![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poradźcie mi co mam zrobić bo ja już wymiękam. Trafił mi się klient perfekcjonista który "przeorał" mnie po wszystkich możliwych przeglądarkach w tym mobilnych. Samo wpojenie mu, że przeglądarka Androida ma buga i źle wyświetla niektóre sekcje tekstów zajęło mi prawie miesiąc.
To co jeszcze zarzuca wykonanemu projektowi to: 1. drobne różnice w wyglądzie podczas pomniejszania i powiększania strony 2. drobne różnice w wyświetlaniu strony na mobilnych(nie chciał strony responsywnej a ja wariat powiedziałem że strona będzie działać na mobilnych tak jak na normalnych przeglądarkach) 3. na niektórych urządzeniach grafika jakoś się kompresuje i kiepsko wygląda - nie wiem czym to jest spowodowane Macie pomysły jak zagrumentować te zarzuty bo ja nie potrafię poprawić tych drobnostek jeśli w ogóle jest to możliwe Ten post edytował Daiquiri 7.08.2013, 10:20:52
Powód edycji: [Daiquiri]: Przenoszę
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki zawód, było to wliczyć w koszta
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to nie jest porada:)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1. drobne różnice w wyglądzie podczas pomniejszania i powiększania strony background-size cover itp. nie pomaga? Cytat 2. drobne różnice w wyświetlaniu strony na mobilnych(nie chciał strony responsywnej a ja wariat powiedziałem że strona będzie działać na mobilnych tak jak na normalnych przeglądarkach) Co to znaczy "działać na mobilnych jak na normalnych" ? Wyświetlać się? To zbędne, nie te rozdziałki. Cytat 3. na niektórych urządzeniach grafika jakoś się kompresuje i kiepsko wygląda - nie wiem czym to jest spowodowane Opcją przeglądarek. Nie da się tego wyłączyć od tak, chyba że źle zapisujesz grafikę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Aż mi się przypomniał pośrednik z przed ~5lat który testował strony na jakiejś nakładce na ie6 gdzie nawet onet się sypał (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
W trakcie rozmowy nie wyczułeś że trafiłeś na kłopotliwego klienta? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powiem tak. Jeśli komuś oferujesz strone działającą dobrze pod kazdym urzadzeniem, to tak musi być i da rade to zrobić. Fakt, moga być różnice w np czcionkach i jakości elementów grafiki (to normalne), ale jeśli strona się w jakiś sposób rozjeżdza przy mniejszych rozdziałkach to znaczy, że jest źle zrobiona. Strone albo robisz statycznie i dajesz stałe rozmiary, albo robisz to pod tzw "responsive design". W obu metodach można napisać poprawny kod, który dobrze wyświetli każdy element, Jesli facet robi testy na tych własnie starszych wersjach to jest to zwykła prowokacja i nieznajomośc tematu z jego strony i musisz go uświadomić.
Jeśli zaś łączysz te dwie techniki z sobą, to trudno (a raczej nawet nie da rady) jest uzyskac coś co będzie wyglądać pod każdym urządzeniem. Te drobne różnice o których napiasałeś mogą wynikać z tego, ze nie stosujesz tzw css reset, chociaż to tylko jeden błąd z całej masy jaką możesz popełnić : ) Piszać kod testuj na czym się da, to dobra praktyka : ) słowami zakończenia, poprostu Ci się trafiło ;p Jeśli ze stroną nie ma tragiedii i są to naprawde drobne odstępstwa to facet poeiwnien Tobie normlanie zapłacić pieniądze i koniec. Wykonałeś swoją robotę i tyle. Chociaz trudno powiedzieć, bo nie pokazałeś tej strony, ale wierze Ci , ze są tacy ludzie i to raczej tutaj jest problem ; ) Ten post edytował gitbejbe 8.08.2013, 06:42:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Wszystko w sumie zależy od pojęcia "drobnych różnic", bo spotykałam się z koderami dla których czcionki, zaokrąglanie boków czy gradienty to nieistotne detale (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Zawsze możesz wrzucić na forum zapytanie o pomoc w poprawie tych różnic (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , być może niektórych rzeczy nie da się "przeskoczyć".
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Współczuję (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) też swego czasu miałem szaleńca, który latał z miarką po monitorze i mierzył odstępy między elementami czy ich wymiary. Wiadomo - Ty nie zawsze wszystko zauważysz. Zmierzysz coś, wyjdzie np. 161px, przyjmujesz jakąś tolerancję błędu i zaokrąglasz do 160px, ale nieee - to miało być 161px (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) hehe.
Fakt - trochę zdupiłeś zapewniając, że będzie tak samo wyglądała na urządzeniach mobilnych. Z przyczyn technicznych jest to przecież niemożliwe. Podobnie jak taki sam wygląd na różnych przeglądarkach. Różnice zawsze będą. Co możesz zrobić? Po prostu dogadać się z klientem argumentując, że strona działa prawidłowo na mobilkach, jest dostępna itd. Każdy zainteresowany będzie mógł zapoznać się z jej zawartością, a o to przecież chodzi. Powiedz, że właśnie to miałeś wcześniej na myśli. Na przyszłość jednak radzę stosować zapis w umowie w stylu "prawidłowe wyświetlanie strony w najnowszych wersjach przeglądarek IE, FF..." czyli wszystko jasno określone. PS: Módl się, żeby nie zaczął sprawdzać na innych systemach operacyjnych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) tam też będą różnice hehe. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chciał strony responsywnej a ja wariat powiedziałem że strona będzie działać na mobilnych tak jak na normalnych przeglądarkach No niestety, będziesz miał nauczkę na przyszłość żeby dokładniej tworzyć specyfikację i określać wymagania. W jakiejś mądrej książce przeczytałem kiedyś ciekawy fragment. "Zadaniem programisty (zespołu programistów) jest zaimplementować aplikację, która będzie spełniała wszystkie wymagania zawarte w specyfikacji. Tylko i wyłącznie te wymagania." Dodawanie od siebie czegoś "extra" najczęściej wychodzi bokiem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował sowiq 8.08.2013, 09:36:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam ci zeby napisał klient co chce i zrob to a jesli sie przyczepi, to mu napisz ze masz dowód na to co ci napisał, a jak marudzi to niech oidze gdzies indziej, zacznie Cie szanowac jak pokażesz, ze masz wiele zlecen i to ty wybierasz kogo chcesz obsłużyć.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 45 Pomógł: 16 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Specjalisto ds. marketingu szeptanego, posty w tym dziale nie są zliczane, a linka w stopce można wstawić, gdy liczba postów jest większa bądź równa 100.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 09:53 |