DarthVonius
8.04.2015, 11:39:05
Witam.
Na zaliczenie z ćwiczeń potrzebuję zrobić prostą baze danych. Całą baze danych mam już zrobioną, pytanie tylko czy odpowiednio ją połączyłem.
Jakby ktoś bardziej zaawansowany miał chwilę i mógł spojrzeć, za wszystkie rady dziękuje z góry!
Baza.mwb
mmmmmmm
8.04.2015, 11:58:09
Sorry, ale masz całkowicie źle zrobione.
1. nie używaj NIGDY polskich znaków ani w nazwach tabel, ani w nazwach kolumn.
2. do tabel `wiatrowki`, `bron_reczna` (wywal rowniez spacje), `repliki` (i najlepiej wszystko malymi literami), `bron_palna` dodaj pole `rodzaj_broni` i połącz te 4 tabele w jedną.
3. Tabela `pelniona funkcja` jest jakaś bezsensowana - znaczy sie nie wiem, co powinno byc w tych polach...
4. `pensja` powinna być w oddzielnej tabeli z okresem zaszeregowania - chyba, że zakladadssz, ze zarobki są proste - stawka podstawowa i tyle przez caly okres pracy.
5. w tabeli `oddzial` brakuje ci do jakiej firmy nalezy. tak samo w pracownikach
6. z tabeli `firma` wywal ilosc pracownikow i odzialow - to mozna szybko policzyc.
i jeszcze by sie znalazlo kilka...
DarthVonius
8.04.2015, 12:41:17
Jako że to moje początki, więc wykładowca nie jest aż tak bardzo wymagający. Mamy zrobić coś prostego. Dziękuje jeszcze raz za porady, spróbuję pozamieniać

Część rzeczy pozamieniałem, wygląda to trochę lepiej ?

mmmmmmm
8.04.2015, 12:51:52
1. wywal relacje miedzy `nazwa_firmy` (WTF??) a `pracownicy`
2. nadal brak ci relacji miedzy `nazwa_firmy` a `oddzial` (w tabeli `oddzial` brak odpowiedniego pola)
3. pojawil sie `magazyn` ni z gruszki, ni z pietruszki. Probuje zrozumiec sens tej tabeli... probuje nadal... nie wyszlo...
4. w tabeli pracownicy rowniez brak relacji do `oddzialy`
5. w tej samej tabeli `pelniona_funkcja` mozesz zamienic na slownik (dodatkowa tabela, bądz enum)
DarthVonius
8.04.2015, 14:06:31
Trochę jeszcze pozamieniałem, a klucze są poprostu połączone w jeden, żeby nie robić spamu. Zrobiłem główny oddział i magazyn, bo ktoś mi tak radził. Zastanawiam się tylko nad tym co mówiłeś - jak zmienić coś z pełnioną funkcją. Co dać w nawiasie ENUM-a?