![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym założyć serwis ogłoszeniowy, ale jest jeden problem. Za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać. Mam podstawowe doświadczenie w budowaniu stron i programowaniu, ale to wszystko zatrzymało się na HTML, CSS i na C++. Generalnie jestem w stanie nauczyć się programować w PHP – nawet mam książki do tego potrzebna, ale jakoś zawsze brakuje czasu i zacięcia. Dawno wypadłem z tematu projektowania stron czy serwisów. Zdaje sobie sprawę z tego, że jeżeli miałbym robić wszystko na własną rękę to najprawdopodobniej zajęło by mi to sporo czasu i do tego skutek nie byłby taki jaki chciałbym, żeby był. Do sedna. Serwis ma być konkurencyjny i ma traktować o szeroko pojętym zakwaterowaniu w moim regionie. Chciałbym, żeby było to coś naprawdę dobrego. Wiecie … szata graficzna prosta, tematyczna, zachęcająca itd. itd. – tego nie jestem w stanie zrobić sam bo z grafiką nigdy nie udawało mi się zrobić niczego konkretnego. Sama strona natomiast musi być bardzo interaktywna, z nowatorskimi rozwiązaniami, które zachęciłyby użytkownika nowego serwisu ogłoszeniowego. Jak się za to zabrać? Zdaję sobie sprawę, że design należy powierzyć grafikowi, ale gdzie takowego szukać? Na allegro? – Naczytałem się na tym forum już , że na allegro cokolwiek profesjonalnego ciężko znaleźć. Następnie kod … Tak jak pisałem … napisać samemu? – potrzebny czas, ale nie chce, żeby coś w trakcie się wykrzaczało przez moje niekompetencje. Czy może skorzystać z jakiegoś CMS’a jak Joomla? Domenę już mam i serwer też. Wiem, że moje pytania mogą wydać się trywialne, ale naprawdę już dawno wypadłem z obiegu, a chciałbym wrócić Z Góry dzięki za wszelkie pomysły i uwagi!
Powód edycji: [phpion]: Na przyszłość proszę rozpoczynać tylko 1 wątek na dany temat.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak się za to zabrać? Zdaję sobie sprawę, że design należy powierzyć grafikowi, ale gdzie takowego szukać? Na allegro?
>>tablica, oferia, gumtree Następnie kod … Tak jak pisałem … napisać samemu? – potrzebny czas, ale nie chce, żeby coś w trakcie się wykrzaczało przez moje niekompetencje. Czy może skorzystać z jakiegoś CMS’a jak Joomla? >>jak już na poważnie myślisz o tym całym projekcie, to zainwestuj we własny system |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
łeee tam nie pisz nic, powiedz który to jest "Twój rejon" i my się tym zajmiemy ;D
Ogólnie moim zdaniem mijasz się z celem, bo nie tak wygląda "robienie hajsu". Jeśli nie potrafisz zrobić samemu NIC - a na to wychodzi, bo nauka programowania to nie tydzień dwa czy miesiąc to idziesz całkiem nie w tą stronę. Znajdź ekipę (nie, nie z allegro) z 2 programistów i grafika, zrób dokładną dokumentację co chcesz osiągnąć wchodząc w szczegóły. Zapłać im dobre pieniądze i czerp profity o ile pomysł jest na tyle dobry. Jeśli chcesz pisać samemu kod i chcesz szukać grafika w cenie \ ~200 zł to odpuść sobie z góry (to samo tyczy się programisty). Jeśli nie masz wiedzy i nie masz pieniędzy, to niepotrzebnie kupowałeś serwer/domenę bo i tak nie zrobisz niczego innowacyjnego , czegoś co mogłoby stanowić konkurencję dla większych serwisów. Po pierwsze reklama (bo kto w tych czasach szuka ofert na jakiś niszowych portalach zamiast wejść na noclegi.x.x zarejestrować się z bani i mieć spokój i to nie tylko w Polsce ? Po drugie często zatrudniają tam programistów a nie "programistów" no i najważniejsze, stać ich na inwestycje. Ten post edytował Posio 30.01.2014, 10:26:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Sama strona natomiast musi być bardzo interaktywna, z nowatorskimi rozwiązaniami, które zachęciłyby użytkownika nowego serwisu ogłoszeniowego. serwis z ogłoszeniami nie musi być "bardzo interaktywny" czy "z nowatorskimi rozwiązaniami", tylko powinien posiadać przejrzystą strukturę, ułatwiającą wyszukiwanie/dodawanie zleceń (spójrz na stronę główną google - przez wiele lat była to prosta mało interaktywna stronka, dopiero stosunkowo niedawno dodali jakieś bajery. Liczy się treść i usability. