Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Python
misiek172

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Od paru dni próbuję zapoznać się z tematyką Pythona. Przeczytałem pare artykułów, posiedziałem na forach itp. I nadal do końca niewiem do czego on tak naprawde służy, co ma takiego co innym językom brakuję.

Bardzo proszę o przedstawienie mi tematyki Pythona tak na chłopski rozum. Jego zalty i wady oraz w czym ułatwie prace.

Pozdrawiam i z góry dziękuje, Łukasz.
Go to the top of the page
+Quote Post
11 Stron V  « < 7 8 9 10 11 >  
Start new topic
Odpowiedzi (160 - 179)
Jabol

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Po co w takim razie tworzyć atrybuty jako prywatne, skoro i tak można mieć do nich dostęp?
Czyli co, ten Hibernate - to nic nadzwyczajnego? Jak na razie czytałem tylko features i pare przykładów i te mi zaimponowały. W Javie czeka mnie właśnie rozdział Proxy, także jeszcze wiele samemu nie pisałem.
SQLObject pod Pythona to też niezłe cacko, ale ma parę wad: Obiekty SQLObject dziedziczą po SQLObject i tymsamym nie są już zwykłymi obiektami użytkowymi. Pełnią funkcję "trzymaczy" danych. Oczywiście mogą implementować logikę, ale... :/. Za to jako opakowania danych są naprawdę niesamowite (i mają świetne API do implementowania "logiki danych").

Wiesz - w Pythonie też mogę napisać parser komentarzy a potem robić
Kod
rf=Reflection(KlasaABC) # I klasa jest obiektem - nie muszę się do niej odnosić poprzez Stringa
rf.parseDocComent().getAuthor() # etc...
Także w PHP to nic nadzwyczajnego. Tyle, że to w PHP zupełnie bezużyteczne i nieprzydatne (czego byś nie powiedział).

Tak - chodzi mi o użycie Pythona jako zastępstwo dla Perla - ale w dużo większym zakresie. I nie interpretujcie mnie źle - nie chodzi, że tam jest PYthona miejsce - tam jest jedno z jego użyć.

Python niestety nie ma swojej jasno zdefiniowanej niszy. Osobiście uważam, że można go stosować wszędzie, aczkolwiek brakuje mu troszkę "high-end solution" (albo ich nie znam), jak np. właśnie przygotowanie do pisania aplikacji rozproszonych.
+Quote Post
splatch

-----

Cytat(Jabol @ 14.05.2007, 16:40:09 ) *
Po co w takim razie tworzyć atrybuty jako prywatne, skoro i tak można mieć do nich dostęp?
Czyli co, ten Hibernate - to nic nadzwyczajnego? Jak na razie czytałem tylko features i pare przykładów i te mi zaimponowały. W Javie czeka mnie właśnie rozdział Proxy, także jeszcze wiele samemu nie pisałem.
SQLObject pod Pythona to też niezłe cacko, ale ma parę wad: Obiekty SQLObject dziedziczą po SQLObject i tymsamym nie są już zwykłymi obiektami użytkowymi. Pełnią funkcję "trzymaczy" danych. Oczywiście mogą implementować logikę, ale... :/. Za to jako opakowania danych są naprawdę niesamowite (i mają świetne API do implementowania "logiki danych").

Są sytuacje wyjątkowe, w których dostęp ten jest konieczny. Sam do tej pory skorzystałem tylko raz z takiej opcji, z racji na to, że robiłem tzw. dirty hacka na driver do PostgreSQL. Hibernate jest potężną krową z mnóstwem opcji. Niestety jest daleki od ideału, nastręcza wielu problemów, które trzeba rozgryzać samemu we współpracy z Google jeśli nie ma się kogoś, kto przez to przechodził. Co gorsza nie ma na tą chwilę zastępnika, który mógłby konkurować z w/w biblioteką. Szansą na zmianę tego stanu rzeczy jest JPA, które definiuje ogólny interfejs dla utrwalania danych w Javie, wspólny mianownik dla Hibernate, EJB3, Toplinka, JDO i (zapewne, w przyszłości..?) wielu innych narzędzi.

Wiesz - w Pythonie też mogę napisać parser komentarzy a potem robić
Kod
rf=Reflection(KlasaABC) # I klasa jest obiektem - nie muszę się do niej odnosić poprzez Stringa
rf.parseDocComent().getAuthor() # etc...
Także w PHP to nic nadzwyczajnego. Tyle, że to w PHP zupełnie bezużyteczne i nieprzydatne (czego byś nie powiedział).

Chwila moment, stop! Skoro w PHP parsowanie komentarzy nie ma mieć sensu, to jaki ma mieć w Pythonie? Różnicą w tym zapisie jest tylko to, że w PHP odnoszę się przy tworzeniu ReflectorClass obiektem tudzież stringiem a nie określonym wcześniej literałem reprezentującym od razu zdefiniowaną klasę.

