Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

18 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > »   
Closed TopicStart new topic
> Wojny przeglądarek
Wykrywacz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie chcesz kupować lapsa z M$, idziesz do sklepu gdzie kupujesz lapsa bez M$......

Nie chcesz używać IE, instalujesz sobie FF albo coś innego.

Zgadzam się z przedmówcami, to jak czepianie się że kupujesz auto a ono ma wbudowane radio....

Niechcesz windy z ie, instalujesz sobie linucho podobne z inną przeglądarką.
Chcesz winde bez ie instalujesz sobie na windzie co innego.
Niechcesz audi z radiem blaupunkt'a, kupujesz se toyote z radiem toyoty
Chcesz audi bez radia blaupunkt'a, wyrywasz sobie radio, przeprogramujesz komputer i wsadzasz sobie co innego

Ja widzę w takim razie większy monopol wśród aut.
Niż w systemach z marki M$ z IE.
Go to the top of the page
+Quote Post
Sedziwoj

-----

Widzę że ludzie są głupi skoro nie widzą problemu, a UE niepotrzebnie się stara, bo tylko narzekają.
Kończę już ten OT, bo dalsza dyskusja jest bez sensu.
+Quote Post
bartg

-----

Jaki OT? Temat brzmi: "wojny przeglądarek". Czy monopol IE to nie wojna przeglądarek?

Zgadzam się z wykrywaczem. Firmy zawsze dorzucają to co jest ich. Np. kupując Pepsi 2l, masz Pepsi Max 2l gratis. Podobnie jest z Win. Kupując Win masz IE, Notepad, Paint gratis.

W sumie nie widzę problemu. Nie podoba się to zmieniasz firmę. Do tej Pepsi mogę dokupić przecież Coca Cole, tyle że ten gratis i tak jest, ale można go wywalić.

Jeśli MS przegra to zaraz potoczą się procesy o FF w linuxie o Safari w Macu o Painta (czemu nie Photoshop Trial?) w Windzie itd itd itd...
+Quote Post
Wykrywacz

-----

Myślę że M$ sobie poradzi z wystawieniem zarzutów popełnienia jak tylko sam przegra (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

I w tedy już nie będzie można kupić sobie całego zestawu kuchennego bo ktoś może nie chcieć mieć w jednakowym kolorze wszystkich półek!
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

mnie tylko zastanawia czym ja sciagne sobie firefoxa ^^ jak nie bedzie IE
+Quote Post
rzymek01

-----

przez ftp (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Nie, bo znowu komisja się przyczepi, że dają klienta FTP do systemu. ;p
+Quote Post
bim2

-----

Hmm, zaraz się przyczepią, że ATi ma robić stery dla nVidi, bo jak to tak, że tylko dla siebie robią? Jak kupuje ATI to nie mam wyboru innych sterów? A jak chce? ;/
+Quote Post
c3zi

-----

Rzeczywiście z jednej strony dobrze, że w końcu dobrali się do MS (za te wszystkie lata należy im się), ale z drugiej strony - tej racjonalnej, jest to jakieś nieporozumienie. To tak jakby mieć pretensję do kde, że dodaje automatycznie konquerora, do google, że chrome będzie automatycznie do androida ładowany. Takich porównać jest wiele, wiele i jeszcze raz wiele.
+Quote Post
Wykrywacz

-----

Protestuje przeciwko WinApi w windowsie uważam że powinienem móc mieć wybór!
+Quote Post
rzymek01

-----

W tym przypadku zdecydowanie M$ ma rację

ciekawe kiedy google zrobi swój OS (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
.radex

-----

Ja bym się czepiał, że nie da się odinstalować IE, a nie, że jest od razu. Tylko, że z tym jest problem, bo wiele elementów API jest na IE.
+Quote Post
erix

Musiałbyś wywalić całego eksploratora (+panel sterowania, winhelp, skype, gg, multum innych aplikacji, co korzystają z kontrolki WebBrowser). (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Zresztą, rozwiązanie jest identycznie, jak w KDE - Konqueror; przeglądarka i eksplorator plików.
+Quote Post
batman

Od pewnego czasu testuję Google Chrome i muszę przyznać, że za jakiś czas Fx stanie się dla mnie tym, czym jest teraz IE7 - narzędziem do sprawdzania, czy strona dobrze wygląda w tej przeglądarce.
Co przemawia na korzyść Chrome?
1. Szybkość - powala na łopatki nawet Operę (którą uważałem za najszybszą przeglądarkę)
2. Bezawaryjność. Nie wiem dlaczego, ale nieważne przy jakim kompie bym nie siedział, to i tak Fx się wywali.
3. Małe zapotrzebowanie na zasoby.
4. Największa z zalet - można ubić proces jednej zakładki, a reszta bezproblemowo działa.
5. Możliwość utworzenia "niby aplikacji" z gmaila, dokumentów i innych googlowych usług.

Jedyne czego mi brakuje w Chrome, to kilka rozszerzeń (Adblock, web developer toolbar, firebug), ale powoli znajduję zamienniki.
+Quote Post
zabickim87

-----

Cytat(batman @ 31.01.2009, 22:32:37 ) *
Jedyne czego mi brakuje w Chrome, to kilka rozszerzeń (Adblock, web developer toolbar, firebug), ale powoli znajduję zamienniki.

Są w ogóle jakiś dodatki do Chrome dla tych spraw? Także chce się przesiąść na Chrome ale bez tych dodatków jest to trochę "ciężkie"..
+Quote Post
ayeo

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

@batman, możesz rozwinąć temat tych zamienników? Przyznam się, że uwielbiałem Firefoxa, głównie za ilość najróżniejszych pluginów. Najbardziej jednak zależy mi na FireBugu, którego ostatnio nie da się używać. Zamula strasznie. Kiedyś można było go włączyć tylko dla wybranych domen, a teraz debugowanie skryptu jest włączone domyślnie na każdej i chyba nie da się tego zmienić. Ja przynajmniej nie znalazłem. Wracając do tematu, chętnie przesiadłbym się na coś innego (Opera/Chrome). Problemem są właśnie rzeczone zamienniki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

Pozdrawiam!
+Quote Post
zabickim87

-----

Może http://www.mychromeaddons.com/chrome-addon...-google-chrome/ ?
+Quote Post
batman

Jeden co udało mi się znaleźć do blokowania reklam, to opisany w linku podesłanym przez ~MatthewZ87 sposób. Sposób ten polega na zainstalowaniu lokalnego proxy, który filtruje treść. Regułki do blokowania trzeba dodawać ręcznie do pliku tekstowego w postaci czegoś podobnego do wyrażeń regularnych (ani to szybkie, ani wygodne).
Zastępstwo firebug-a można znaleźć w Opcje->Dla programistów->Konsola javascript. Do firebug-a się jednak nie umywa. Udało mi się znaleźć również aplikację do gestów myszy, jednak podobnie jak w przypadku reklam, trzeba zainstalować dodatkową aplikację, czego już nie robiłem.
Grzebiąc w sieci, udało mi się znaleźć informację, że google będzie robiło rozszerzenia do przeglądarki, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość.
+Quote Post
bartg

-----

W takim razie adblocka nie zopbaczymy... Pomyślcie, czy Google jako wydawca reklam doda adblocka? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
bim2

-----

http://www.mychromeaddons.com/chrome-addon...ome-ad-blocker/

:]
+Quote Post

18 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > » 
Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.01.2026 - 22:28