formularza $_POST. Ale coś nie mogę tego ogarnąć. Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
W zeszłym tygodniu było na forum. Użyj wyszukiwarki.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Legionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po co od razu sesje? tworzysz zwykly formularz z jednym inputem typu text (liczba piosenek) do tego button wysylajacy. Na stronie ze skryptem umieszczasz cos takiego:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Kshyhoo - szukałem, szukałem ale nic nie znalazłem...
@zbig13 - no teoretycznie tak, ale jak mam np 8 gatunków w każdym powiedzmy po 3 zespoły i po 5 piosenek, to musiałbym do każdego robić "liczba_piosenek_nrgatunku_nrzespolu" etc. Nie wiem, być może to jest rozwiązanie... ale dalej nie bardzo wiem jak to zrobić. Czy robić pola <input type=hidden> z wartością dla każdej liczby pozycji? No i największy problem, to opcja dodawania poszczególnych pozycji np. dodawanie zespołu do gatunku 1 - czyli submit i np przekazanie zmiennej - dodaj kolejną pozycje do zespołu nr 2 w gatunku 1. Ale to już chyba jakiś button i funkcją JavaScript by trzeba. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
A ja znalazłem, było to w niedzielę, dwa dni temu TU
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
To rozwiązanie coś nie bardzo mnie przekonywało.
Udało mi się to jednak stworzyć. Tylko mam problem jak to poukładać w tabelkach, żeby 2 poziom w tym wypadku stanowisko zaczynał sie od nowego <tr>. Próbowałem jakoś z rowspan w 1 poziomie ale tak się to dziwnie zapętla. Podaje kod tego co do tej pory "zdziałałem":
Ten post edytował Viroch 30.03.2005, 11:09:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:43 |