Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

11 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Python
splatch

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zapraszam - nieco o abstrakcji klas i interfejsach
Go to the top of the page
+Quote Post
Sedziwoj

-----

Szkoda że diagram jest mało czytelny, jak dla mnie (ale jestem już trochę zmęczony, co i tak czasem mojej niewiedzy nie tłumaczy)
+Quote Post
Jabol

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

http://soiland.no/software/abstract
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) :D
Tylko należy uważać, żeby nie nadpisać __init__(self, *args) z klasy Abstract.
+Quote Post
splatch

-----

Super. To tak jak by w Javie korzystać z adnotacji do oznaczania metod abstrakcyjnych.
+Quote Post
Ace

-----

Uczepiliście się tych interface i abstract, jak gdyby bez tego nie można było programować. A jednak... Można. Patrząc na pythona, całkiem owocnie. Szukajcie dalej, wad... aż poznacie zalety tego języka. Pewnie ktoś na forum pythona pisze.. "JA pie... PHP to taki beznadziejny język... Mają interfejsy i klasy abstrakcyjne. My ich nie potrzebujemy i dajemy sobie rade <chuckle>(moja ulubiona emotka ze skype (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) "

Poszukajcie może jakiś zalet? W czym Python jest lepszy od PHP. Mnie przypadły do gusty namespace, znormalizowany styl programowania - sprawia, że każdy kod czyta się dobrze.

Od czasu trwania tego wątku przypominam sobie Pythona. (Jakiś czas temu pisałem w nim). Zainstalowałem django, jestem nim zauroczony. Język ma potencjał, zatrzymam się przy nim na dłużej. Aktualnie po godzinach PYTHON.
+Quote Post
Zeman

-----

Cytat(Ace @ 4.04.2007, 13:44:23 ) *
.. "JA pie... PHP to taki beznadziejny język... Mają interfejsy i klasy abstrakcyjne. My ich nie potrzebujemy i dajemy sobie rade <chuckle>(moja ulubiona emotka ze skype (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) "

Poszukajcie może jakiś zalet? W czym Python jest lepszy od PHP. Mnie przypadły do gusty namespace, znormalizowany styl programowania - sprawia, że każdy kod czyta się dobrze.

Dawać sobie radę nie znaczy pisać w lepszy sposób, nadal mnie zastanawia jak może w pythonie działać CORBA bez interfejsów, pewnie interfejsy są ładowane niejawnie.

co do zalet mi się podoba dziedziczenie wielobazowe, ale jestem noga w pythonie więc nie wypowiem się nic więcej.

Potencjał tak, jak najbardziej ma i ma przyszłość.
+Quote Post
Jabol

-----

Cytat(Zeman @ 4.04.2007, 13:51:01 ) *
Dawać sobie radę nie znaczy pisać w lepszy sposób, nadal mnie zastanawia jak może w pythonie działać CORBA bez interfejsów, pewnie interfejsy są ładowane niejawnie.

co do zalet mi się podoba dziedziczenie wielobazowe, ale jestem noga w pythonie więc nie wypowiem się nic więcej.

Potencjał tak, jak najbardziej ma i ma przyszłość.

Pamiętaj, że wszystko sprowadza się do sekwencji z 0 i 1. I jak to będzie zinterpretowane to już inna sprawa.
+Quote Post
splatch

-----

Cytat(Ace @ 4.04.2007, 13:44:23 ) *
Uczepiliście się tych interface i abstract, jak gdyby bez tego nie można było programować. A jednak... Można. Patrząc na pythona, całkiem owocnie.

Pojawił się poważny argument trafiający w teoretycznie najsilniejszą stronę Pythona - obiektowość i jedyną odpowiedzią są subiektywne opinie - "mi nie potrzeba", "da się przeżyć", "można obejść".

Panowie, ja nie szukam sobie języka tylko po to by później obchodzić coś na około, ponieważ nie można tego zrobić w bardziej naturalny sposób. Co mi po tym, że mam dostęp do prototypu klasy i mogę podmienić "w locie" metodę. To samo mogę również zrobić korzystając z Java Script-owego Object.prototype, ale czy to znaczy, że język ten jest lepszy? Oczywiście, że nie.

