![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 9.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!!
Zna ktoś dobry i w miarę prosty na osbługe pliku tekstowego aby zmienic w nim lub usunac zadaną linie?? Powiedzmy ze plik to np.: baza.txt i ma zawartość: Kod Tekst pierwszy Tekst drugi Tekst trzeci Tekst czwarty Teraz: 1. Jak najprościej usunąc linię ze zdaniem "Teskt drugi" tak aby pozostaly tylko 3 linie ![]() 2. Jak usunąć i zastąpić tą samą linie wyrażeniem np "X files" ![]() Sam szukałem tego na tym forum przez wyszukiwarke ale nic nie znalazła, a z wyszukiwarki google.pl i stron tam znalezionych nie pisze za wiele na ten temat, zeby nie powiedziec, ze prawie nic ![]() Ten post edytował mxm 18.03.2006, 17:13:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robisz tak:
file" title="Zobacz w manualu php" target="_manual foreach" title="Zobacz w manualu php" target="_manual unset" title="Zobacz w manualu php" target="_manual -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 9.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak. Przeszukałem w php.net ale zupełnie nie wiem jak to zastosowac. Wiem ze file odczytuje plik, foreach przepisuje tablice do innej zmiennej a unset nie wiem do czego ma konkretnie służyć. Możesz napisać jakiś konkretny przykład bo nie za bardzo łapie twój tok rozumowania. Wez pod uwage ze nie jestem biegłym programistą php
![]() A moze inne pytanie. Jak usunąc z tablicy cala linie lub zastapic w niej konkretna wartosc?? Ten post edytował mxm 18.03.2006, 17:43:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, w zasadzie wszytsko masz podane jak na tacy ...
-------------------- Pozdrawiam Bartosz
|
|
|
![]()
|
|
super dzieki
![]() A co oznacza zmienna $indeksDoUsuniecia ![]() Ten post edytował mxm 18.03.2006, 18:41:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(mxm @ 2006-03-18 20:30:02) super dzieki ![]() A co oznacza zmienna $indeksDoUsuniecia ![]() numer wiersza ![]() -------------------- Pozdrawiam Bartosz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może tak ![]() -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
No działa
![]()
A jaka byłaby komenda na zmiane zawartosci dla danej linii?? Bo jesli ją skasuje to potem ciezko cos wstawic w to samo miejsce ![]() EDIT: Znalałem ciekawe funkcje: array_slice - Wytnij kawałek tablicy array_splice - Usuń część tablicy i zamień ją na coś innego Z tego co widze funkcje nawet fajne ale chyba malo funkcjonalne... Ten post edytował mxm 19.03.2006, 00:04:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co zrobić jeśli nie znam numeru linii chodzi mi o operacje tak jak na bazie mysql
mam cos takiego 1 5 4 7 2 3 6 no i teraz chce usunąć jeden z wierszy na przyklad ten gdzie treścią jest 7, ale nie wiem który to wiersz teraz łatwo poznać że czwarty... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coś takiego powinno zadziałać:
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystko fajnie tylko nie działa tu if
$usun=1; $element=1; - oczywiscie zapisany w pliku tekstowym if($element==$usun) { echo 'dziala'; } else echo 'nie dziala'; w takim przypadku wychodzi ze nie dziala |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj jeszcze tak:
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
ok działa tylko nie widzę przycisku pomógł:/ dzięki:)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coś takiego powinno zadziałać:
Świetne rozwiązanie. Użyłem tego skryptu, żeby usunął ostatnią linię w pliku i zadziałało, tylko, że ta linia pozostała pusta. Jak można by było przerobić ten skrypt, żeby całkowicie usunął linię (a nie zostawił ją pustą)? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Przeanalizuj ten kod:
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.05.2025 - 06:10 |