![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, otóż jestem w trakcie pisania swojej aplikacji, dość dużego skryptu. Aktualnie pisze moduł wystawiania faktur i natrafiłem może nie tyle co na problem co na martwy punkt
![]() Wszystko działa jak należy, mam to prawie skończone. Chciałbym jedynie dodać zamykanie miesiąca w fakturach z paginacją na strony... Całość ma wyglądać w sposób, że na stronie pierwszej widnieją faktury z miesiąca stycznia, na stronie drugiej z lutego itp... ( <<1 2 (3) 4 5 >> ). Potrzebuje to gdyż potem będe używał tego do prowadzenia jakichś statystyk np (ile było faktur w danym miesiącu) Teraz po prostu zastanawiam się na jakiej zasadzie można to zrobić. Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze, ale nie wiem jak jest w tym przypadku. Mam pomysł, żeby do bazy danych dodać pole MIESIAC...i przy wystawianiu danej faktury pobierało mi z date(); sam miesiąc i wkładało do tego pola. A potem paginację zrobić na zasadzie where `miesiac` = '1' itp. I teraz pytanie, czy to dobre rozwiązanie? Zastanawiam się, bo ewentualnie można by było podpiąć pobieranie z date() ostatniego dnia miesiąca...ale nie wiem. Może spotkaliście się już podobna sytuacją? Może istnieją jeszcze jakieś sposoby jak to ugryźć?. Z góry dzięki za odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Jak zapisujesz fakturę w bazie, na pewno zapisujesz też czas. Przy "stronicowaniu" użyj miesiąca, jako argumentu.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:56 |