Całe to tłumaczenie przypomina mi pewnego, pragnącego by pozostać anonimowym premiera IV RP - zamiast powiedzieć, tak popełniliśmy błąd (bądź bardziej dosadnie, daliśmy d..) to słyszymy, że wszystko jest w jak najlepszym porządku i cały czas budujemy podwaliny dla lepszego kraju. To nic, że wszyscy znają prawdę, premier ma swoje zdanie i cały kraj takie musi mieć. Panowie, może zamiast się upierać, przy tym, że się da i nie trzeba, pora przyznać, że Python ustępuje w tej kwestii pola chociażby PHP bądź pokazać, że da się inaczej - może patrząc na problem z drugiej strony, a nie tworząc protezę (czytaj wszystkie sposoby z wyjątkiem bądź adnotacją).
+Quote Post
Riklaunim

-----

zwróć uwagę że Python jest rozwijany z zachowaniem wstecznej zgodności (PHP4 - PHP5 nie.) i raz stworzony dawno temu model obiektowy, nie może być przebudowany bez złamania wstecznej zgodności - częściowo zrobi to Python 3000 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) dla którego myślą nad m.in. wprowadzeniem Abstract Base Classes itp. Poza tym Python nie chce być Javą. Ma być proste, ładne i działające (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował Riklaunim 4.04.2007, 23:31:49
+Quote Post
Sedziwoj

-----

Riklaunim powtarzasz to co inni tylko trochę inaczej...
+Quote Post
Jabol

-----

@splatch: To olej Pythona. Czy naprawdę myślisz, że mi zależy, żeby wszyscy się go uczyli i nim zachwycali? Nie chcę dyskutować o tym, że lubie język pomimo to, że czegoś tam mu brakuje. Jeżeli Ci ten brak przeszkadza to to olej. To tak jakbym lubił piwo a Ty byś na mnie naskakiwał, że ma alkohol i dlatego Ty nie będziesz go pił. Jak już się przekonałeś, że Ci się nie podoba to po prostu nie wchodź na ten topic więcej. Python różni się od PHP. I jeżeli jest różnica to na pewno jest grupa zwolenników jednego i drugiego rozwiązania. Ja wole to z Pythona, może dlatego, że używając Pythona nauczyłem się i przyzwyczaiłem z tego korzystać. Program tym różni się od państwa i premierów, że można z niego nie korzystać (o ile oczywiście nie jest to MS-cośtam i z niczym nie jest kompatybilne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). No, to tyle...

A co do Python3k to mam obawy. Czytałem gdzieś, że wyrażenia lambda oraz np. funkcja map mają być zlikwidowane (choć gdzie indziej bardzo aktualnie, że powoli odchodzi się od tej decyzji)! Język tymsamym zacznie być specjalny już tylko skłądnią (zobaczymy co jeszcze się zmieni). I wtedy to chyba trzeba będzie zrobić forka Python2k i rozwijać takim jakim jest...

Ten post edytował Jabol 5.04.2007, 09:54:52
+Quote Post
splatch

-----

Zachowanie godne premiera Jarosława K., nie przyzna się do błędu tylko zaatakuje układ.

Gratuluję.
+Quote Post
Jabol

-----

Cytat(splatch @ 5.04.2007, 10:56:44 ) *
Zachowanie godne premiera Jarosława K., nie przyzna się do błędu tylko zaatakuje okład.

Gratuluję.

Bo to nie jest błąd. Nigdy mi tego nie brakowało i nigdy tego nie potrzebowałem. A Twoje argumenty kierujesz w złym kierunku. One nie powinny trafić do nas, bo skoro nigdy nam interfejsy ani metody abstrakcyjne nie były potrzebne to znaczy, że takich nie potrzebujemy, a nie, że nie wiemy, że potrzebujemy. Twoje argumenty powinieneś skierować do twórców Pythona, bo to w żadnym wypadku nie jest winą nikogo tutaj, że ich w Pythonie nie ma. I nie jest to nic karygodnego, że pomimo tych "braków" wciąż lubimy i chwalimy Pythona.
A poza tym skoro Ci tego brakuje, to zamiast narzekać, usiądź i to napisz (Python to OS) albo przestań naskakiwać na mikołaja, że rozdaje prezenty w boże narodzenie, pomimo, że wielkanoc ma interfejsy oraz metody abstrakcyjne... a poza tym autobusy maja 7 biegów a pająki 8 nóg.
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

celne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) no ok python ma jedną wadę (no 2 jak liczyć abstrakcje i interfejsy oddzielnie) ale nie czepiajcie sie tego w kółko... ja osobiście na razie tylko php męczę, ale za pythona sie zabieram powoli (tylko dive into python rozszyfruje bo w niektórych momentach jest 'pomazana' i to w pdfie...) i jak pobieżnie przeglądałem to same konstrukcje językowe są całkiem przyjemne tak jak i te wcięcia gwarantujące że każdy tak samo kod zinterpretuje

btw. ten topic chyba już sie sam wypalił bo wszystkie za i przeciw zostały użyte jak zauważyłem, a teraz trwa powielanie już wykrytych braków pythona...
+Quote Post
splatch

-----

Cytat
Pojawił się poważny argument trafiający w teoretycznie najsilniejszą stronę Pythona - obiektowość i jedyną odpowiedzią są subiektywne opinie - "mi nie potrzeba", "da się przeżyć", "można obejść".