Python niestety nie ma swojej jasno zdefiniowanej niszy. Osobiście uważam, że można go stosować wszędzie, aczkolwiek brakuje mu troszkę "high-end solution" (albo ich nie znam), jak np. właśnie przygotowanie do pisania aplikacji rozproszonych.

Popieram. Brakuje jakiejś głównej domeny Pythona w której by dominował i którą mógłby przyciągać nowych ludzi.
+Quote Post
Jabol

-----

Cytat(splatch @ 14.05.2007, 16:49:10 ) *
Chwila moment, stop! Skoro w PHP parsowanie komentarzy nie ma mieć sensu, to jaki ma mieć w Pythonie?
Bo istnieje tzn. interaktywny interpreter używany przez wielu jako część środowiska programistycznego, czego się w PHP nie stosuje. I np. wpisanie komendy:
Kod
doc(obj)
wypisuje dokumentacje w stylu podobnym do man'a. I w Pythonie parsowanie komentarzy też nie ma sensu - sens ma dokumentacja obiektów. To tyle. Pozdr.

EDIT:
A tak swoją drogą ucze sie tej Javy (co prawda powoli, bo matury..., ale to w końcu nic nowego, tylko nowe biblioteki systemowe) i nie mam zupełnie pojęcia co by tu w niej pisać! W Pythonie co chwila mam jakieś świetne pomysły, to samo w C. Nawet w PHP, inna sprawa, że jak myślę o PHP to mnie skręca. A jak myśle co by tutaj napisać w Javie to...(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Java to chyba ma jakieś niedostępne nisze dla zwykłych programistów. Rzeczywiście, żeby był sens pisać w Javie trzeba pisać coś dużego.

Hmm.. łyknąłem troszkę i Javy i muszę przyznać, że programowanie oparte na interfejsach (a raczej zarządzanie typamie oparte na interfejsach) jest bardzo wygodne. W sumie dochodzę do wniosku, że statyczne typowanie ma bardzo wiele zalet, szczególnie gdy dzieki hierarchii klas staje się tak elastyczne. Ale osobiście wolę żeby język w był w pełni dynamicznie typowany, jak Python, niż takie nie wiadomo co jak PHP. I swoją drogą Python jest bardziej obiektowy od Javy pod pewnym względem. Mianowicie nie ma typów atomowych (atomic, nie wiem jak to będzie po naszemu). Jest w zupełności obiektowy. Jest dużo bardziej Meta.
+Quote Post
enigma

-----

Panowie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ciekawy artykuł Python kontra PHP czyli węże i słonie w nowym numerze PHP Solutions (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
none

-----

Witam
Nie znam Pythona wiec nie będe się wypowiadał czy lepszy czy gorszy od php. Jedno mnie zastanawia po co się uczyć języka którego mało kto używa?

Wrzuciłem hasło Python na pracuj.pl w ciagu 30 dni, cała polska oto zestawienie :
14 ofert zawierajacych słowo Python w porównaniu z
php 84
c# 78

Chyba że programowanie to hobby to wtedy to rozumiem.
Pozdrawiam
+Quote Post
mike

-----

PHP Ł32,108
PHP Developer Ł30,140
LAMP Ł33,098
PHP Web Developer Ł27,385
PHP Programmer Ł29,585
Senior PHP Developer Ł38,640
Junior PHP Developer Ł23,564
Senior PHP Web Developer Ł33,688
Junior PHP Web Developer Ł22,404
Senior PHP Programmer Ł38,750
Junior PHP Programmer Ł22,167

-----------------------------------------

Python Ł43,303
LAMP Ł33,098
Python Developer Ł33,464
Python Programmer Ł43,500
Python Web Developer Ł35,000

~none:
1. To, że o nim nie słyszałeś lub go nie znasz nie znaczy że jest mało popularny;
2. Jak widzisz ilośc nie znaczy jakość (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

http://www.itjobswatch.co.uk
+Quote Post
Jabol

-----

Ktoś coś wspominał o braku porządnego IDE? Polecam Eclipse+PyDev.
+Quote Post
bartek00

-----

Ja rowniez polecam Polecam Eclipse+PyDev. Bardzo przyjemnie sie z tym srodowiskiem pracuje, zwlaszcza ze Eclipse ma jeszcze wiele innych zastosowan, nawet dla PHP.

Pozdrawiam
+Quote Post
splatch

-----

W wkrótce prawdopodobnie pojawi się jeszcze jedno IDE oparte o Dynamic Languages Toolkit
+Quote Post
Jabol

-----

Nie wiem ilu z Was slyszalo o czyms takim jak Jython. To jest dopiero odjazd, PHP przy tym wymiekka. Ogolnie mowiac wprost jest to interpretator Pythona zaimplementowany w Javie. Oczywiscie, pierwsze o czym myslicie, to tyle, ze skoro to jest w Javie to na pewno jest po prostu wolniejsze i ktos to sobie zrobil z nudow. Ale ja na to zapodam taki kod:
Kod
from javax.swing import JFrame

frame = JFrame()
frame.setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE)
frame.setSize(300, 200)
frame.setVisible(1)
Tak! W Jythonie mozna korzystac z calego API Javy! To sie po prostu w pale nie miesci jakie to daje mozliwosci.
Dalej te pliki w Pythonie mozna kompilowac do kodu bitowego wirtualnej maszyny Javy aby pozniej z nich korzystac w programach pisanych w Javie! I pomimo, ze Python nie obsluguje interfejsow nie ma problemu z ich dzialaniem w Jythonie. Ojej, ale sie nakrecilem...