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat tylko powinien posiadać przejrzystą strukturę, ułatwiającą wyszukiwanie/dodawanie zleceń Dokładnie miałem to na myśli (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Może trochę źle się wyraziłem. Chodziło mi o takie rzeczy jak interaktywna mapka z miejscami noclegów. Oczywiście strona musi być darmowa, a dopiero później wchodzą takie elementy jak promowane ogłoszenia czy inne formy zarabiania na stronie. Cytat bo nie tak wygląda "robienie hajsu" Hajs mam z czego innego. A jestem inżynierem systemów oprogramowania więc jako tako pojęcie mam, ale wiecie jak to jest jak coś się kończyło parę ładnych lat temu i nie pracuje się zgodnie z uzyskanym wykształceniem, a jest tym informatyka to wiedza ucieka szybciutko, a do tego wszystko idzie do przodu ... Cytat Jeśli nie potrafisz zrobić samemu NIC - a na to wychodzi, bo nauka programowania to nie tydzień dwa czy miesiąc to idziesz całkiem nie w tą stronę. Zgadzam się z Tobą. Mam taką wiedzę, że potencjalny wykonawca nie mógłby wcisnąć mi byle czego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat bo i tak nie zrobisz niczego innowacyjnego , czegoś co mogłoby stanowić konkurencję dla większych serwisów Wiecie jak to jest z regionalnymi serwisami ogłoszeniowymi... Jeżeli już jakiś czas istnieją to nie wyglądają najlepiej i jakieś nowum pojawia się tak z opóźnieniem. Ja chciałbym mieć serwis napisany bardzo ładnie, zoptymalizowany, pracujący stabilnie itd. itd. Przecież nie będę robił konkurencji dla allegro, czy google (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Cytat jak już na poważnie myślisz o tym całym projekcie, to zainwestuj we własny system Znaczy się ... wszystko ma być napisane od przysłowiowego zera?? Ile to w takim wypadku miałoby kosztować(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie kilka tysięcy co najmniej.
Cytat Znaczy się ... wszystko ma być napisane od przysłowiowego zera?? Zaraz, zaraz. Przecież napisałeś, że to ma byc nowatorski serwis, interaktywny, zoptymalizowany. Ciężko coś takiego zrobić na Joomli (może się mylę, ale kojarzy mi się ze straszną kobyłą). Cytat Zgadzam się z Tobą. Mam taką wiedzę, że potencjalny wykonawca nie mógłby wcisnąć mi byle czego taa... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) przypuszczam, że to może być stwierdzenie na wyrost. Przecież napisałeś w temacie, że wypadłeś z tematu tworzenia stron. |
|
|
![]()
|
|
Pewnie i masz racje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kontynuując moją absencję w informatyce ktoś kojarzy ile to powinno kosztować? Ile dla grafika za prosty i przejrzysty i chwytający layout strony, a ile dla programisty? Rzeczywiście lepiej jest iść w jakość.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Ile dla grafika Cytat a ile dla programisty? źle na to patrzysz. To są (co najmniej) 3 elementy/zakresy odpowiedzialności, a nie tylko 2: 1. grafika - photoshop, tła, zdjęcia, cięcie szablonów, tworzenie logo, pliki JPG etc. 2. "twarde" programowanie po stronie serwera (np. w PHP), komunikacja z bazą danych, konfiguracja serwera. Czyli wszystko czego nie widać bezpośrednio, ale co jest bardzo ważne. 3. HTML/CSS oraz interfejs użytkownika - czyli te wszystkie interaktywne elementy jak mapki, a także buttony, ogólny wygląd strony, interakcja z użytkownikem. Pisze się to w JavaScripcie. Nie powinno się tego mylić ani z grafiką, ani z programowaniem PHP (zaraz napiszę dlaczego). 1. przewartościowujesz pierwszy element: po co zaawansowana grafika do strony czysto informacyjnej? Wejdź sobie na Facebooka, Google Plus, Digg.com, czy stronę BBC - jedyne elementy, gdzie potrzeba ręki grafika to ikonki (ale ikonki można darmowe ściągnąć z internetu), a całość strony opiera się na różnej wielkości boxach z tekstem, obramowaniach, nagłówkach, buttonach, ikonkach. To można zrobić w HTMLu. Dzisiaj strony bywają bardzo proste (a jednocześnie przejrzyste, funkcjonalne), a piękne fotoszopowe layouty częściej już można spotkać prędzej na stronach tematycznych czy stronach wizytówkach jakichś firm, a nie w serwisach informacyjnych/użytkowych. Można by się więc pokusić w ogóle o niezatrudnianie grafika w celu redukcji kosztów. 