![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich użytkowników (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Pisząc skrypt dodawania artykułów do bazy danych napotkałem problem. Ogólnie skrypt ma wyglądać tak: Wchodzę w zakładkę dodaj pokazuje mi się lista rozwijalna wybieram to co chcę i klikam wybierz, następnie przechodzi mi do formularza i wpisując dane nie wysyła mi do bazy danych. Nie mam pojęcia dlaczego. Proszę o pomoc(nie mogę sobie z tym poradzić już od wczoraj (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) ) dodaj.php
Z góry dziękuje i pozdrawiam, nansss (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Jakieś błędy? Co przechodzi w $_POST?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Błędów brak, a przez który $_POST?
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Temat: Jak poprawnie zada pytanie proszę o zapoznanie się z tym artykułem.
|
|
|
![]()
|
|
mysql_error()); nic nie zwraca a var_dump($_POST['dodaj']); zwraca NULL
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
( [id] => testy [wybierz] => Wybierz ) |
|
|
![]()
|
|
No to teraz już wiesz, co przechodzi a czego brak?
|
|
|
![]()
|
|
Tak tylko nie mam pomysłu jak to naprawić (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Chodzi o to, że nie wiem w czym jest problem... co jest nie tak, czemu nie przesyła tych danych
Niby naprawiłem ale coś jest nie tak. Odbierając value z listy rozwijalnej robię to tak:
Sprawdzając funkcja print_r przesyła, że w $_POST[id] przesyła nazwę z value i jest ok i teraz daje warunek
I według niego if i elseif się nie spełniają i dodaje do bazy danych nie testy nie arkusz_kalkulacyjny tylko ta ostatnia a dając
Nie dodaje nigdzie bo według niego warunki nie są spełnione. Nie mam pojęcia dlaczego. Proszę o pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Z góry dziękuje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował adrianozo 3.05.2010, 21:43:51 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Teraz wyrzuca po prostu komunikat else z tego kodu:
|
|
|
![]()
|
|
Co mówi $_POST?
Sprawdź, czy zapytanie wykonuje się poprawnie. PS. Znacznik <font> nie jest zgodny ze specyfikacją. Skąd Ty wyciągnąłeś ten skrypt? EDIT: operator === był w php4, teraz używa się po prostu ==. Ten post edytował Kshyhoo 3.05.2010, 22:39:31 |
|
|
![]()
|
|
To może pokaże cały skrypt (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Pozdrawiam, nansss (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował adrianozo 4.05.2010, 10:46:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Mój powyższy post został zaktualizowany
|
|
|
![]()
|
|
Juz raz podano ci tego linka, ale ja podam ci go drugi raz:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie zastosuj sie do wszystkich tam podanych porad, miedzy innymi: wyswietlanie wszystkich bledow, echo 'DUPA'; by sprawdzac czy skrypt wchodzi ci do IFow. Musisz sam zdiagnozowac gdzie jest blad, albo chociaz nam to ulatwic. A tu za kazdym razem trzeba ci pisac: a zrob to, a zrob jeszcze tamto... to wszystko masz sam zrobic i nam podac. |
|
|
![]()
|
|
Zastosowałem się do tego i po kolei:
1. Włączenie błędów pokazuje tylko Notice: Undefined index: 2. Natomiast zdziwiło mnie wyświetlenie zapytania. Nigdzie nie wykonuje zapytania SELECT, a po dodaniu wyświetlił mi
Nie mam pojęcia dlaczego. |
|
|
![]()
|
|
Cytat 1. Włączenie błędów pokazuje tylko Notice: Undefined index: To nie jest TYLKO. To jest AZ. Czesto bledy NOTICE pokazują ze w skrypcie jest coś złego. Przeczytaj je uważnie i przeanalizuj i zrob by sie nie pojawiały - dla Twojego dobra.Miales pozatym zastosowac sie do wszystkich porad. Jedną z nich jest: Jak dostajesz blad to masz go nam pokazac nawet jesli to jest NOTICE |
|
|
![]()
|
|
Kolejny problem jaki napotkałem:
mam zrobione tak:
sprawdzając: nie wyświetla nic, natomiast Wyświetla to co wybrałem Pierwszy błąd: Notice: Undefined index: send in /var/www/virtual/nansss93.cba.pl/panel/dodaj.php on line 177 Drugi błąd: Notice: Undefined index: id in /var/www/virtual/nansss93.cba.pl/panel/dodaj.php on line 13 |
|
|
![]()
|
|
No i te wlasnie bledu juz wszystko mowią. Nie widzisz tego?
$wyb = $_POST['id']; - tu nie ma indexu "id" - nie wysylasz go formularzem w momencie gdy chcesz cos dodawac. nie ma prawa ci dzialac to: print_r($_POST['id']); i jednoczesnie nie dzialac to: $wyb = $_POST['id']; Pewnie sprawdzasz to w zupelnie innych miejscach. No patrz trochę co robisz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
To co mam zrobić, bo się pogłubiłem
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Już Ci nospor napisał, nie wysylasz go formularzem, to go nie ma.
|
|
|
![]()
|
|
To jak go wysłać?
hidden? |
|
|
![]()
|
|
Myślę, że te Twoje if'y coś nie tak pracują, jak powinny. Może tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 11 Dołączył: 2.03.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kod if (!isset($_POST['id']) && empty($_POST['id'])){ Jeśli jest !isset, to już nie może być empty Kod if (!isset($_POST['id']) || empty($_POST['id'])){
|
|
|
![]()
|
|
No to jak juz się tak czepiamy to w tym przypadku wystarczyłoby samo empty
if (empty($_POST['id'])){ (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
A ja jestem ciekaw jednego. Skoro wszyscy tyle wiedzą i się wymądrzają, dlaczego adrianozo jeszcze nie uzyskał stosownej pomocy i nie rozwiązał problemów? Poznałem co nie co świat i jestem święcie przekonany, że Polacy potrafią wiele - również chwalić się swoją wiedzą, niekoniecznie się nią dzieląc z innymi. Mieszkam od 4 lat we Włoszech. Włosi są strasznie w sobie zakochani, chwalipięty do sześcianu... ale wolontariat jest na porządku dziennym i słowo "pomoc" naprawdę odzwierciedla swoje znaczenie.
