![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co ma zawód lekarza do informatyka(programisty)? Miałeś kiedyś do czynienia z procesem kształcenia lekarzy i w jaki sposób uczelnia zajmuje się studentem i ile taka osoba musi zaliczyć praktyk i stażów gdzie w większości są egzaminy po ich zakończeniu? Mam to na co dzień. Moja dziewczyna jest na medycynie i jest podobnie: Materiał do nauczenia się, potem egzamin, trochę praktyk w szpitalu, laborki i kolejny semestr. U mnie: Materiał do nauczenia się, potem egzamin, praktyki studenckie/praca gdzieś, laborki i kolejny semestr.Cytat Czy Ty, tak jak lekarz gdy popsujesz kod programu to stracisz możliwość wykonywana zawodu? Robiąc "stronki" to nie grozi Ci nic. Co najwyżej brak wypłaty w przypadku błędu. Tak samo jak lekarz leczy tyko katar, zapalenia gardła czy inne takie rzeczy które da się wyleczyć witaminą C ![]() Za to jak się chirurg pomyli i zabiję pacjenta to już konsekwencje są większe. Tak samo jak przez błąd Twojego programu ktoś straci pareset tyś, pare mln, albo zdrowie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo jak zaprogramowane przez Ciebie rakiety trafią w Biały dom lub Kreml =)
-------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 9 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~sowiq Obecnie chodzę do Technikum jestem na profilu technik informatyk, nie wiem jak w liceum ale tutaj mam rozszerzone przedmioty takie jak: informatyka (różne przedmioty), matematyka, fizyka, angielski. ~Velius Co do materiału, wątpię abyś sam się tego wszystkiego nauczył. Pamiętam jak zaczynałem tą szkołę, kazali nam skonfigurować program pocztowy - 5 minut, reszta nie zrobiła nawet przez 2 lekcje, a niby taka błahostka..."poczta hahaha, pani żartuje?" i dostali haki. ;p Fifi, kaj to chodzisz do technikum? Katowice? ![]() Skończyłem technikum na profilu informatycznym, zdałem egzamin (95%) i... równie dobrze mógłbym go nie zdać. Bezwartościowy papierek i potężna strata czasu. Kompletnie niepotrzebny rok w tył - tyle jeśli chodzi o technikum. Oczywiście wiedziałem o tym jeszcze przed egzaminem, po prostu w III - IV klasie orientujesz się, że trzeba było iść na mat-fiz i rok wcześniej na studia. Dla mnie technik informatyk to bezwartościowy tytuł. Przez myśl nie przeszło mi się uczyć do tego egzaminu bo wiedziałem, że sama nauka, którą poświęciłbym na zdobycie tego kompletnie bezwartościowego tytułu jest grzechem. Ten post edytował Cypherq 22.09.2009, 11:54:38 -------------------- "Zero 'errorów' nic nie oznacza. Walidator sprawdza tylko składnię. Kod strony jest jak psu z d**y wyjęty i to, że walidator świeci się na zielono nie oznacza, że ta kupa jest ładna" - mike
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo jak zaprogramowane przez Ciebie rakiety trafią w Biały dom lub Kreml =) Na uczelniach wykładowcy straszą studentów przykładem o sondzie kosmicznej. Której lot był programowany przy pomocy Fortran'a, czy innego języka posiadającego pętlę for oddzielaną przecinkami. Podobno programista użył w jednej części fora zamiast tegoż przecinka kropki i sonda poleciała daleko... Nie wiem ile w tej opowieści jest prawdy, zauważyłem jedynie że w Fortranie nie ma for'a ![]() Ale chodzi głównie o błędy, które może popełnić programista. Jeśli architekt używa zbugowanego programu to być może jego most się zawali. W php również nie robimy tylko i wyłącznie stronek, ale także różne systemy - co prawda tutaj można jedynie ponieść straty finansowe. -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat co prawda tutaj można jedynie ponieść straty finansowe. Yyyy... Cytat Jeśli architekt używa zbugowanego programu to być może jego most się zawali. ? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie tylko straty finansowe bo i zginąć ktoś może.
@erix: przypuśćmy, że zaprogramowałeś stronę internetową obliczającą pewne właściwości metali dla inżynierów. Pominąłeś jednak kwestię liczb zmiennoprzecinkowych i ich specjalnego traktowania. Inzynierowi wyjdą złe obliczenia. Zbuduje most i w zimie gdy rozciągliwość temeraturowa metali spada most się łamie ![]() -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
erix, pisz do mnie pełnym zdaniem jeżeli czegoś nie rozumiesz.