2. tu powinieneś znaleźć kogoś odpowiedniego, ważne żeby ta osoba znała się na bazach danych 3. Jak sobie wyobrażasz "interaktywny" serwis jeśli nie będzie osoby, która ci tę interaktywność zaprogramuje? Interaktywności nie da się zaprogramować w PHP, nie zrobi ci też jej żaden grafik (który dostarczy ci jedynie statycznego jpega). Stety czy niestety, interaktywność na stronach robi się w JavaScript oraz w HTML/CSS - a o ile podstaw JS/HTML/CSS można się w miarę łatwo nauczyć, to żeby zrobić coś na miarę twoich ambicji (w końcu ma być to powalający, interaktywny serwis) - powinno być to zrobione dobrze przez osobę, która się na tym zna, a nie przez osobę, która zrobi to byle jak. Generalnie więc zacząłbym za rozejrzeniem się trochę w czym i jak się dzisiaj robi strony. No i od przemyślenia szczegółowej koncepcji (łatwo powiedzieć "interaktywna strona", trudno ustalić na czym ta interaktywnośc miałaby polegać) Ten post edytował PrinceOfPersia 30.01.2014, 19:22:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2012 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można by się więc pokusić w ogóle o niezatrudnianie grafika w celu redukcji kosztów. każda strona, nawet prosta musi być wizualnie jakoś zaprojektowana moim zdaniem grafik to nie tylko robienie ikonek ale również zmysł estetyczny, troche duszy artysty który zaprojektuje strone tak żeby ładnie wyglądała. Jesteś programistą? jesteś w stanie zrobić coś nowego, ładnego od strony wizualnej (nie kopiując pomysłów z innych stron)? |
|
|
![]()
|
|
Zawsze jak projektowałem jakieś strony to polegało to na skopiowaniu gotowego layoutu i przerobieniu go do własnych potrzeb. W tym przypadku można zrezygnować z grafika, ale tylko w przypadku jeżeli osoba od HTNL/CSS będzie miała bardzo wysoki zmysł estetyczny, ale czy to już nie zakrawa o grafika komputerowego?
Bardzo podoba mi się układ BBC (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Właśnie o taką prostotę mi chodzi, a możnabyłoby to wykorzystać pod serwis ogłoszeniowy z ofertami pokoi, domków itd. Ten post edytował superrybex 31.01.2014, 10:34:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jeszcze mi się przypomniało.
Cytat Sama strona natomiast musi być bardzo interaktywna Wydaje mi się, że serwis ogłoszeniowy powinien być prosty, ale estetyczny. Interaktywność = ociężałość w wielu przypadkach przez zastosowanie masy pluginów. Pamiętaj, że użytkownik chce wejść na stronę i znaleźć np. ofertę domku gdzie jedzie na wakacje, a nie oglądać bajery jquery lub co gorsza flashowe (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Cytat każda strona, nawet prosta musi być wizualnie jakoś zaprojektowana moim zdaniem grafik to nie tylko robienie ikonek ale również zmysł estetyczny, troche duszy artysty ale projektowanie stron to nie tylko "zmysł estetyczny, troche duszy artysty". Widziałem już strony, które ładnie wyglądały, widać było, że robił je grafk, ale beznadziejnie były zaprojektowane, nie były przejrzyste, można było kilka minut szukać jednej opcji i w ogóle miały masę ozdobników, które niczemu nie służyły. Ponieważ grafik "odleciał w chmury". Cytat W tym przypadku można zrezygnować z grafika, ale tylko w przypadku jeżeli osoba od HTNL/CSS będzie miała bardzo wysoki zmysł estetyczny, ale czy to już nie zakrawa o grafika komputerowego? No ale czy taka osoba się nazywa webdesigner a nie grafik? Webdesigner może być również grafikiem, ale jednak jest przede wszystkim projektantem stron, a nie fotoszopowcem, czytaj: zna się na HTML, CSS, trendach w webdesignie, usability etc. Cytat Jesteś programistą? jesteś w stanie zrobić coś nowego, ładnego od strony wizualnej (nie kopiując pomysłów z innych stron)? kopiowanie nie zawsze jest złe, bo tworzą się standardy. (Ikonka lupy, zamiast "szukaj", kliknięcie w logo odsyła do głównej strony, bread crumbs, czy przyjazny oku layout sprawdzony na tysiącach innych stron i przetestowany na telefonach komórkowych). No i masz praktycznie tysiąc inspiracji do kopiowania, nie musisz nigdy wymyślać czegoś całkowicie od zera. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 23:40 |