![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli zrobię dwuklik nad słowem z pola tekstowego w Operze, to zaznaczy się dane słowo. Natomiast w Chrome zaznaczenie obejmie także wstępującą po wyrazie spację (o ile taka tam stoi).
Chciałbym, żeby w Chrome, tak jak w Operze, zaznaczało się samo słowo - bez spacji. Da się wymusić takie zachowanie javascriptem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No możesz próbować przejąc dwuklik, aczkolwiek a takiej operze to raczej nie zadziała (to dziwna przeglądarka jest).
A druga sprawa - po co? Jeśli chodzi Ci o o to, by później przetwarzać jakoś zaznaczony tekst, to zrób trim. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To chyba jakiś bug, czasami się zaznacza ze spacją, a czasami bez (ten sam wyraz).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aż mnie zaciekawiło, więc zrobiłem gotowca (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) :
A tu wersja, która nie pozwala zaznaczyć ostatniej literki - znaczy zaznacza i zaraz odznacza:
Testowane tylko pod FF Ten post edytował kamil4u 9.06.2012, 18:24:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 43 Dołączył: 8.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
faktycznie interesujący temat, pozwoliłem sobie sprawdzić na chromie drugi skrypt @kamil4u i wyszło, że jeśli chce się sprawdzić ostatnią literę zaznaczonego dwuklikiem słowa, a za słowem jest spacja którą też przeglądarka zaznaczyła to należy zrobić to w ten sposób: ponieważ zwraca ostatni zaznaczony znak, a nie jak mogłoby się wydawać drugi od końca. Tak więc by skrypt działał poprawnie należy zapisać go w ten sposób:
Ten post edytował AdIoS_Neo 9.06.2012, 21:13:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat aczkolwiek a takiej operze to raczej nie zadziała (to dziwna przeglądarka jest). <mowagumbusowa>Chyba dla Ciebie</mowagumbusowa> A tak z czystej ciekawości, to po co Ci to? Do ładniejszej edycji tekstu? Użytkownicy Chrome i tak nie zwrócą uwagi. I co ze skrótem shift+ctrl+strzałki? Ten post edytował !*! 9.06.2012, 21:41:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@AdIoS_Neo: Oczywiście masz rację. Przeoczyłem to, bo testowałem pod FF. Ew. można po prostu wykryć czy przeglądarka to Chrome i jeśli tak dopiero wtedy uruchomić skrypt. I pewnie znalazłoby się jeszcze kilka wyjątków.
Akurat Opera moim zdaniem dobrze radzi sobie ze zdarzeniami i ogólnie JS. Trzyma się standardów i to, co ma działać według dokumentacji, z reguły działa. Nawet tak na szybko nie umiem wymienić z czym ma ta przeglądarka problemy. Generalnie każda współczesna przeglądarka z JS już nie ma problemów i coraz rzadziej biblioteki JS są potrzebne( biblioteki, które niwelują różnicę w przeglądarkach ). Nawet najnowsze IE trzyma poziom, więc wszystko idzie w bardzo dobrym kierunku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja prośba była związana z tym tematem. Jeśli dwuklik obejmie spację występującą po danym słowie do otagowania, to powstanie coś takiego:
<tag>słowo </tag> zamiast <tag>słowo</tag> Nie wiem czemu pojawił się tu wątek Opery, jako złej lub dziwnej. Przecież w poście tytułowym napisałem, że w Operze jest dobrze i ją podaję jako wzór. Problem był w Chrome. Skrypt kamil4u go rozwiązuje. Wersja AdIoS_Neo działa u mnie identycznie. Oczywiście obie przerobiłem, żeby reagowały na spację, a nie literkę "a". Jest tylko ten moment mignięcia zaznaczenia, ale wydaje się, że tak musi być. Dzięki za pomoc! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:09 |