![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Do tej pory wyświetlałem dane bez problemów, teraz jednak wymyśliłem sobie wyszukiwarkę i mam problemy ze stronicowaniem wyników. Pobierałem wyniki tak:
W wyszukiwarce, jeżeli ustalę np. 10 wyników na stronę, to kolejne strony są puste, mimo, że jest więcej wyników wyszukiwania. Są jakieś sposoby, żeby "pamiętać" dane do wyszukiwania w sposób efektywny? Moje zapytanie:
Strony zapamiętuję w sesji. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Może czas na sesje?
![]() Ten post edytował thek 19.01.2010, 20:28:08 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Całe wyniki? Nie łapię ;p
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie całe wyniki
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Hmm, strony mam tak:
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co sesje do tego? Rozwiązania są dwa:
1. Jeżeli zależy Ci na historii wyszukiwania, statystykach itp. to i tak to wrzucasz do bazy, co nie? Potem wystarczy dodać do porcjowania id, pod którym będą zapisane szukane kryteria, np. index.php?szukaj=4844&a=2 - strona druga. Rozwiązanie to ma także tą zaletę, że można zapamiętać w linkach wyniki wyszukiwania dla danych kryteriów. W bazie możesz przechowywać np. 10k ostatnich wyszukiwań. 2. Zapamiętać kryteria w ciachu, ja używam ciacha do poprawienia funkcjonalności, np. zapamiętywania numerów stron (gdy user kliknie powrót to jest tam, gdzie był a nie znowu na głównej), tutaj też się idealnie nada, bo jak ktoś ma wyłączone cookies to najwyżej nie zobaczy pozostałych stron wyszukiwania, przed czym łatwo się zabezpieczyć wysyłając mu komunikat. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Tutaj o tym pisałem
http://nospor.pl/formularz-i-stronicowanie...-stanu-n26.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No właśnie... Problem w tym, że nie bardzo wiem, jak się do tego zabrać. Link mam taki:
index.php?page=szukaj&opcja=tytul&fraza=trąbka ale w następnych stronach: index.php?page=szukaj&s=2 Kiedyś Twój artykuł czytałem, ale zrobię to ponownie, może coś "zjarzę" ;p EDIT: Jeżeli mój formularz wyglądał tak:
To teraz, jak rozumiem, powinien wyglądać tak: ![]()
Jak przechwycić to z radio? Ten post edytował Kshyhoo 20.01.2010, 10:52:49 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Najprostsza wersja to "weź i zapamiętaj w sesji co masz pod tytul i fraza"
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
No dobra, w sesji. Zrobiłem tak, jak w przykładzie nospora, i nie przesyła mi do sesji.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Zrobiłem tak, jak w przykładzie nospora, i nie przesyła mi do sesji. No popatrz, a mi przesyła ![]() Sorki, ale juz nie raz slyszalem: zrobilem tak jak on, ale mi nie dziala.... A po pokazaniu kodu okazalo się, ze jednak nie zrobił dokładnie tak jak on ![]() pokaz kod -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi się, że $_POST['oursubmit'] jest pusta
![]() Cytat POST: Array ( [go] => szukaj [opcja] => [fraza] => aaa [oursubmit] => ) Cały kod:
Nie wiem też, czy tak mogę "zapodać" z radio? Ten post edytował Kshyhoo 20.01.2010, 12:04:39 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
no bo dla submita nie nadałeś wartosci: value=""
Skoro tak sie bronisz z tą wartością to zamiast: if (!empty($_POST['oursubmit'])) daj: if (isset($_POST['oursubmit'])) Widzisz, nie zrobiłeś dokładnie tak samo jak ja ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
A no tak. To dlatego, że mam graficzny przycisk i napis wyłazi
![]() Cytat POST: Array
( [go] => szukaj [opcja] => [fraza] => aa [oursubmit] => ) SESSION: Array ( [form] => Array ( [autor] => [tytul] => [tresc] => [fraza] => aa ) ) -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
no ale do sesji zapisujesz z forma rzeczy, ktorych w formie nie ma, takie jak: autor, tresc, tytul.
Ty nie wymagasz za duzo od kodu co napisalem? Myslisz ze sam z siebie dorzuci ci pozostałe pola? ![]() ps: aa, widze ty to probujesz w dziki sposob w radio przekazac poczytaj najpierw jak zachowuje się pole RADIO bo widzę nie rozumiesz tego. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Hmm, wciąż mam [oursubmit] => puste, nie wiem, dlaczego.
|
|
![]()
|
|
no bo dla oursubmit nie przekazałeś wartosci. dlatego kazałem ci zamienic warunek na isset()
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zmieniłem, Wodzu:
Ten post edytował Kshyhoo 20.01.2010, 13:09:22 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
No i super. Jeszcze jakis problem? Jak tak to od razu pisz a nie zmuszasz nas do dopytywania ciebie.
A jak już nie ma problemu to też napisz: dziękuję ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ale ja zmieniłem wcześniej i dalej mam pusto ;( Googluję na ten nieszczęsny radio... Teraz mam tak:
i nadal pusto ;( Ten post edytował Kshyhoo 20.01.2010, 13:35:32 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:44 |