W odpowiedzi co dostaje? Mi tego nie potrzeba. Ja chce sobie pojechac zwyklym samochodem, a Ty mi mowisz, ze starcza Ci rower. Mowie, ze wole samochod, a Ty, ze jak nie chce rowerem to mam isc pieszo.

Ja pytam o jakies alternatywne rozwiazanie, ktore nie jest proteza, nie pada odpowiedz a tylko zarzut, ze sie Was czepilem i ze mam sie doslownie odwalic i pojsc zawracac dupe komus innemu, co nie zmienia faktu, ze to Wy jestescie tutejszymi specjalistami od Pythona i to do Was kieruje pytanie i interesuje mnie Wasza odpowiedz a nie laskawe skierowanie do tworcow Pythona.

Cytat
Panowie, może zamiast się upierać, przy tym, że się da i nie trzeba, pora przyznać, że Python ustępuje w tej kwestii pola chociażby PHP bądź pokazać, że da się inaczej - może patrząc na problem z drugiej strony, a nie tworząc protezę (czytaj wszystkie sposoby z wyjątkiem bądź adnotacją).

Pokazcie, ze da sie inaczej niz proteza badz przyznajcie, ze Python ma jeszcze braki w tej kwestii i nie mowcie mi, ze Wam tego nie potrzeba, bo g** mnie obchodzi to, ze wam starcza rower. Chce samochodu.
+Quote Post
Jabol

-----

Cytat(splatch @ 5.04.2007, 13:34:19 ) *
Pokazcie, ze da sie inaczej niz proteza badz przyznajcie, ze Python ma jeszcze braki w tej kwestii i nie mowcie mi, ze Wam tego nie potrzeba, bo g** mnie obchodzi to, ze wam starcza rower. Chce samochodu.

To pisz w PHP albo Javie. To takie proste.

Przecież, że interfejsów ani metod abstrakcyjnych Python nie ma to już wiemy od dawna (conajmniej od jednej strony tego topicu). Ja się naprawdę nie wykłócam, że Python to ma.

Ten post edytował Jabol 5.04.2007, 14:02:14
+Quote Post
Sedziwoj

-----

Cytat(Jabol @ 5.04.2007, 15:00:27 ) *
Przecież, że interfejsów ani metod abstrakcyjnych Python nie ma to już wiemy od dawna (conajmniej od jednej strony tego topicu). Ja się naprawdę nie wykłócam, że Python to ma.

Czyli obsługa obiktowości po prostu kuleje... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
sztosz

-----

Ty splatch usilnie próbujesz powiedzieć że Python jest do dupy bo nie ma abstrakcji i interfejsów. Ja napisałem że jedyna wada jeżeli chodzi o abstrakcję to jest to że nie posiada słów kluczowych "abstract" i "interface", ale bez żadnych problemów stworzysz i interfejsy i klasy abstrakcyjne. To tak jakbyś chciał zbudować dom i twierdził że jest to do dupy bo zamiast rozrobionej zaprawy dostajesz cement, piasek i wodę.
+Quote Post
Sedziwoj

-----

sztosz a ty nadal swoje...
Czy nie doszliśmy już do tego, że nie można się ciągle cofać, bo dojdziemy do kodu maszynowego?
Więc takie 'nie użyteczne' byty jak abstrakcje i interfejsy, są właśnie takim krokiem na przód, i są przydatne, że można je próbować symulować... no cóż przecież i tak wszystko skończy jak instrukcja procesora.
Przecież chyba każdy powinien znać przykłady kiedy tworzymy interfejs i jest on bardzo użyteczny.
Przypomniało mi się C (może jeszcze za mało go używam), założenie po co nam typ string, przecież to ciąg znaków... [może to zły przykład, ale mnie to irytuje najbardziej w C {jak na razie}]
+Quote Post
Jabol

-----

Cytat(Sedziwoj @ 5.04.2007, 17:31:19 ) *
Przypomniało mi się C (może jeszcze za mało go używam), założenie po co nam typ string, przecież to ciąg znaków... [może to zły przykład, ale mnie to irytuje najbardziej w C {jak na razie}]

A ja właśnie nie rozumiem po co typ String (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Jak dla mnie bardzo naturalne jest uważanie napisu za ciąg znaków, a nie typ atomowy (czy jak to się tam nazywa w naszym języku). Przecież to to samo co wektor znaków. Podobne zresztą podejście ma python, który string tratuje jako wektor.
+Quote Post

11 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.01.2026 - 10:23