![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od czego zależy wyświetlanie polskich znaków na stronie www? lub co mam źle skonfigurowane..
Stworzyłem stronę w notpadzie++ z kodowaniem UTF-8 (bez bom) Wklepuje standardowy kod odpalam stronę i widzę napisa "ĆŚŻŹŃ" czyli polskie znaki bez pierwszej Ś i bez kodowania w nagłówku. Dlaczego? Normalnie powinny pokazać się krzaki (zawsze tak było) i usuwałem je tym:
EDIT Polskie znaki są "krzakami" w plik o rozszerzeniu html a w php pokazuje polskie znaki. Tu pytanie dlaczego w php nie trzeba kodować "meta" ? Ten post edytował djtomaszq 31.05.2016, 19:13:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 32 Dołączył: 10.03.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Od czego zależy wyświetlanie polskich znaków na stronie www? lub co mam źle skonfigurowane.. Stworzyłem stronę w notpadzie++ z kodowaniem UTF-8 (bez bom) Wklepuje standardowy kod odpalam stronę i widzę napisa "ĆŚŻŹŃ" czyli polskie znaki bez pierwszej Ś i bez kodowania w nagłówku. Dlaczego? Normalnie powinny pokazać się krzaki (zawsze tak było) i usuwałem je tym:
EDIT Polskie znaki są "krzakami" w plik o rozszerzeniu html a w php pokazuje polskie znaki. Tu pytanie dlaczego w php nie trzeba kodować "meta" ? Masz także kodowanie pliku i jak wyświetla przeglądarka. W zakładkach masz kodowanie i tam musisz ustawić, że plik jest zapisany jako UTF-8, a nagłowek meta mówi przeglądarce jak ma wyświetlać, ale to też mozesz recznie ustawiać Widok/Kodowanie tekstu. Jak ustawisz plik jako utf-8 i kodowanie w przeglądarce jako UTF-8 to mimo braku meta bedziesz miał polskie znaki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To dlaczego ten sam plik z rozszezeniem php koduje a HTML nie koduje?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serwer może mieć swoje ustawienia domyślne i wysyłać nagłówki.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:39 |