Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Sprawdzenie prostej bazy danych dla sklepu z bronią.
DarthVonius

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Na zaliczenie z ćwiczeń potrzebuję zrobić prostą baze danych. Całą baze danych mam już zrobioną, pytanie tylko czy odpowiednio ją połączyłem.
Jakby ktoś bardziej zaawansowany miał chwilę i mógł spojrzeć, za wszystkie rady dziękuje z góry!
(IMG:http://i.imgur.com/d6W2nyA.jpg)
Baza.mwb
Go to the top of the page
+Quote Post
mmmmmmm

-----

Sorry, ale masz całkowicie źle zrobione.
1. nie używaj NIGDY polskich znaków ani w nazwach tabel, ani w nazwach kolumn.
2. do tabel `wiatrowki`, `bron_reczna` (wywal rowniez spacje), `repliki` (i najlepiej wszystko malymi literami), `bron_palna` dodaj pole `rodzaj_broni` i połącz te 4 tabele w jedną.
3. Tabela `pelniona funkcja` jest jakaś bezsensowana - znaczy sie nie wiem, co powinno byc w tych polach...
4. `pensja` powinna być w oddzielnej tabeli z okresem zaszeregowania - chyba, że zakladadssz, ze zarobki są proste - stawka podstawowa i tyle przez caly okres pracy.
5. w tabeli `oddzial` brakuje ci do jakiej firmy nalezy. tak samo w pracownikach
6. z tabeli `firma` wywal ilosc pracownikow i odzialow - to mozna szybko policzyc.

i jeszcze by sie znalazlo kilka...
+Quote Post
DarthVonius

-----

Jako że to moje początki, więc wykładowca nie jest aż tak bardzo wymagający. Mamy zrobić coś prostego. Dziękuje jeszcze raz za porady, spróbuję pozamieniać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Część rzeczy pozamieniałem, wygląda to trochę lepiej ? (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif)
(IMG:http://i.imgur.com/ujAZDHk.jpg)
+Quote Post
mmmmmmm

-----

1. wywal relacje miedzy `nazwa_firmy` (WTF??) a `pracownicy`
2. nadal brak ci relacji miedzy `nazwa_firmy` a `oddzial` (w tabeli `oddzial` brak odpowiedniego pola)
3. pojawil sie `magazyn` ni z gruszki, ni z pietruszki. Probuje zrozumiec sens tej tabeli... probuje nadal... nie wyszlo...
4. w tabeli pracownicy rowniez brak relacji do `oddzialy`
5. w tej samej tabeli `pelniona_funkcja` mozesz zamienic na slownik (dodatkowa tabela, bądz enum)
+Quote Post
DarthVonius

-----

Trochę jeszcze pozamieniałem, a klucze są poprostu połączone w jeden, żeby nie robić spamu. Zrobiłem główny oddział i magazyn, bo ktoś mi tak radził. Zastanawiam się tylko nad tym co mówiłeś - jak zmienić coś z pełnioną funkcją. Co dać w nawiasie ENUM-a? (IMG:http://www.gry-online.pl/galeria/forum/4/481818670_6.jpg)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 09:28