![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 10 Dołączył: 8.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
proszę o pomoc bo już pomysły mi się skończyły... Mam XAMPP'a na PC i zainstalowanego tam Wordpressa na localhost. Mam Mac'a i chciałbym podejrzeć jak działa na Safari ale otrzymuję informację że Safari nie może połączyć się z serwerem "192.168.1.2" zamienia mi na localhost ... Jednocześnie plikii HTML i PHP (nie wordpress) działają. Czyli że przypuszczam że problemem jest fakt że korzystam z localhost zamiast adresu 192.168.1.2, czy ktoś zatem wie jak zmienić by na PC również nie było localhost a adres 192.168.1.2 Przepraszam jeżeli moje pytanie jest zawiłe ale nie wiem kompletnie jak się za to zabrać ani jak ten problem opisać. ps: zmieniłem w bazie wordpressa adres localhost na 192.168.1.2 ale dalej mam to samo... Ten post edytował KotWButach 3.05.2017, 01:38:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 10 Dołączył: 8.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak serwer jest widziany w sieci, Mac nie czyta jedynie Wordpressa, czyste pliki php działają pod adresem 192.168.1.2. Dla WP podmienia mu adres z 192 na localhost, pomimo że w bazie danych mam zamienione na 192
Ten post edytował KotWButach 3.05.2017, 15:12:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 328 Pomógł: 3 Dołączył: 10.07.2016 Skąd: UK-raine Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego nie postawisz sobie lokalnego DNS'a ?
albo nie wpiszesz do plików hosts adresu twojego servera z jakąś nazwa ? np mojserver.net albo mojserver.site będziesz miał fajny lokalny adresik i raczej nie powinno być problemów z otwieraniem czegokolwiek lokalnie .... czy nie ? ![]() albo lepiej, jeśli masz dość dobrą maszynę to postaw serwer na VMware albo VirtualBoxie albo jeśli masz jakiś drugi komputer postaw sobie serwer na np Ubuntu albo CentOS'ie -oczywiście z DNS'em np na Bind'zie? Najprościej będzie w tym przypadku poprostu dodać do hosts ip i nazwe i tej nazwy używać. Jeśli nie robiłeś tego nigdy ... to bardzo proste. otwierasz c:\windows\system32\drivers\etc\hosts, musisz to robić jako administrator albo zmienić przywileje na czas modyfikacji pliku ja zwykle klikam prawym wchodzę w zabezpieczenia, dodaję "Wszyscy" (Everyone) i zmieniam na full zapis/odczyt - czynność tę musisz powtórzyć na wszystkich komputerach podłączonych do servera niezależnie czy to MAC czy PC czy inne cudo ... jeśli posiada plik hosts ... ![]() następnie wpisuję na końcu adres ip i nazwę czyli np: 192.168.0.1 nazwalokalnegoserwera.net (nazwa dowolna, byle nie istniala w sieci zewnętrznej - chyba, że twoja sieć nie jest podpięta do internetu ![]() zapisujesz plik z nową zawartością, w przeglądarce wpisujesz zamiast ip nazwę nasa.com i .... tada!!! twój serwer odpowieda wyświetlając zawartość twojego index'u jeśli wszystkie komputery podłączone do twojego routera są w tej samej podsieci nie powinno być najmniejszych problemów z komunikacją robię tak jeśli nie chce mi się stawiać serwera DNS. Wszystko zależy czym dysponujesz i na ile wystarczy ci wiedzy, żeby to wszystko ustawić. Jeśli masz maszynę którą możesz użyć na postawienie serwera to miałbyś dobrą zabawę i przy okazji trochę wiedzy byś zaczerpnął w temacie serwerów, konfiguracji, instalowania itd. ![]() polecam ![]() Ten post edytował phpamator 3.05.2017, 21:53:01 |
|
|
![]()
|
|
Problem się rozwiązał, trzeba było dopisać:
comment the "require all granted " Add "Require ip 192.168.1.2" restart apache Ten post edytował KotWButach 4.05.2017, 01:23:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 328 Pomógł: 3 Dołączył: 10.07.2016 Skąd: UK-raine Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brawo ty!
![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, strasznie się z tym namęczyłem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:20 |