-------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
~SHiP - wiem. ;]
Chyba źle przeczytałem posta ~plurra, mój błąd. :] -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie tylko straty finansowe bo i zginąć ktoś może. @erix: przypuśćmy, że zaprogramowałeś stronę internetową obliczającą pewne właściwości metali dla inżynierów. Pominąłeś jednak kwestię liczb zmiennoprzecinkowych i ich specjalnego traktowania. Inzynierowi wyjdą złe obliczenia. Zbuduje most i w zimie gdy rozciągliwość temeraturowa metali spada most się łamie ![]() Szanujący się inżynier moim zdaniem sprawdziłby swoje obliczenia innym programem lub nawet ręcznie. ![]() Tak samo jeżeli piszesz aplikacje internetową lub tworzysz grafikę, najpierw wykonujesz projekt jeżeli jest wszystko ok (wszystko działa; grafika dobrze wykonana) to dostajesz zapłatę. Nie ma tutaj wielkiej filozofii, a to że po jakimś czasie przyjdzie inny programista pogrzebie w kodzie i stwierdzi nieprawidłowości to Ciebie w tym momencie to nie obchodzi, bo wszystko czego żądał klient (gdy zlecał wykonanie pracy) zostało zrealizowane. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
fifi209: oczywiście, są różnego rodzaju testy, działy testujące - jeśli jest to większa firma, etc. Ale tak czy siak, bugi zdarzać się będą. Dowodem na to jest chociażby Windows
![]() -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Szanujący się inżynier moim zdaniem sprawdziłby swoje obliczenia innym programem lub nawet ręcznie. Ręcznie? o.ONa uczelniach wykładowcy straszą studentów przykładem o sondzie kosmicznej. Której lot był programowany przy pomocy Fortran'a, czy innego języka posiadającego pętlę for oddzielaną przecinkami. Podobno programista użył w jednej części fora zamiast tegoż przecinka kropki i sonda poleciała daleko... Nie wiem ile w tej opowieści jest prawdy, zauważyłem jedynie że w Fortranie nie ma for'a ![]() Ale chodzi głównie o błędy, które może popełnić programista. Jeśli architekt używa zbugowanego programu to być może jego most się zawali. W php również nie robimy tylko i wyłącznie stronek, ale także różne systemy - co prawda tutaj można jedynie ponieść straty finansowe. Czemu daleko szukać.. Z mojego doświadczenia napiszę: ostatnio podpisałem umowę jednym z największych operatorów terminali płatniczych i bankomatów w Polsce na napisanie systemu naliczającego odsetki od płatności kartami płatniczymi. Srałem w gacie w momencie kiedy podpisywałem umowę i całe szczęście udało mi się wynegocjować zmiany formy prawnej umowy z umowy o dzieło na umowę o zlecenie. Inaczej bym jej nie podpisał, mimo wszystko. Za duże ryzyko. Dlaczego? Dlatego, że w przypadku umowy o dzieło ponoszę odpowiedzialność prawną za wyniki działania mojego systemu. Jest parenaście/dziesiąt mln zł obrotu dziennie od którego są naliczane prowizję. Pomyśl teraz ile mnie by kosztował błąd nawet o 0.001%. jakby trwał nawet dzień, dwa, tydzień. Do końca życia bym się nie wypłacił. W przypadku umowy o zlecenie ponoszę jedynie odpowiedzialność za to, żeby wykonać swoją robotę - czyli za czas pracy. Oczywiście zazwyczaj spory w kwestiach odpowiedzialności rozstrzyga sąd ale przynajmniej z założenia formy prawnej jestem po bezpieczniejszej stronie. Wiem, wiem, są testy itd... ale zawsze jest jakiś "błąd pomiarowy". Tak, że drogi soft_dev, każdy zawód na poziomie niesie ze sobą ryzyko zawodowe. Nie jesteśmy sprzątaczkami, sekretarkami czy recepcjonistkami, że największe ryzyko zawodowe to opi***ol szefa. ------------------------------------- Erix, myślałeś kiedyś nad pracą jako nauczyciel etyki? ![]() Ten post edytował nasty 23.09.2009, 01:32:23
Powód edycji: [erix]: nie przesadzaj
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 22:01 |