Jedyna wada to taka, ze jeszcze nie znalazlem edytora ktory dobrze by obslugiwal code completion.
No i niektore moduly Pythona sa niedostepne (ale za to *cale* API Javy).

Jak Wam sie podoba?
+Quote Post
UDAT

-----

Cytat(Jabol @ 2.08.2007, 12:31:57 ) *
Nie wiem ilu z Was slyszalo o czyms takim jak Jython. To jest dopiero odjazd, PHP przy tym wymiekka. Ogolnie mowiac wprost jest to interpretator Pythona zaimplementowany w Javie.

A co powiesz na Quercus - PHP w Javie?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ?
+Quote Post
Cosi*

-----

@UDAT: A czy można tym robić aplikacje client-side? Z tego co widzę w dokumentacji, to chyba tylko servlety, a szkoda.....
+Quote Post
Jabol

-----

Cytat(UDAT @ 2.08.2007, 12:40:56 ) *

Lol, niezle. Ogolnie to zaczynam lubic Jave (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) . Nie jako jezyk ale jako srodowisko. Aczkolwiek jak sie temu przyjzalem to to jednak nie to samo. Duzo mniejsze mozliwosci (no bo i projekt na duzo mniejsza skale).

Ten post edytował Jabol 2.08.2007, 11:53:05
+Quote Post
UDAT

-----

Cytat(Cosi* @ 2.08.2007, 12:49:14 ) *
@UDAT: A czy można tym robić aplikacje client-side? Z tego co widzę w dokumentacji, to chyba tylko servlety, a szkoda.....

Można używać PHP w Javie zgodnie z JSR223 - czyli jak każdy inny język skryptowy (np. Jython czy JRuby) za pomocą klasy javax.script.ScriptEngineManager. Prymitywny przykład użycia PHP w aplikacjach client-side umieściłem jakiś czas temu na blogu (Patrz sygnaturka)
+Quote Post
Cosi*

-----

Faktycznie, ciekawa rzecz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ale raczej się nie skuszę - jakoś mi nie podchodzi sposób osadzania kodu PHP. No a poza tym dużo to wolniejsze niż "czyste" PHP, przynajmniej po stronie serwera.
Ale cieszę się, że takie projekty powstają.
+Quote Post
sztosz

-----

Jython to implentacja Pythona w Javie, tak samo jak de facto Python który znamy to CPython, czyli implentacja Pythona w C89. Mamy jeszcze IronPython, podobno jedyne różnice to jakieś są w zażądzaniu pamięcą, tak że praktycznie kod jest w 100% przenośny z CPythona do IronPythona. A IronPython to potęga .NET Mamy jeszcze PyPy czyli implentacja Pythona w Pythonie (to jest dopiero jazda (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) ) czy RPython, czyli możliwość kompilowania od razu do ByteCodu. Stackless Python, albo PyS60 na telefony nokii.

Tego jest od groma, piekne jest to że kod jest praktycznie w 100% przenośny, pomijając taką oczywistość jak to że odwołania do API NET nie będą działaćw Jythonie i vice versa. 3rd Parthy modules też nie wszędzie są dostępne.
+Quote Post
Jabol

-----

Kod
from math import sin
print ''.join([chr(int(81+7.3*sin(x-5.75))) for x in range(5,0,-1)])
Nom, kto to napisze w dwóch linijkach w PHP? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) (z pl.comp.lang.python czy jakoś tak).

edit:
Mam małą gre: kto napisze analogiczny program w mniejszej lub równej liczbie linijek ten obroni chwałe PHP (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) . Jeżeli nikt z Was tego nie zrobi, wtedy pokaże Wam sztuczkę która wyjaśni czemu Python jest lepszym językiem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .

Pozdrawiam

Ten post edytował Jabol 9.09.2007, 19:23:13
+Quote Post
dr_bonzo

-----

1. <?php $str = "LINUX";
  2. echo $str; ?>

;P

edit: mialy byc dwie, ale sie w jednej zmiesci (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
Sokal

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Kod
<?php for ($x=5;$x>=1;$x—) echo chr((int)(81+7.3*sin($x-5.75))); ?>

(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif)
+Quote Post
dr_bonzo

-----

ruby:
Kod
puts( ((1..5).to_a.reverse.collect { |x| ( 81 + 7.3 * Math.sin(x - 5.75) ).to_i.chr } ).join )
+Quote Post

11 Stron V  « < 7 8 9 10 11 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.06.2026 - 19:24