![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Mam taki skrypcik, który wyświetla datę i czas w formie:
Kod Czwartek, 13 stycznia 2005, 13 dzień roku, 17:28:10
Cały problem polega na tym, że pokazuje "jednorazowo", tzn, nie pokazuje czasu na bieżąco. Mógłby mnie ktoś naprowadzić, żeby się tak działo? Ślicznie proszę... -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinieneś się z tym udać na JavaScript. php jest server side, więc w php nie da rady.
-------------------- Nie ma nic stałego prócz zmiany...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba że masz ramki i np. w niewielkiej górnej chcesz wyświetlić czas to mozesz sie pokusić o auto odświerzanie tej jednej ramki(stronki html) co np. 60 sekund... Jeśli chcesz częściej lub nie w ramce to tak jak przedmówca mówił - javascript
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
A Unixowy odpowiednik time(), nic nie da rady z tym zrobić?
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A Unixowy odpowiednik time(), nic nie da rady z tym zrobić? time() raczej nic tu nie pomoże, bo również wyświetla "jednorazowo" Ten post edytował Vertical 14.01.2005, 10:01:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kshyhoo - musisz zrozumieć 1 rzecz ... przglądarka wysyła zapytanie do server'a php ... server odpowiada, przesyła wynik ... i na tym się kończy wykonywanie Twojego kodu.
Możesz albo odświeżać co chwile strone ... lub jej kawałek za pomocą ramek ... lub zastosować Skrypt po stronie użytkownika ... np. JavaScript -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Czyli trzebaby odświeżać np. nagłówek? Czy nie będzie to powodowało "napędzania" transferu? A gdyby rzeczywiście zaprząc do tego javascript?
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No jesli dasz małą ramkę ... tylko z czystym textem w którym będzie zawarty czas ... to transferu zbytnio to nienabije ... pytanie tylko czy to ma sens ... i czy będzie porzadnie wyglądało ...
Na moje ... to jest to niepotrzebne wykonywanie zapytań na serverze ... i mimo iż nie jest to zapytanie obciążające server ... ani nie przesyła zbyt dużo danych ... to czy nie lepiej zastosowac JS lub nawet Flash'a. -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:35 |