Sorry za offtopic ale taka jest prawda. Człowiek najlepiej uczy się na przykładach - po to ktoś wymyślił szkoły - żeby pokazać a potem wymagać. A to forum zdaje się mieć w nazwie php.pl, więc powinno być dobrą szkołą dla początkujących a nie polem do popisów dla kpiarzy, mądrali czy spamerów... |
|
|
![]()
|
|
O co ci chodzi? Podales kod, zwrocono ci uwagę ze dales parę rzeczy niepotrzebnie. Zamiast to przyjąc i poprawic i na przyszlosc pisać optymalniej to tobie piana z ust leci.... i ty coś mowisz jacy inni są...
Poza tym ja na forum przykładowo pomagam dużo. A czasami jak widzę kod, który można zapisać krócej to zwracam uwagę. To też jest pomoc - w tym przypadku również dla Ciebie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 11 Dołączył: 2.03.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No dobrze, to jak się czepiamy to na całego:
Kod <?php if (!isset($_POST['id']) || empty($_POST['id'])) { ?><form action="test.php" method="post"> <br />Wybierz:<br /><br /> <select name="id"> <option value="testy">Testy</option> <option value="arkusz_kalkulacyjny">Arkusz kalkulacyjny</option> <option value="bazy_danych">Bazy danych</option> </select> <input name="wybierz" type="submit" value="Wybierz" /> <br /><br /> </form> <?php } else { switch($_POST['id']) { case 'testy': $wynik = "Wybrano testy"; break; case 'arkusz_kalkulacyjny': $wynik = "Wybrano arkusz kalkulacyjny"; break; case 'bazy_danych': $wynik = "Wybrano bazy danych"; break; default: echo 'To się wykona tylko jak ktoś będzie manipulował $_POST'; } } echo "<h3>$wynik</h3>"; ?> Jeżeli tekst jest dłuższy niż 3 linijki i nie zawiera PHP, to lepiej wyłączyć na chwile PHP. @Nospor: Dałem w tym if'ie i isset i empty, żeby potem 2 raz nie sprawdzać issetów. Ten post edytował Misiur66 5.05.2010, 10:12:48 |
|
|
![]()
|
|
nospor, nie chodzi mi o Ciebie, bo wiem, ile robisz na tym forum. Chodzi mi o to, że nikt dupy nie ruszy i nie pomoże komuś, kto szuka pomocy ale jak już ktoś się wychyli i pomoże, to od razu jest publika i teksty typu "No dobrze, to jak się czepiamy to na całego".
Misiur66, to czy ktoś chce wyskoczyć z php, czy nie, to już jego indywidualna sprawa, czy ktoś chce użyć swich, czy if - również. Masz wiedzę, pisz konkrety odnośnie postów adrianozo. To on potrzebuje pomocy. Ja sobie daję radę, na te 4 miesiące nauki php i tak umiem sporo. |
|
|
![]()
|
|
Cytat @Nospor: Dałem w tym if'ie i isset i empty, żeby potem 2 raz nie sprawdzać issetów. Przecież tam nic juz potem nie trzeba byłoby sprawdzac... oj czepiamy sie ale sami czegos nie wiemy (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ps: uzywaj wlasciwe bbcode |
|
|
![]()
|
|
@Kshyhoo: Czuję w Twoim wywodzie mocną aluzję do mnie. Wszyscy wiedzą że to @adrianozo ma problem, a nie Ty. Ale jak już coś przedstawiasz, to zrób to jak najlepiej się da i czasem posłuchaj jak ktoś podrzuca radę, tudzież uwagę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Down: Cóż, łamanie captchy != spamowanie Ten post edytował Misiur66 5.05.2010, 10:32:56 |
|
|
![]()
|
|
@Kshyhoo: Czuję w Twoim wywodzie mocną aluzję do mnie. Wszyscy wiedzą że to @adrianozo ma problem, a nie Ty. Ale jak już coś przedstawiasz, to zrób to jak najlepiej się da i czasem posłuchaj jak ktoś podrzuca radę, tudzież uwagę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) To właśnie robię, pomagam. Zauważ, że wytłuściłem słowo pomagam . A pomagam, na ile umiem. Umiesz lepiej, to pomóż. Nie masz chęci pomóc a tylko się wymądrzyć, idź na "pudelka"... ja kończę dyskusję, bo nie chcę zarobić ostrzeżenia za spam, jak już mają niektórzy "pomagierzy"... Ten post edytował Kshyhoo 5.05.2010, 10:31:44 |
|
|
![]()
|
|
To tak: wyeliminowałem Notice poprawiłem if'y i w dalszym ciągu nie działa (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
dodaj.php
|
|
|
![]()
|
|
1. Co nie działa?
2. Zastosuj odpowiednie formatowanie kodu, teraz jest mało czytelny. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Pewnie znowu dałeś to w złym miejscu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Kod action="index.php?page=dodaj&wpis=1" Wszystkie formularze mają jeden cel, jak chcesz je odróżniać? |
|
|
![]()
|
|
OK. Już wszystko działa. Dzięki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Pomógł lecą (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 15:07 |